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TUITION-TO COMPUTE AMOUNT RAYABLE BY DISTRICT, 

RESIDENCE OF PUPIL, ATTENDANCE FOREIGN SCHOOL DIS­

TRICT, BASE CHARGES, ACTUAL EXPENSE TO DISTRICT­

DEPRECIATION" - EXCLUDE DONATIONS: INDIVIDUAL, FED­

ERAL GOVERNMENT,ANY OTHER SOURCE-SECTION 7595-ld 

G.C. 

SYLLABUS: 

In computing the amount of tuition payable by the district of resi­

dence of a school pupil who attends school outside such district in pur­

suance of Section 7 595-ld, General Code, the depreciation charges on 

property used in the conduct of the school attended by such non-resident 

pupil to be added to the other expenses of conducting the said school as 

provided by the statute, should be based upon the actual expense to the 

district - the real cost of the property to the district - exclusive of any 

part of the cost of the property which had been met by donations from 

individuals, the federal government or from any other source. 

Columbus, Ohio, June 26, 1941. 

Hon. E. N. Dietrich, Director of Education, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"Section 7595-ld of the General Code, which contains the 
formula used in determining tuition rates, provides that, in com­
puting a tuition rate, to the total expense of conducting a school 
there may be added 'depreciation charges not exceeding 5% 
per annum, based on the actual cost of all property used in 
conducting such school.' 

We are writing to request your formal opinion interpreting 
the term 'actual cost.' If a school building has been erected as 
a P.W.A. project and its construction financed in part through a 
grant of Federal funds or if the construction of a building has 
been financed in part through the gift of a private individual: 
is it proper to base the depreciation charge upon the entire 
amount of money invested, including the amount of such grant 
or gift, or should the depreciation charge be based only upon 
that part of the investment financed through local taxation?" 
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The answer to the question submitted, depends upon the proper 

interpretation of the law whiGh makes provision for the payment of tuition 

in schools attended by pupils who are non-residents of the district wherein 

the school attended is located. Speaking generally, the law provides that 

such tuition shall be paid by the district of residence and shall be ad­

justed as between the district of attendance and the district of residence 

by the Department of Education in the distribution to the various school 

districts throughout the State of the state public school fund. The per­

tinent part of Section 7595-ld, General Code as amended by the 93rd 

General Assembly (118 O.L. 675) and now in force, which pertains to this 

subject, reads as follows: 

"Sec. 7595-ld. Pursuant to law, a pupil may attend school 
outside his district of legal residence, and for such pupil his 
board of education: shall pay tuition not more nor less than that 
which shall be computed as follows: Divide the total expense of 
conducting the school attended, excluding the costs of permanent 
improvements and debt service; but including depreciation 
charges not exceeding five per cent per annum, based on the 
actual cost of all property used in conducting such school, by 
the average daily attendance in such school. The average daily 
attendance, so used, shall be the same as that used as a basis for 
the distribution of state or county funds, as provided by law." 
(Emphasis, the writer's). 

The word, "cost" which- is underscored in the statutory prov1s1on 

quoted above, was substituted by the Legislature upon the amendment 

of the statute in 1939, for the word, "value," which had been used in the 

statute upon its original enactment in 1935 ( 116 O.L. 585), and which 

was in force until the amendment spoken of, became effective. This was 

the only change made in the statute upon its amendment in 1939, except 

that there was inserted after the provisions relating to the computation 

of such tuition and its proper allocation by the Director of Education in 

making distribution of the state public school fund to the district of 

attendance and deduction from the amount allocable from said fund to 

the district of residence, the following clause: 

"The Department of Education shall send to said district 
of residence an itemized statement showing such deduction at 
the time of such deductions." 

This latter mentioned provision, of course, has nothing whatever to do 

with the amount of tuition payable when a school pupil attends school 

outside the district of his or her residence or of the manner of computing 
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such tuition and I mention it here merely to show that so far as the 

amount of tuition or the manner of computing it is concerned, the only 

change made by the Legislature upon the amendment of the statute, was 

to change the expression, "actual value" to "actual cost," thus manifesting 

an obvious intent upon the part of the Legislature that the manner of 

computing tuition charges for non-resident pupils should thereafter be 

on a different basis than before the change - the extent of the difference 

to be the difference in the import of the two expressions. 

