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OPINION NO. 80-026 

Syllebua: 

A foreign motor vehicle leasing dealer which has no place of business 
in Ohio need not procure an Ohio motor vehicle leasing dealer's 
license pursuant to R.C. Chapter 4517 if the entire leasing transaction 
occurs outside of Ohio. The status of the dealer is not altered even if 
the motor vehicle is to be titled, registered, and operated in Ohio, 

To: Deen L. Dolllaon, Reglatrer, Bureau of Motor Vehlclea, Cc.lumbu1, Ohio 

By: Wllllem J. Brown, Attorney General, May 13, 1980 


I hel'e before me your request for my opir,ion regarding the application of 
Ohio's laws on automobile leasing to foreign leasing dealers. Your question may be 
stated as follows: 

Must a motor vehicle leasing dealer, which has no place of business in 
Ohio, procure an Ohio motor vehicle leasing dealer's license pursuant 
to R.C. Chapter 4517 if the entire leasing transaction with an Ohio 
customer occurs outside of Ohio, but the motor vehicle is to be titled, 
registered, and operated in Ohio? 

R.C. Chapter 4517 governs the selling and leasing of motor vehicles in Ohio. 
A "motor vehicle leasing dealer" is defined in R.C. 4517.0l(M) as follows: 

"Motor vehicle leasing dealer" means any person engaged in the 
business of regularly making available, offering to make available, or 
arranging for another person to use a motor vehicle pursuant to a 
bellment, lease, or other contractual arrangement under which a 
charge is made for Its use at a periodic rate for at least a monthly 
term, and title to the motor vehicle is in a person other than the user, 
but does not mean a manufacturer or its affiliate leasing to Its 
employees or dealers. 

R.C. 4517.02{A) prohibits unlicensed "motor vehicle leasing dealers," as defined 
above, from engaging in the motor vehicle leasing business. It states: 

Except as otherwise provided in this section, no person shall: 

(3) Engage in the business of regularly making available, 
offering to make available, or arranging for another person to use a 
motor vehicle, in the manner described in division (M) of section 
4517.01 of the Revised Code, unless he is licensed as a motor vehicle 
leasing dealer under sections 4517 .01 to 4517.45 of the Revised 
Code•••• 

R.C. 4517 .OI(A) provides that "persons," as the term is used in R.C. Chapter 4517, 
Includes "individuals, firms, partnerships, associations, joint stock companies, 
corporations, and any combinations of individuals." 

Assuming for purposes of this opinion that the out-of-state parsons 
contemplated in your request would qualify under R.C. 4517 .Ol(M) es "motr:r vehicle 
leasing dealers" if they were in Ohio, the issue becomes whether they r.,,·e engaging 
in the business described in R.C. 4517.02(A)(3) in Ohio, and thus rr:guired to be 
licensed. 

In your letter of request you elaborated on the type of business operations 
with which you are concerned. First, the foreign persons have their headquarters 
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outside Ohio end have no place of business in Ohio. Second, the leasing contracts 
ere not negotiated or consummated in Ohio. A difficulty is presented, however, in 
that the leased cars are titled, registered, and operated in Ohio. 

To acquire Ohio certificates of title and registration, foreign motor vehicl•0 

leasing dealers must comply with R.C. 4505.06 and R.C. 4503.10, which govern the 
form of application for the certificates. Typically, application for and receipt of 
certificates of title and registration would be completed prior to delivery of the 
car to the Ohio customer since, in a standard leasing situation, the dealer owns the 
car and retains title to it for the duration of the contract. See R.C. 4517 .Ol(M). 

In my opinion, the fact that title, registration, and operation are in Ohio 
would not alone serve to require foreign motor vehicle dealers to be licensed in 
Ohio. · A state .must have jurisdiction over a person before the person may be bound 
by the laws of that state. In the instant case, the fact that the foreign dealers 
have no place of business in Ohio indicates that they are n~t within the jurisdiction 
of Ohio as far as the leasing transactions are concerned. As the Ohio Supreme 
Court stated in Lehman v. McBride, 15 Ohio St. 573, 608 (1863): 

It is undoubtedly true, that legislative enactments can only 
operate. • .upon persons and things ·within the jurisdiction of the 
law-making power. And it is also true, · generally, that such 
jurisdiction can only be coextensive with the territorial limits of the 
state•.•• 

The operation of the law, that is to say, the effect which the law 
gives to the acts which it authorizes, is limited to the state end its 
own citizens, over whom its jurisdiction can not be questioned. 

R.C. 4517 .02(A)(3) is directed et the leasing transactions, not et the titling, 
registering, or operating of a car in Ohio. R.C. 4517.0l(M) and R.C. 4517.02(A)(3) 
purport to govern the "regularly making available, offering to make available, or 
arranging for another to use a motor vehicle pursuant to a bailment, lease, or other • 
contractual arrangement" at some rate for et least a monthly term. In the 
situation you described, all of the types of acts which are regulated by R.C. 
4517 .02(A)(3) occur outside of the State of Ohio. To nonetheless require the lessor 
to be licensed in Ohio simply because of the locus of title, registration and 
operation would amount to an impermissible extension of the law of Ohio beyond 
state boundaries. Lehman v. McBride. 

The above conclusion that foreign leasing dealers are not engaged in the 
leasing business in Ohio is supported by the license application requirements 
imposed on motor vehicle leasing dealers. Pursuant to R.C. 4517 .06, a separate 
license application must be filed "for each county in which the business of leasing 
motor vehicles, as described in division (M) of section 4517.01 of the Revised Code, 
is to be conducted." In addition, a photograph of the dealer's place of business in 
the county must accompany the application. Since the foreign dealers cannot be 
considered to be leasing motor vehicles in any particular county, and since there is 
no physical plant in any particular county, the licensing requirements of R.C. 
4517.06 clearly cannot apply. Hence, the requirements of the application indicate 
there was no legislative intent to license those persons with no place of buisness in 
Ohio. 

Accordingly, it is my oplnion, and you are advised, that a foreign motor 
vehicle leasing dealer which he:i no plac.e of business in Ohio need not procure an 
Ohio motor vehicle leasing dealer's license pursuant to R.C. Chapter 4517 if the 
entire leasing transaction occurs outside of Ohio. The status of the dealer is not 
altered even if the motor vehicle is to be titled, registered, and operated in Ohio. 

1This opinion does not, of course, address the question of whether foreign 
motor vehicle leasing dealers must be licensed or registered pursuant to other 
provisions of the Revised Code, such as R.C. Chapter 1703, requiring the 
licensing of foreign corporations doing business in Ohio. 
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