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OPINION NO. 67-118 

Syllabus: 

1. A board of education may not withhold salary incre­
ments provided in Section 3317.13 (C), Revised Code, for 
failure on the part of a teacher to acquire the professional 
growth credits required by the policy of the board of education. 

2. A board of education in the administration of its 
salary schedule, pursuant to Section 3317.14, Revised Code, 
may not withhold salary increments above the salaries required 
by the state minimum salary schedule, for failure on the part 
of a teacher to acauire the professional growth credits re­
quired by the policy of the board of education. 

3. A board of education may not terminate the employment 
of a teacher who is the holder of a limited or a continuing 
contract for failure on the part of such teacher to earn the 
required professional growth credits established by a policy 
of the board of education. 

To: Martin Essex, Superintendent of Public Instruction, Department of 
Education, Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, December 22, 1967 

Your request for my opinion reads as follows: 

"l. May a board of education with­
hold salary increments provided for in 
Section 3317.13 (C), Revised Code, for 
failure on the part of a teacher to ac-
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quire the professional growth credits re­
quired by the policy of the board of educa­
tion. 

11 2. May a board of education in the 
administration of its salary schedule, pur­
suant to Section 3317.14 of the Revised Code, 
withhold salary increments above the salaries 
required by the state minimum salary schedule, 
for failure on the part of a teacher to ac­
quire the professional growth credits required 
by the policy of the board of education. 

"3. May a board of education terminate 
the employment of a teacher who is the holder 
of a limited or a continuing contract for 
failure on the part of such teacher to earn 
the required professional growth credits es­
tablished by policy of the board of education." 

The statutory provisions to be construed by this opin­
ion are found in Section 3317,13, Revised Code, and Section 
3317.14, Revised Code, which provided in part: 

Section 3317.13, Revised Code 

"Each teacher employed by a board of 
education in a school district shall be 
fully credited with placement in the ap­
propriate academic training level column 
in the salary schedule of the district 
with years of service properly credited 
pursuant to this section or section 
3317.14 of the Revised Code. No rule or 
regulation shall be adopted or exercised 
by any board of education which restricts 
the placement or the crediting of annual 
salary increments for any teacher accord­
ing to the appropriate academic training 
level column. 

"(C) Minimum salaries exclusive of 
retirement and sick leave for teaching 
personnel employed in the public schools 
shall be as follows: 

"Years Teachers Teachers Teachers Teachers 
of with less with a with five with a 

service than bache- bachelor's years of master's 
lor's degree degree training, degree or 

but no higher 
mcSter's 
degree 

0 $4,300 $5,000 $5,200 $5,500 
1 4,480 5,200 5,425 5,750
2 4,660 5,400 5,650 6,000 
3 4,840 5,600 5,875 6,250 
4 5,020 5,800 6,100 6,500 
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"Years Teachers Teachers Teachers Teachers 
of with less with a with five with a 

service than bache- bachelor's years of master's 
lor's degree degree training, degree or 

but no higher 
master's 
degree 

5 5,200 6,000 6,325 6,750 
6 5,380 6,200 6,550 7,000 
7 5,560 6,400 6,775 7,250 
8 5,740 6,600 7,000 7,500 
9 5,920 6,800 7,225 7,750 
10 6,100 7,000 7,450 8,000 
11 7,200 7,675 8,250 
12 and 8,50011 

more 

Section 3317.14, Revised Code 

'' Any board of education participating 
in funds distributed under Chapter 3317. 
of the Revised Code shall annually adopt 
a teacher's salary schedule with provision 
for increments based upon training and 
years of service. Notwithstanding section 
3317.13 of the Revised Code, the board may 
establish its own service requirements 
provided no teacher receives less than the 
amount required to be paid pursuant to 
section 3317.13 of the Revised Code and 
provided full credit for a minimum of five 
years of actual teaching and military ex­
perience as definded in division (A) of 
section 3317.13 of the Revised Code is 
given to each teacher" 

Your letter requesting my opinion indicates that some 
boarcs of education require teachers to acquire a certain 
number of university credits each year to qualify for annual 
salary increments. 

This policy is clearly in conflict with the provisions 
of Section 3317.13, supra, which forbid any rule or regula­
tion which restrictstheplacement or the crediting of annual 
salary increments for any teacher. 

In answer to your second question, a board of education 
has a mandatory duty to annually adopt a teachers' salary 
schedule which provides for increments based upon training and 
years of service. 

As used in Section 3317.14, supra, training refers to the 
academic training level columns of Section 3317.13 (C), supra. 
These are the minimum classifications permitted, although the 
board may adopt a schedule with additional training classifica­
tion not less than the minimum requirements. This is permitted 
by Section 3317.14, supra, which states that such credits shall 
be pursuant to Section 3317.13, supra. 
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A determination of the minimum years of service which 
shall be credited to the salary increment schedule is estab­
lished by Section 3317.13, Revised Code: 

"As used in this section, 'years of 
service' includes the following: 

"(1) Ail years of teaching service 
in the same school district, regardless 
of training level, with each year consist­
ing of at least one hundred twenty days 
under a teacher's contract; 

"(2) All years of teaching service 
in another public school, regardless of 
training level, with each year consisting 
of at least one hundred twenty days under 
a teacher's contract; and 

" ( 3) All years of active military 
service in the armed forces of the United 
States, as defined in section 3307.02 of 
the Revised Code, to a maximum of five 
years. For purposes of this calculation, 
a partial year of active military service 
of eight continuous months or more in the 
armed forces shall be counted as a full 
year." 

Under the provisions of Section 3317.14, supra, a board 
of education may establish its own "service requirement" 
within the minimums established by Section 3317.13 (A), supra. 

But, Section 3317.14, supra, does not grant a board of 
education the power to establish additional requirements. Con­
sidering Sections 3317.13 and 3317.14, supra, together, it is 
clear that a board of education must adopt a salary schedule 
which provides for annual increases in salary at least equal 
to the minimum schedule of Section 3317.13 (C), supra. 

This does not mean that a board of education would be for­
bidden to grant larger increments to those teachers that do 
acquire additional university credits. But the board of educa­
tion cannot make such additional training a mandatory pre­
requisite to annual salary increments. 

For the purposes of this opinion, it is sufficient to 
note that continuing service contracts and limited contracts 
are defined and established by Section 3319.11, Revised Code, 
v:i thout quoting the statute. 

Under the terms of Section 3319.16, Revised Code, a 
teacher's contract may be terminated by a board of education 
only "for gross inefficiency or immorality for willful and 
persistent violation of reasonable regulations of the board 
of education, or for other good and Just cause." 

On the basis of what I have previously stated herein, it 
is my opinion that the failure of a teacher to earn professional 



Opin. 67-119 ATTORNEY GENERAL 2-186 
growth credits pursuant to a board of education policy is not 
cause for the board to terminate such teacher's contract. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that: 

1. A board of education may not withhold salary incre­
ments provided in Section 3317.13 (C), Revised Code, for failure 
on the part of a teacher to acquire the professional growth 
credits required by the policy of the board of education. 

2. A board of education in the administration of its 
salary schedule, pursuant to Section 3317.14, Revised Code, 
may not withhold salary increments above the salaries required 
by the state minimum salary schedule, for failure on the part 
of a teacher to acquire the professional growth credits re­
quired by the policy of the board of education. 

3. A board of education may not terminate the employment 
of n teacher who is the holder of a limited or a continuing 
contract for failure on the part of such teacher to earn the 
required professional growth credits established by a policy 
of the board of education. 




