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1. SCHOOL EXA~IIXERS, BOARD OF STATE-TERM OF OF­

FICE, FI\'E YEARS - VACA.."'\CY - DIRECTOR OF EDUCA­

TIOK SHOULD ::VIAKE APPOINTMENT FOR UNEXPIRED 

TER~1-l'POX EXPIRATION OF SUCH TER~1 APPOIXT­

~1EXT SHOCLD BE ~IADE FOR FCLL FIVE YEAR PERIOD. 

2. WHERE NO APPOI~TMEXT MADE AT BEGINNING OF 

TERM OF OFFICE, APPOIXTMENT MAY BE MADE LATER 

- IXCUMBEXT OF OFFICE SERVES UXTIL SUCCESSOR AP­

POINTED A.'W QC.\LIFIED -APPOINTMENT WHEN ::VIADE 

MAY BE FOR UNEXPIRED PORTION 0:1'-."'LY OF THEN CUR­

RENT TERM OF OFFICE - SECTION 8 G.C. 

SYLLABUS: 

1. The term of office of each member of the Board of State School 
Examiners is for a five year period, one beginning September 1 of each 
year and extending to and including the 31st of August, five years 
thereafter. 

2. When a vacancy occurs in the office of State School Examiner, 
an appointment thereto should be made by the Director of Education 
for the unexpired term, and upon the expiration of the term an appoint­
ment should be made for a full five year period. 

3. If, through inadvertence or otherwise, the appointing power 
fails to make an appointment to the State Board of School Examiners 
at the beginning of a term of office as fixed by law for said office, an 
appointment thereto may be made later, and in the meantime the then 
incumbent of the office continues therein, by virtue of Section 8 of the 
General Code of Ohio, until his successor is appointed and qualified. 
When the appointment is finally made it may be made for the unexpired 
portion only, of the then current term of office. 

Columbus, Ohio, September 2 2, 1942. 

Honorable Kenneth C. Ray, Director of Education, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, which reads as follows: 

"Mr. H. was appointed a member of the State Board of 
School Examiners from September 1, 1931 to September 1, 1936. 
Mr. H. died in 1933, and O.E.H. was appointed to fill Mr.· 
H's unexpired term. At the expiration of this term, in 1936, 
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no appointment was made, and O.E.H. served until September 
1, 1938, at which time Mr. V .. was appointed by E. N. Deitrich 
for a five year term from September 1, 1938, to September 1, 
1943. 

My question is relative to the legality of the five year term 
given Mr. V. Was it legal, or should he have been appointed 
to fill the unexpired term one year of which was served by Mr. 
O.E.H.?" 

While it is not specifically so stated in your letter, I assume that 

Mr. V. was appointed as the successor to Mr. 0. E. H. 

The present law relating to the appointment of members of the State 

Board of School Examiners is contained in Section 7805 of the General 

Code of Ohio, the pertinent part of which reads as follows: 

"There shall be a state board of school examiners, con­
sisting of five competent persons, resident of the state, to be 
appointed by the state director of education. No more than 
three of them shall belong to the same political party. 

The term of office of such examiners shall be five years. 
The term of one of the examiners shall expire on the thirty­
first day of August of each year. Any vacancy shall be filled 
for the unexpired term." 

Section 7805, supra, was enacted in 193 5 ( 116 0. L., 548). At that 

time, former Sections 7805 and 7806, General Code which had been 

enacted in 1914 (104 0. L., 100) and which were in force in 1931, when 

Mr. H. was appointed, and in 1933, when Mr. 0. E. H. was appointed 

to succeed Mr. H., were consolidated, and their prov1s10ns were incor­

porated in practically the same language, into present Section 7805 

quoted above. 

Formerly, and until 1884, a State Board of School Examiners ex­

isted by authority of an Act of the Legislature enacted in 1873 (70 0. L., 

195, Section 85). As then created, the said board consisted of three 

members to be appointed by the State Commissioner of Common Schools, 

each for a term of two years. In 1884, the membership of this board 

was increased to five, each to serve by appointment of the State Com­

missioner. of Common Schools for a period of three years (81 O.L., 95). 

The amendment of 1884 became Section 4065, Revised Statutes. This 

section was amended in 1888 (85 O.L., 330) and upon the codification 

of the statutes in 1910, said Section 4065, Revised Statutes as amend-
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ed in 1888, was codified as Sections 7805 and 7806 of the General Code. 

Said Section 7806, General Code, then provided as follows: 

Section 7806. 

"The term of office of such examiners shall be five years. 
The term of one of the examiners shall expire on the 31st day 
of August of each year. When a vacancy occurs in the board, 
whether from expiration of the term of office, refusal to serve, 
or other cause, such commissioner shall fill it by appointment 
for the full or unexpired term, as the case demands." 

When the law was again amended in 1914 and 193 5, the language of 

the sections with respect to the term of examiners, expiration thereof, 

and the filling of vacancies for unexpired terms was left substantially 

unchanged, the 1935 amendment simply providing relative to the filling 

of vacancies, that "any vacancy shall be filled for the unexpired term." 

