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NAME, CHANGE OF- COURT PROCEEDINGS- WHERE CER­

TIFICATE OF TITLE, MOTOR VEHICLE, ISSUED IN ONE NAME, 

NO AUTHORITY TO ISSl'E NEW CERTIFICATE.IN NEW NAME 

FOR SAME VEHICLE. 

SYLLABUS: 

Where a person has a proper certificate of title covering his motor 
vehicle and thereafter causes his name to be changed by court proceedings, 

· there is no authority to issue him a new certificate of title in his new 
name, for the same vehicle. 

Columbus, Ohio, February 24, 1942. 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 

follows: 

"Where a man has a proper certificate of title on his auto­
mobile and thereafter causes his name to be changed by a 
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proper proceeding in the Probate Court, can he by an appli­
cation on his certificate of title, obtain a new certificate in his 
new name?" 

The authority of the clerk of courts in the issuance of certificates 

of title for motor vehicles is found in Sections 6290-5 and 6290-10, Gen­

eral Code. The latter section provides: 

"In the event of the transfer of ownership of a motor vehicle 
by operation of law as upon inheritance devise or bequest, order 
in bankruptcy, insolvency, replevin or execution sale, or when­
ever the engine of a motor vehicle is replaced by another engine, 
or whenever a motor vehicle is sold to satisfy storage or repair 
charges, or repossession is had upon default in performance of 
the terms of a chattel mortgage, trust receipt, conditional sales 
contract or other like agreement, the clerk of courts of the county 
in which the last certificate of title to said motor vehicle was 
issued, upon the surrender of the prior certificate of title or 
the manufacturer's or importer's certificate, or when that is 
not possible, upon presentation of satisfactory proof to the said 
clerk of courts of ownership and right of possession to such 
motor vehicle, and upon payment of the fee prescribed in this 
chapter, and presentation of an application for certificate of 
title, may issue to the applicant a certificate of title thereto." 

It is at once apparent that the foregoing section has no application 

to the instant situation. The change of name does not constitute a trans­

fer of ownership by operation of law, as set forth in Section 6290-10, 

General Code. 

Section 6290-5, General Code, in providing for the issuance of cer­

tificates of title in situ_ations not covered by Section 6290-10, General 

Code, contains the following requirement: 

" * * * if a certificate of title has previously been issued 
for such motor vehicle in this state, (the application) shall be 
accompanied by said certificate of title duly assigned, unless 
otherwise provided for in this chapter." 

It will be noted that this section also contemplates that there must 

be a transfer of ownership before a new certificate of title may be issued. 

This is evident since such section provides that if a certificate of title has 

been issued previously in this state for such motor vehicle the application 

for a new certificate of title must be accompanied by the old certificate 

duly assigned. The form of this assignment is prescribed by Section 
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6290-13, General Code, which assignment definitely contemplates a trans­

fer of ownership. 

Inasmuch as there has been no transfer of ownership in the factual 

situation presented, it is apparent that neither Section 6290-5, General 

Code, nor Section 6290-10, General Code, furnishes authority for the 

issuance of a new certificate of title. 

Supporting this conclusion is Opinion Xo. 3242 of the Opinions of 

the Attorney General for the year 1931, Vol. II, page 692, wherein the 

syllabus reads: 

"Where a corporation changes its name by amendment of 
its articles of incorporation, there is no authority to require the 
purchase of new license plates for motor vehicles theretofore 
owned by the corporation and registered under its original 
name." 

The then Attorney General said at pages 692 and 693: 

"Examination of the motor vehicle license law discloses 
that it is the purpose of the law that all motor vehicles shall be 
registered in the name of the owner. Provision is made by Sec­
tion 6294-1, of the Code for the procedure to be followed in the 
event of the transfer of ownership of a motor vehicle, but mani­
festly this section of law has no application where the ownership 
is not transferred. There is no provision of the law requiring 
any action on the part of the owner in the event of a change of 
name. Such a contingency might arise either with respect to a 
corporation or an individual, but the law has made no pro­
vision with respect thereto." 

The reasoning and conclusion of the above opm10n are applicable 

to the instant question, inasmuch as the answer to each question depends 

on whether there has been a transfer of ownership. Consequently, since 

there has been no transfer of ownership there is no authority vested in 

the clerk of courts to issue a certificate of title in the situation presented. 

In view of the foregoing, I am of the opinion that where a person 

has a proper certificate of title covering his motor vehicle and there­

after causes his name to be changed by court proceedings, there is no 

authority to issue him a new certificate of title in his new name for the 

same vehicle. 

Respectfully, 

THO:>fAS J. HERBERT 

Attorney General. 