It is a well settled principle of law as stated in Crawford on Statutory 

Construction, Section 304, that: 

"The amended statute should also be construed as if it had 
been originally passed in its amended form, since the amend­
ment becomes a part of the original enactment. And words used 
in the original statute should, at least, be presumed to be used 
in the same sense in the new statute. Conversely, a change in 
the phraseology creates a presumption that the legislature 
intended a change of meaning. Indeed, the mere fact that the 
legislature enacts an amendment is of itself an indication of an 
intention, as a general rule, to alter the pre-existing law." 

The Supreme Court of Ohio, in Lytle v. Boldinger, 84 O.S., 1, stated 

that it is to be presumed that every amendment of a statute is made to 

effect some purpose. 

It seems too manifest to admit of argument, that the Legislature 

meant to make a change in the method of computing tuition for non­

resident school pupils by amending Section 7595-1, General Code, as it 

did in 1939. What that change was meant to be, must be determined from 

a comparison of the language used in the statute as it existed prior to 

the amendment and that contained after the amendment. The Legislature 

must have been held to have recognized that the word "cost" meant 

something different than "value," and that that difference must necessarily 

have been in the legislative mind at the time, and could have been nothing 

else than the difference in the ordinary use of the terms. The rule of law 

applicable to the use of words in legislative enactments as stated by the 

Supreme Court of Ohio, in the case of Eastman v. State, 131 O.S., 1, is 

as follows: 

"Words in common use will be construed in their ordinary 
acceptation and significance and with meaning commonly at­
tributed to them." 
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The words, "cost" and "value" are not technical terms; they are 

words in common use, and I believe their import is well understood. No 

difficulty seems to have existed prior to the amendment of the statute in 

1939 as to the meaning of the word, "value," as it then appeared in the 

statute relating to tuition for non-resident pupils. I am informed that 

the word was accorded its ordinary meaning as defined by lexicographers, 

by the Department of Education in applying the provisions of the statute, 

and it should follow that since the amendment of the statute, the word 

"cost" should be construed as having been used in a sense determined on 

the same basis. In the Century Dictionary the word "cost" is defined as 

follows: 

"1. The equivalent or price given for a thing or service ex­
changed, purchased or paid for; the amount paid, or engaged to 
be paid for some thing or some service. 

2. That which is expended; outlay of any kind, as of 
money, labor, time or trouble; expense or expenditure in gen­
eral." 

The word "value" is there defined as follows: 

"Worth; the property or properties of a thing in virtue of 
which it is useful or estimable, or the degree in which such a 
character is possessed; utility; importance, excellence. 

The amount of other commodities commonly represented by 
money, for which a thing can be exchanged in the open market; 
the ratio which one commodity has over others in traffic. In a 
restricted ( and the common, popular sense), the amount of 
money for which a thing can be sold." 

Upon examination of many decided cases where the terms, "actual 

cost" and "actual value" have been the subject of consideration by courts, 

it appears that the term, "actual cost" is ordinarily construed as being 

synonymous with "real cost" or "expense," while "value" or "actual 

value" is usually accorded the same meaning as "worth" or what an 

article may be sold for by a willing seller to a willing purchaser. 

In the case of Cummings v. National Bank, 101 U.S., 153, the same 

being an appeal from the Circuit Court of the United States for the 

Northern District of Ohio, wherein the Supreme Court of the United 

States had under consideration the meaning of the term, "actual value," 

as used in the statutory law of Ohio with respect to the assessing of prop­

erty for purposes of taxation, the court, on page 162, quotes with ap­

proval from Burroughs on Taxation, page 227, Section 99, as follows: 
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"The phrases 'salable value,' 'actual value,' 'cash value' 
and others used in directions to assessing officers, all mean the 
same thing and are designed to effect the same purpose." 

