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OPINION NO. 81-069 

Syllabu1: 

By virtue of the express statutory grant in R.C. 305.171, a board of 
county commissioners may provide health and medical insurance to 
its employees pursuant to an insurance contract which obligates the 
board to pay claim costs up to a predetermined definite level and 
under which the insurance company assumes the indeterminable risks 
inherent in the employee coverage. 

To: Andrew Hutyera, Harrison County Proa. Atty., Cadiz, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, November 16, 1981 

I have before me your request for my opinion concerning the authority of a 
board of county commissioners to provide health and medical insurance to its 
employees. Specifically, your queslion is whether the board may provide such 
insurance pursuant to a plan under which the board itself pays employee health and 
medical claims up to a specified, cumule .. tive amount and the insurance company 
pays those claims in excess of the specifif1d amount. 

In 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-045, I opined that a board of education had the 
authority to provide insurance under just such a plan. The plan in question in that 
situation and the plan under consideration in the situation you have presented have 
the same characteristics. The policyholder contracts with the insurer, agreeing to 
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pay a premium and the cost of all claims to a maximum amount. In exchange for 
this consideration, the insurer handles the entire administration of the plan, 
guarantees the payment of all benefits described in the policy, and pays those claim 
costs which exceed the maximum amount. The policyholder is not involved in any 
way with the administration of the plan. 

R.C. 305.l7l(A) specifically authorizes a board of county commissioners to 
obtain health and medical group insurance policies for the benefit of its employees. 
It states: 

The board of county commissioners of any county may contract? 
purchase, or otherwise procure and pay all or any part of the cost o 
group insurance policies that may provide benefits for hospitalization, 
surgical care, maJor medical care, d1sab1hty, dental care, ·eye care, 
medical care hearin aids or rescri tion dru s, and that may 
prov1oe SIC ness an acc1 ent insurance, or group I e insurance, or a 
combination of any of the foregoing types of insurance or coverage 
for county officers and employees and their immediate dependents 
from the funds or budgets from which said officers or employees are 
compensated for services, issued by an insurance company, a hospital 
service association organized under Chapter 1739. of the Revised 
Code, a medical corporation organized under Chapter 1737. of the 
Revised Code a dental care cor oration orcranized under Cha ter 
1740. o the Revised Code, or a hospital service association in 
con 'unction with an insurance com an dul authorized to do business 
m this state. Emphasis added. 

The concern is whether the plan described in your question comes within this 
statutory authority. 

R.C. 305.17l(A) expressly authorizes county comm1ss1oners to "contract, 
purchase, or otherwise procure and pay all or any part of the cost of group 
insurance policies" which provide health and medical benefits. "Policy" is defined 
generally as a "document embodying a contract of insurance." Random House 
Dictionary of the English Language ll3 (1973). The Supreme Court of Ohio has 
defined "insurance" as "a contract by which one party, for a compensation called 
the premium, assumes particular risks of the other party and promises to pay him 
or his nominee a certain or ascertainable sum of money on a specified 
contingency." State ex rel. Duffy v. Western Auto Supply Co., 134 Ohio St. 163, 168, 
16 N.E.2d 256, 258-59 (1938) (quoting 32 Corpus Juris 975}, As I stated in Op. No. 
81-045, a minimum premium plan is clearly insurance: 

The terms of the minimum premium plan are specifically set out in 
the contract of insurance entered into by the insurance company and 
the [policyholder]. Although the [policyholder] is obligated 
under the contract to pay claim costs up to a specified and definite 
amount, the insurance company does in fact assume all actual 
indeterminable risks involved in the employee coverage offered under 
the plan by promising to pay all claims above the predetermined 
definite amount. Furthermore, since the insurance company 
guarantees the benefits under the proposed plan, the insurance 
company also assumes any ultimate risks inherent in the claim costs 
to which the [policyholder] is obligated under the plan. 

December J981 
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R.C. 9.901 and R.C. 3313.202,2 which go to the authority of boards of 
education to procure health insurance, employ somewhat different language than 
R.C. 305.17l(A), which authorizes boards of county commissioners to obtain such 
insurance. This difference in statutory language has apparently created some 
question regarding whether the reasoning of Op. No. Bl-045 carries over to a board 
of county commissioners. However, the essence of each of these statutes is to 
grant the power to contract for insurance. So long as the proposed plan is in fact 
insurance, each board has its particular statutory authority to contract for such a 
plan. 

Under R.C. 305.17l(A), quoted above, so long as the purchase of the insurance 
is from one of the entities specified in the statute and meets all requirements set 
out in the statute, the board of county commissioners is authorized to make such a 
purchase. The fact that one of the terms of the contemplated policy requires the 
policyholder to pay the cost of all claims to a maximum specified amount does not 
make it any less a policy of "group insurance" which the board of county 
commissioners is authorized to purchase under R.C. 305.17l(A). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that by virtue of the 
express statutory grant in R.C. 305.171, a board of county commissioners may 
provide health and medical insurance to its employees pursuant to an insurance 
contract which obligates the board to pay claim costs up to a predetermined 
definite level and under which the insurance company assumes the indeterminable 
risks inherent in the employee coverage. 

lR.C. 9.90 states: 

(A) •• ,[Tl he board of education of any school district, 
may, in addition to all other powers m the Revised Code: 

(1) Contract for, purchase, or otherwise procure from an 
insurer or insurers licensed to do business by the state of Ohio 
for or on behalf of such of its employees as it may determine, 
life insurance, or sickness, accident, annuity, endowment, 
health, medical, hospital, dental, or surgical coverage and 
benefits, or any combination thereof, by means of insurance 
plans or other types of coverage, family, group or otherwise, 
and may pay from funds under its control and available for such 
purpose all or any portion of the cost, premium, or charge 
therefor; . • . , (Emphasis added.) · 

2&.C. 3313.202 states: 

The board of education of a school district may grocure and 
pay all or part of the cost of group term life, hosp1talizat1on, 
surgical, or major medical insurance, or a combination of anv of 
the foregoing types of insurance or coverage, whether issued by 
an insurance company or hospital service association d~ 
licensed by this state, covering the teaching or non teaching 
employees of the school district, or a combination of 
both. • . . (Emphasis added.) 




