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APPELLATE JUDGES-ALLOWED EXPENSES FOR ATTENDING AN­
l\'UAL MEETIJ\'G TO ELECT CHIEF JUSTICE. 

SYLLABUS: 
Judges of courts of appeals, meetiug ouce a year 1mder the provisious of 

Section 1518, Ge~~eral Code, for the purpose of electing a chief justice, are entitled 
to compensation for expenses so inwrred. 

CoLUMBUS, OHio, November 12, 1929. 

HoN. JosEPH T. TRACY, Auditor of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your letter of recent date, which 

reads as follows: 

"Unedr Section 1518, General Code, the judges of the courts of appeals 
are required to meet once each year to elect a presiding judge and to per­
form such other duties as are required by law at such convention. 

Are the judges who attend such convention entitled to compensation 
for their expenses?" 

Section 1518, General Code, to which you refer, reads: 

"On the third Tuesday in September in each year, the judges of the 
court of appeals shall meet in the supreme court room in the city of 
Columbus, and organize by choosing one of their number chief justice and 
one of their number secretary for the next judicial year, which shall com­
mence on the first day of January. Such judges shall then, but not later 
than October first, issue an order to the clerk of the court of appeals in 
each county of their respective districts, fixing the time of commencement 
of each term of the court of appeals in each county in each district for 
the next judicial year, and deliver a copy thereof to the secretary of state. 
Such order may thereafter be changed by the judges in any district when 
the business thereof requires it, and until such changes have been made, 
the terms in each county shall be held at the times fixed by the judges, 
annually, in general convention. The present chief justice chosen by the 
judges of the circuit court shall act as chief justice of the court of appeals 
until the chief justice of the court of appeals is chosen as herein provided." 

Section 1528, General Code, provides for the assignment by the chief justice 
of the court of appeals of an appellate judge to sit in another district than his 
own under certain circumstances. 

Section 1529, General Code, provides that the actual expenses of a judge 
so assigned shall be paid from the state treasury upon the warrant of the auditor 
of state, issued upon certificate of the chief justice of the court of appeals. 

Section 2251, General Code, provides that the annual salary of each judge of 
the court of appeals shall be $8,000, payable from the state treasury. 

Section 2253-2, General Code, effective August 10, 1927, provides for adqitional 
salary for each court a£ appeals judge to be paid by each county in his district. 

Section 2253-3, Ge:1eral Code, effective August 10, 1927, provides that in 
addition to the annual salary and expenses provided in Sections 1529, 2251 and 
2253-2, supra, each judge of the court of appeals holding court in a county in 
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which he does not reside shall receive his actual and necessary expenses while 
so holding court in the county in which he does not reside, payable out of the state 
treasury; also, that he shall receive a per diem of twenty dollars for each day's 
service in a district other than his own, this to be paid from the treasury of the 
county to which he is so assigned. 

Thus it is seen that the salary of a judge of the court of appeals is derived 
from two sources, the state and the county, but that his expenses come from one 
source, the state. 

It is stated in 23 American and English Encyclopaedia of Law, 2nd Edition, 
Vol. 23, page 389: 

"Where the law requires an officer to do what necessitates an expendi­
ture of money for which no provision is made he may pay therefor and 
have the amount allowed him." 

Throop on Public Offices, Section 495, states: 

"A public officer is entitled to receive from the public authority which 
he represents reimbursement for extraordinary expenses necessarily in­
curred by him, in the course of or in consequence of the discharge of his 
official duties, and not intended to be covered by the compensation allowed 
to him, the rule in this respect being the same as in cases of private 
agency." 

It will be observed that Section 1518, supra, provides for organization, election 
of a chief justice and secretary, and that the body so constituted must "issue an 
order" fixing the time and place for holding court. 

If the meeting provided in Section 1518, supra, may be construed as a session 
of court, then undoubtedly the payment of traveling expenses of the judges at­
tending such session, and who do not reside in Franklin county, is provided for 
in section 2253-3, supra. 

By specific provision of law, it is made mandatory that the judges meet an­
nually at a place other than the place where their retaining official duties are 
transacted, and I believe this sufficient to justify the payment from the state 
treasury of the expenses incident thereto. 

Specifically answering your ·question, therefore, I am of the opinion that judges 
of courts of appeals, meeting once a year at Columbus, under the provisions of 
Section 1518, General Code, for the purpose of electing a chief justice, are en­
titled to compensation for expenses so incurred. 
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Respectfully, 
GILBERT BETT~!AN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF HA-:\IILTOX COUNTY -$329,227.22. 

CoLUMBUS, OHIO, November 12, 1929. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