In the case of Boyle, County Treasurer, v. Hipp, 92 Fed., 2d, 338, 

decided by the United States Court of Appeals, Sixth Circuit, in 193 7, 

the Court cites with approval the Cummings case, and notes particularly 

the reference by the Court in that case to Burroughs on Taxation, as 

mentioned above. 

In the case of Territory v. Honolulu Rapid Transit & Land Com­

pany, 23 Haw., 387, 390, the Court said: 

"The term 'actual cost' means money actually paid out, 
or 'real cost.' It may be considered as synonymous with 'ex­
pense' and as excluding all profit." 

The term "actual value" has been considered in many cases, and has 

been usually regarded as being the same as "market value" or "salable 

value." In the case pf State v. Lee (Montana, 1936) 63 Pacif. 2d, 135, 

it is said: 

"'actual value' fixed in statute as measure of computation 
for taking property, held to be 'market value'·or price that prob­
ably would result from fair negotiations where seller is willing 
to sell and buyer desires to buy." 

In Grant v. Dugan, 94 Fed. 2d, 859 (1938), the Court said: 

" 'actual values of corporation's stock for stamp tax pur­
poses was what a seller could readily get for it in cash from 
willing purchasers." 

See also Taylor v. Olds, 67 S.W. 2d, 1102, 1103; State v. Yates, 10 O.D., 

Rep. 182. Many similar cases might be cited. 

Perhaps "market value" or "salable value" are not proper measures 

of actual value of property to a school district. Market value of such 

property might be considerably more or less than the real or intrinsic 

value of the property to the district, dependent upon circumstances. A 

more nearly proper conception of the actual value of school property 

to a school district would, I believe, be expressed by the term "replace­

ment value," and I am informed that while the statute, as it existed prior 

to its amendment in 1939, was in force, administrative officials regarded 

the term "actual value" :i.s being practically synonymous with "replace-
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ment value," at least to the extent that consideration was not given in the 

computation of tuition charges under Section 7595-ld, General Code, to 

the fact that in many instances the actual cost of the property to the 

district was much less than its real value by reason of the fact that in 

those instances the acquiring of property had been financed in part by 

donations from individuals or the federal government. By reason of the 

change upon the amendment of the statute, of the term "actual value" 

to "actual cost" it seems evident that it was the intent of the Legislature 

to correct this situation by not permitting the district affected to capitalize 

upon donations it may have received at the expense of other districts 

which had not been so fortunate as to have received outside financial 

aid in the construction of their school plants. 

It should be borne in mind that the purpose of those features of the 

so-called School Foundation Law which provide for the administration of 

the State Public School Fund, including the provisions that relate to the 

payment of tuition of non-resident pupils from said fund is, as expressed 

in the title of the Act of the Legislature whereby the law was passed, 

and supported by its history: 

"For the purpose of creating a public school fund in the 
state treasury and• providing for the distribution thereof, with 
a view to providing a thorough and efficient system of common 
schools throughout the state, promoting economy and efficiency 
in the operation thereof, and providing for the equalization of 
educational opportunities; * * * " 

It would not be in furtherance of the "equalization of educational 

opportunities" to allow a school district that had been donated a portion 

of its school plant or a portion of the funds to build the plant, to receive 

earnings on those donations from the State Public School Fund in pro­

portion that other districts which had not been the recipients of such 

aid, received such earnings. Under the provisions of the statute with 

respect to non-resident tuition as it existed prior to its amendment in 

1939 and as interpreted by administrative officials, such a result obtained, 

and in my opinion it was to correct this inequity that the statute was 

amended as it was. 

In the light of what has been hereinbefore said, I am of the opinion 

that in computing the amount of tuition payable by the district of resi­

dence of a school pupil who attends school outside such district in pur­

suance of Section 7595-ld, General Code, the depreciation charges on 
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property used in the conduct of the school attended by such non-resident 

pupil to be added to the other expenses of conducting the said school as 

provided by the statute, sh~mld be based upon the actual expense to the 

district - the real cost of the property to the district - exclusive of any 

part of the cost of the property which had been met by donations from 

individuals, the federal government or from any other source. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




