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OPINION NO. 90-112 

Syllabus: 

If an individual who Jacked the certification and experience 
requirements of R.C. 311.0l(B)(8) and (9) for qualification as sheriff in 
1988 was elected or appointed to the office of sheriff in 1988 pursuant 
to Sectio~ 3 (uncodified) of Am. Sub. H.B. 683, appearing in 1985-1986 
Ohio Laws, Part III, 5503, 5509 (eff. March 11, 1987), and successfully 
completed the required basic training course in a timely manner, the 
requirements of R.C. 311.0l(B)(B) and (9) have been waived for that 
individual. There are no time limitations on the waiver; it applies to 
the 1992 election and all subsequent elections. 

To: P. Randall Knece, Pickaway County Prosecuting Attorney, Clrclevllle, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 31, 1990 

I have before me your request for an opinion concerning the qualifications 
required of a candidate for sheriff. As amended by Am. Sub. H.B. 683, see 
1985-1986 Ohio Laws, Part III, 5503 (Am. Sub. H.B. 683, eff. March 11, 1987), R.C. 
311.01 sets forth certain requirements that must be met by a person who seeks to be 
a candidate for sheriff, including the following: 

(B) On and after January l, 1988, except as otherwise provided in 
this section, no person is eligible to be a candidate for sheriff and no 
person shall be elected or appoi11ted to the office of sheriff unless 
that person meets all of the following requirements: 

(8) Has held, within three years prior to the qualification date, a 
valid certificate of training as a law enforcement officer compensated 
with governmental funds; 

(9) Has at least five years of full-time law enforcement 
experience in which the duties were related to the enforcement of 
statutes, ordinances, or codes and has at least two years of supervisory 
experience or its equivalent, or, in place of two years of supervisory 
experience, has completed satisfactorily at least two years of 
post-secondary education or the equivalent in semester or quarter 
hours in a college or university authorized to confer degrees by the 
Ohio board of regents or the comparable agency of another state in 
which the college or university is located. 

(D) Appointed and newly elected sheriffs shall attend the first 
basic training course conducted by the Ohio peace officer training 
council pursuant to division (A) of section 109.80 of the Revised Code 
within six months following the date of their appointment or election 
to the office of sheriff. Any appointed or newly elected sheriff whose 
required attendance at the basic training course is waived by the 
council under division (C) of section 109.80 of the Revised Code 
because of medical disability or for other good cause shalt attend the 
course when it is next offered by the council after the date on whic.o 
the disability or other cause terminates .... 

(G) The office of a sheriff who is required to comply with division 
(D) or (E) [continuing education] of this section and who fails to 
successfully complete the courses pursuant to those divisions is hereby 
deemed to be vacant. (Emphasis added.) 
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Am. Sub. H.B. 683, which imposed the certification requirement of R.C. 
3 l l.Ol(B)(8) and the experience requirement of R. C. 3 l l.Ol(B)(9), contains the 
following uncodified language: 

SECTION 3. For election or appointment to the office of sheriff 
in 1988 only, a person who meets the requirements under divisions (B) 
and (C) of section 311.01 of the Revised Code, as amended by this act, 
except the requirements of division (B)(8), (B)(9), or both may take all 
actions otherwise necessary to comply with divisions (B) and (C) of that 
section, and if he meets the other requirements, shall be considered an 
eligible candidate. If such a candidate is appointed or elected to the 
office of sheriff and successfully completes the basic training course 
under division (D) of section 311.01 of the Revised Code, as amended 
by this act, in the time prescribed by that division, the requirements 
of divisions (BXB) and (9) are hereby waived for that candidate. This 
section has no·effect after December 31, 1988. 

1985-1986 Ohio Laws, Part III, 5509 (emphasis added). 