From the use by the Legislature of the language providing that the 

term of one such examiner shall expire on the 31st day of August of each 

year, and that vacancies shall be filled for unexpired terms in the en­

actment of 1888 and each subsequent amendment thereof, it is mani­

fest that the Legislature intended that the time of service of the said 

appointees to the board should expire serially on the 31st day of each 

August, and that on that date, in each year, an appointment or re­

appointment to the board should be made for five years. It follows 

that the "term of office" spoken of in Section 7805, General Code and 

in former Section 7806, General Code, is a five year period beginning 

on the first day of September of each year, and ending on the 31st 

day of August five years thereafter. The Legislature therefore clearly 

intended that one full term appointment be made each year. 

The term of an office should not be confused with the tenure of an 

officer; they may or may not coincide. In Ohio Jurisprudence, Volume 

32, page 1035, it is said that in general, the term of an office means the 

period of time for which an incumbent has a right to it. In Corpus 

Juris, Volume 46, page 963, it is said: 

"The phrase 'term of office' is one generally used to mean 
the fixed period of time for which the office may be held, al­
though it is also used to designate the period for which the 
office is actually held." 
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In support of the text there are cited, among others, the cases of People 

v. Sweitzer, 280 Ill. 436, 117 N.E. 625; Atlantic County v. Lee, 76 N.J. 

Law, 327, 70 At!., 92 5; State v. Hingle, 60 La. A., 380, 381. 

In People v. Sweitzer, supra, it is said: 

"The term of office as fixed by law is sometimes used in­
terchangeably with the term or time of occupancy of the in­
cumbent of such office, but it must be distinctly borne in mind 
that the term of office as fixed by law is entirely different from 
the period of time such office is held by the incumbent thereof, 
sometimes referred to as the term." 

In State v. Hingle, supra, the court said: 

"Now the term of an office must be distinguished from the 
tenure of the· incumbent. The term means the time during 
which the officer may claim and hold the office of right and 
fixes the interval at which the several incumbents shall suc­
ceed each other. The tenure represents the time during which 
the incumbent actually holds the office. The one has reference 
to the right to hold the office the other to the fact of holding 
it. Terms begin and end at fixed periods, and the several 
terms succeed each other at regular intervals and without in­
termission. On the other hand, a tenure has no fixed duration, 
it may be for a whole term or several terms, or it may be only 
for the unexpired portion of a term. It may even lap over from 
one term into another, as when an officer holds over until his 
successor qualifies. There may even be intervals between two 
tenures as when an officer resigns or dies and his successor 
is not appointed at once. One may hold office during a num­
ber of successive terms, yet there would be but one continuous 
tenure during the whole time." 

In the case of State v. Knight, 76 Mont., 71, 245 Pac., 276, it is said: 

" 'Term of office' describes the period during which the 
elected officer or appointee is entitled to hold the office, per­
form its functions, and enjoy its privileges and emoluments." 

The same thought is expressed by the court in Wilson v. Shaw, 194 

Iowa, 23,33, 188 N.W. 940, where it is said: 

"The term lives on even though the incumbent resigns, 
is impeached, or dies. Personality has nothing to do with the 
question." 

In view of the provisions of Section 7805, General Code, when con­

sidered in the light of the history of the legislation, it seems clear that 
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the particular term of office of State School Examiner, the incumbent of 

which office was Mr. O.E.H. by virtue of his appointment to fill the va­

cancy created by the death of 1fr. H., expired August 31, 1936, and at 

that time it became the duty of the then Director of Education to appoint 

an examiner for the ensuing term of five years ending August 31, 1941. 

This was not done and the result was that Mr. O.E.H. continued in office 

by virtue of Section 8 of the General Code, until September 1, 1938, at 

which time the then Director of Education attempted to appoint Mr. V. 

for five years from that time, or until August 31, 1943. The effect of 

such an appointment, if it had been valid, would be that the term of two 

examiners would expire August 31, 1943 and the term of no one of them 

would expire August 31, 1946, which manifestly is not the intent of the 

law. No power is extended to the Director of Education to make five 

year appointments except as such five year terms coincide with a "term 

of office" as fixed by the Legislature. If an appointment were to have 

been made on September 1, 1938 to the office in question, it could law­

fully have been for the unexpired portion, only, of the then current 

term of office, to wit, until August 31, 1941, at which time a suc­

ceeding term of office for school examiner began, and an appointment 

should then have been made for the full term of five years. The ap­

pointment of Mr. V. for five years on September 1, 1938 was unau­

thorized and as to .the time beyond August 31, 1941, was inoperative. 

State, ex rel. v. Taylor, 15 O.S., 137. 

The fact that an appointment was not made on September 1, 1941 

for a five year period from that time, as should have been done, does 

not, in my opinion, preclude the making of the appointment at some 

later time. Such appointment, made at any time thereafter, however, 

must be for the unexpired portion only, of the five year term which 

commenced September 1, 1941, so that the term of such examiner will ex­

pire on August 31, 1946, as the law provides. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


