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1. SICK LEAVE-TOWNSHIP EMPLOYES-NOT PROVIDED 

FOR BY SECTION 486-17c G. C. 

2. TOWNSHIP TRUSTEES-MAY GRANT FULL TIME EM­

PLOYES REASONABLE SICK LEAVE WITH PAY-IN AB­

SENCE OF STATUTES EXPRESSLY GRANTING SICK 

LEAVE FOR DEFINITE PERIOD. 

SYLLABUS: 

l. Section 486-17c, General Code, does not provide for sick leave for township 

employes. 

2. In the absence of a statute expressly granting sick leave for a definite period 

to township employes, township trustees may grant their full time employes reasonable 

sick leave with pay. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, December 28, 1951 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney 

Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The question has been asked of me if a full-time township 
employe is entitled to sick leave under Section 486-17c. 

"In reading this section, it speaks of the full-time employe 
whose salary is paid in whole or part by the State of Ohio and the 
full-time employe in the various county services and municipal 
services and each full-time employe of the Board of Education 
but the section does not seem to mention a township employe 
unless a township employee is considered in that part of the sec­
tion which states: 'This act shall be uniformly administered as to 
the employes in each agency of the State government.' 

"Will you, therefore, kindly give me your opinion as to 
whether or not a township employe is entitled to sick leave 
under this section." 

Section 486-17c, General Code, to which you refer, reads as follows: 

"Each full-time employe, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state of Ohio and each full-time employe 
in the various offices of the county service and municipal service, 
and each full-time employe of any board of education, shall be 
entitled for each completed month of service to sick leave of one 
and one-fourth ( 1 ¾) work days with pay. * * * An employe 
who transfers from one public agency to another public agency 
shall be credited with the unused balance of his accumulated 
sick leave. * * * This act shall be uniformly administered as to 
employes in each agency of the state government. * * *." 

It will be observed that .this section makes specific reference to 

employes "in the various offices of the county service and municipal 

service and each full time employe of any board of education." No other 

departments of the government are referred to, and there is certainly a 

clear omission of any reference to employes of a township. Accordingly, 

it appears to me that the maxim "expressio unius est exclusio alterius" 
must apply. 
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In opinion No. 2077 rendered by my immediate predecessor July 26, 

1950, it was held: 

"r. Employes of a library created under the provisions of 
Section 7635, General Code, rr5 0. L., Pt. 2, page 278, are not 
employes entitled to sick leave pursuant to Section 486-r7c, 
General Code." 

The statute there referred to provided for the organization, under 

independent boards of trustees, of municipal and school district libraries. 

It was pointed out in the opinion that although the board of trustees in 

the case under consideration was appointed by a board of education, yet 

the employes of the library board were in no sense employes of the board 

of education. It is very obvious that employes of a township are in no 

sense employes of any of the public authorities named in said Section 

486-r7c. 

Your letter makes special reference to the language of Section 486- I 7c, 

supra, which states: 

"This act shall be uniformly administered as to the employes 
m each agency of the state government." 

The meaning of this sentence is not altogether clear. In referring to 

"each agency of the state government" the General Assembly may have 

intended to emphasize the application of the law to all of the many subor­

dinate departments of the state government, or it may have intended to 

embrace these and also those subordinate agencies which are created by 

law to exercise locally certain powers of government. This class would 

include townships as well as boards of education. But even applying this 

broader definition, we still have the explicit language of the statute which 

includes counties and boards of education but omits townships, and I know 

of no principle of construction of statutes which would permit us to read 

"townships" into the statute, as worded. 

It is accordingly my opinion that Section 486-r7c, General Code, does 

not provide for sick leave for township employes. However, independent 

of the statute in question, I am of the opinion that the government heads 

of the various political subdivisions would have implied power to grant 

their regular employes reasonable leave with pay, both as to vacations and 

by way of sick leave. In Opinion No. 728, Opinions of the Attorney 

General for 1939, page 917, rendered prior to the enactment of Section 

2394-4a, General Code, granting a definite two weeks' vacation to county 
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employes, and long before the enactment of Section 486-17c, supra, it 

was held: 

"1. County employes on a monthly basis are entitled to a 
reasonable leave of absence for vacation or a sick leave if the 
contract of hire so provides either expressly or by necessary 
reasonable implication. 

"2. Section 154-20, General Code, granting leaves of 
absence to state employes may be used as a guide to determine 
what a reasonable time may be in view of the fact that no specific 
statute covering the subject may be found. 

"3. If provisions are made for leave for vacation or sick­
ness, it is discretionary with the hiring official whether one period 
be granted for either vacation or sickness or two periods be 
granted, one for vacation and one for sickness." 

In the body of the opinion it was said : 

"As a matter of sound public policy, leaves of absence for 
vacation or sickness are desirable and in all instances should be 
read into the contract of hire, if not expressly, then by reference 
to the general policy followed in private business and in state 
and federal governments." 

I can see no reason why this implied power should not pertain to 

township trustees as well as to county officers. 

In the opinion No. 2077 of 1950, relating to library employes, from 

which I have quoted, the Attorney General further held: 

"2. The board of library trustees has the power pursuant to 
Section 7630, paragraphs 7 and 8, of the General Code, to make 
rules and regulations governing sick leave benefits for its 
employes." 

The rule making power referred to was general 111 its terms and 

contains no reference to vacation or sick leave. 

Accordingly, it is my opinion that independent of any statute grant­

ing to employes of a township a definite period of sick leave with pay, 

the township trustees may allow their full time employes such sick leave 

for a reasonable period. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General. 