Your questions pertain to a candidate to whom the provisions of Section 3 of 
Am. Sub. H.B. 683 applied in 1988. If such a person was elected to the office of 
sheriff in 1988 and successfully completed the basic training course under R.C. 
311.0l(D) in the prescribed time period then, according to Section 3, "the 
requirements of [R.C. 311.0l(B)(8) and (9)1 are hereby waived for that candidate." 
You have stated your questions as follows: 

Is a candidate elected in 1988 eligible to be reelected in 1992 if 
he or she does not have the five (5) years of fuB-time law enforcement 
experi~nce required by Section 311.0l(B)(9)? For example, assume a 
county sheriff was elected pursuant to the provisions of Section three 
(3) of House Bill 683, and complied with the basic training course 
requirements of division (D) of Section 311.01 of the Revised Code, but 
still does not have the five (5) years of full-time law enforcement 
experience required by Section 311.0l(B) on the last day on which the 
candidate for Sheriff can file a declaration of candidacv for the l(J9Z 
election. · 

While Section three (3) of House Bill 683 states that the 
requirements of divisions (B)(8) and (B)(9) are waived for a candidate 
who complies with the requirements of 311.0l(D) for the election year 
1988, does this mean the requirements are also waived for that 
successful candidate for elections occurring after 1988? 

As your questions indicate, the langurge of Section 3 is not clear on the 
question whether a waiver granted to a candidate pursuant to that provision applies 
to that candidate in the 1992 election and subsequent elections. Section 3 states 
expressly that the exception to the certification and experience requirements of 
R.C. 31 l.Ol(B)(8) and (9) applies "(f]or election or appointment to the office of 
sheriff in 1988 only" and further states: ''This section has no effect after December 
31, 1988." These provisions suggest that Section 3 can in no way apply to a 
candidate for sheriff in 1992. Further examination of Section 3, however, leads to 
the conclusion that, in instances in which a waiver was validly obtained pursuant to 
Section 3, that waiver attached to the individual and is valid for the 1992 election 
and subsequent elections. 

R.C. 311.0l(B) states that, on and after January l, 1988, except as otherwise 
provided in that section, "no person is eligible to be a candidate for sheriff and no 
person shall be elected or appointed to the office of sheriff" unless the person meets 
the listed requirements, including the certification requirement of R.C. 311.0l(B)(B) 
and the experience requirement of R.C. 311.0l(B)(9). The first sentence of Section 3 
provides that, in the specified circumstances, a person may be considered an eligible 
candidate without compliance with R.C. 31 l.Ol(B)(8) and (9), and expressly states 
that such eligibility applies "[f]or election or appointment to the office of sheriff in 
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1988 only." Thus, if the intent of Section 3 were to provide an exemption from the 
requirements of R.C. 311.0l(B)(8) and (9) for 1988 only, the first sentence of Section 
3 would be sufficient to achieve that result. 

The second sentence of Section 3 goes on to provide that, if a candidate who 
is eligible under the first sentence is appointed or elected to the office of sheriff, 
and if the candidate completes the required training course in a timely manner, then 
the requirements of R.C. 311.0l(B)(8) and (9) are waived for that candidate. If this 
sentence is read as applying to the 1988 election, then its provisions are circular. A 
candidate cannot, under R.C. 311.01, be elected or appointed to the office of sheriff 
without meeting the listed requirements; hence, after a candidate is appointed or 
elected to the office of sheriff, there is no need to waive qualifica~ion requirements 
for that candidate, since the qualification requirements must have been met before 
the appointment or election could have taken place. Further, there is no need to 
construe Section 3 as imposing a training requirement upon an individual who was 
elected or appointed sheriff pursuant to Section 3, since that training requirement is 
imposed by R.C. 311.0l(D) upon all appointed and newly elected sheriffs, and R.C. 
311.0l(G) provides that, if a sheriff fails to comply, his office is deemed to be 
vacant. But see Ohio Legislative Service Commission, Summary of E11actme11ts. 
July-December 1986, 130 (1986) ("[f]or elections and appointments in 1933 only, the 
requirements listed in (7) and (8) above - concerning a certificate of training and 
years of law-enforcement experience - would be waived for a candidate who is 
appointed or elected to the office of sheriff if the p.erson completes a basic training 
course ... within six months after being elected or appointed"). 

The circularity of the second sentence of Section 3 disappears, however, if 
the sentence is read as having only prospective effect. A candidate who is eligible 
under the first sentence of Section 3 and who is appointed or elected to the office of 
sheriff as a result of that eligibility may, if he completes the required training 
course, be grnnted a waiver of the requirements of R.C. 311.0l(B)(8) and (9). Since 
the candidate has already been elected or appointed to the office of sheriff, there is 
no need for the waiver to apply to the 1988 election. It must, instead, be effective 
for subsequent years. This interpretation of the second sentence of Section 3 has the 
effect of rendering that sentence meaningful, in accordance with the general 
principle that all language of a statutory provision is intended to be effective. See 
R.C. l.47(B). 

I conclude, accordingly, on the basis of the language of Section 3, that the 
waiver provided therein attaches to each individual who qualifies for it and is 
effective for an unlimited period of time. A person to whom such a waiver has 
attached may, at any time after the waiver has attached, be a candidate for sheriff, 
or be elected or appointed to the office of sheriff, regardless of whether he has met 
the qualifications set forth in R.C. 3 l 1.0l(B)(8) and (9). 

I am aware that Section 3 states expressly that it has no effect after 
December 31, 1988. I find, however, that this language applies to the initial granting 
of eligibility to a person who fails to meet the qualifications set forth in R.C. 
311.0l(B)(8) and (9). It is, thus, applicable to the initial candidacy for sheriff and the 
initial election or appointment to the office of sheriff. The time limits set forth in 
Section 3 define the period during which a person was permitted to take the initial 
steps to obtain a waiver as provided therein. They do not restrict the prospective 
effect of a waiver that has been granted pursuant to that provision and do not alter 
the consequences that follow from the timely application of the provision. 

The conclusion that a candidate who was elected and trained in accordance 
with Section 3 continues to be eligible to run for, and serve as, sheriff in 1992 and 
:mbsequent years finds further support in the principle that statutory language should 
be construed to reach a rational result. See, e.g., R.C. 1.47 ("[i]n enacting a 
statute, it is presumed that: ... (C) A just and reasonable :esui: is intended..."); R.C. 
1.49 ("[i]f a statute is ambiguous, the court, in determining the intention of the 
legislature, may consider among other matters: (A) The object sought to be 
attained; ... (E) The consequences of a particular construction... "); State ex rel. 
Cooper v. Savard, 153 Ohio St. 367, 92 N.E. 390 (1950) (syllabus, paragraph I) ("[t]he 
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General Assembly will m,t be presumed to have intended to enact a law producing 
unreasonable or absurd consequences. It is the duty of the courts, if the language of 
a statute fairly permits or unless restrained by the clear language thereof, so tc 
construe the statute as to avoid such a result"). It is clear that Section 3 was 
intended to provide an opportunity for persons who did not meet certain of the 
newly-enacted qualifications for sheriff to enter into service as sheriff, and it is 
reasonable to read that language as permitting an individual who came within the 
exception in 1988 to continue to serve as sheriff. It is ohvious that ;i person who lwd 
no law enforcement experience in 1988 will not have five /ears uf law enrorcement 
experience in 1992; it would make no sense to conclude that, although an exception 
to the experience requirement was granted in 1988, the requirement should be 
imposed in 1992 - after the individual has had four years of experience. It is, 
therefore, reasonable to construe Section 3 as providing a waiver that permits a 
person whose service as sheriff began under its provisions to continue to seek the 
office of sheriff in subsequent elections. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that, if an individual 
who lacked the certification and experience requirements of R.C. 311.0l(B)(S) and 
(9) for quallfication as sheriff in 1988 was elected or appointed to thr office of 
sheriff in 1988 pursuant to Section 3 (uncodified) of Am. Sub. H.B. 683, appearing in 
1985-1986 Ohio Laws, Part III, 5503, 5509 (eff. March 11, 1987), and successfully 
completed the require.: basic training course in a timely manner, the requirements of 
R.C. 311.01(8)(8) and (9) have been waived for that individual. There are no time 
limitations on the waiver; it applies to the 1992 election and all subsequent elections. 




