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ATTORNEY GENERAL 

REGISTRATION-STATUTES WHICH PROVIDE FOR REGIS­

TRATION OF ELECTORS-NO PROVISION TO PUBLISH NO­

TICE OF TIME OR PLACE OF REGISTRATION-EXPENSE 

INCURRED FOR PUBLICATION UNAUTHORIZED AND IL­

LEGAL. 

SYLLABUS: 

The statutes relative to registration of electors make no provision for publishing 
notice of the time or place of registration, and in the absence of such provision any 
expense incurred for such publication is unauthorized and illegal. 

Columbus, Ohio, December I, 1951 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows : 

"We recently received a letter from one of our county 
examiners, which reads as follows: 

'The Auditor's Office has confronted us with the ques­
tion of the legality of paying several hundred dollars of 
advertising bills incurred by the election board in connection 
with general registration ( outside cities previously regis­
tered). 

'The absence of any special provision as to notice of 
such general registration authorized in Sec. 4785-36, compels 
a reference to the general provisions contained in the election 
laws. Is Section 4785-5 controlling? Or is such advertising 
entirely unauthorized? If it is authorized under Section 
4785-5, then should the board follow the provisions of said 
section, that is "by one insertion in a (one) newspaper, (not 
radio) published in the county ( not Summit County) ?" 

'The bills presented to us include every newspaper pub­
lished in the county, two broadcasting stations and the Akron 
Beacon-Journal.' 

"How much of such advertising expense, if any, is 
legal?" 

Provisions for registration of voters are contained in Sections 4785-34 
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to 4785-60, inclusive, of the General Code. Section 4785-34 reads, in part, 

as follows: 

"In every city which at the last preceding federal census 
had, or which at any local, state, or federal census provided by 
law, shall have reached a population of sixteen thousand ( I6,ooo), 
or more, the board of elections shall establish and maintain, in 
the manner herein provided, a registration of all the qualified 
electors of such city. 

"Any municipality of less than sixteen thousand ( I6,ooo) 
population may, by ordinance, elect to become a registration mu­
nicipality. When such ordinance is adopted the board of elections 
shall establish and maintain a registration of voters as in the case 
of registration cities. The board of elections, in a county con­
taining a registration city, when it is deemed necessary to prevent 
fraud in elections, may require registration of voters in suburban 
municipalities, or territory contiguous or adjacent to such regis­
tration city. The board of elections of a county contiguous to a 
county containing a registration city, when it is deemed necessary 
to prevent fraud in elections, may require registration of voters in 
precincts adjoining and contiguous to such adjoining county. 
The board of elections of any county may, by the vote of a 
majority of its members, establish and maintain registration of 
all the qualified electors of such county. * * *" 

Section 4785-36, General Code, reads as follows: 

"The board shall provide such printed forms, blanks, sup­
plies and equipment, and prescribe such reasonable rules and 
regulations as are necessary to carry out the provisions herein 
relating to registration. In precincts which shall hereafter be­
come registration precincts the first general registration of all 
qualified electors shall be held as the board may determine, either 
on Thursday and Saturday in the eleventh week and on Wednes­
day in the tenth week or on Thursday and Saturday in the 
seventh week and on Wednesday in the sixth week preceding 
the next general election, thereafter, from IO a. m. to 2 p. m. and 
from 4 p. m. to 9 p. m. and thereafter no general registration 
shall be held in such precincts except as provided herein." 

It will be noted that in neither of these sections is there any reference 

to the publication of notice of the time when, or place where registration 

may be made, nor is there any reference whatever in any of the statutes 

relating to the subject of registration, to the publication of any such notice. 

We do find running through the statutes relative to elections, certain 

provisions requiring publication of notices. More frequently, we find 
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provisions requiring certain notices or certain lists to be posted at or near 

voting places. 

Section 4i8S-S, General Code, to which you refer, reads as follows: 

"At least ten days before the time for holding an election 
the board shall give public notice by a proclamation, posted in a 
conspicuous place in the court house and city hall; or by one 
insertion in a newspaper published in the county; and if no news­
paper is published in such county, then in a newspaper of general 
circulation therein. Such newspaper notice shall not exceed six 
inches in length of double column iitidth." (Emphasis added.) 

It is to be noted that this section refers only to the holding of an 

election, and has nothing to do with registration. It is also to be observed 

that the General Assembly was careful to limit this notice to one insertion 

in a newspaper published or of general circulation in the county, and 

further, it expressly restricted the size of such notice to six inches in 

length of double column width. It is well settled that where a statute 

requires and specifies the extent of publication of any notice, public officials 

charged therewith are without authority to exceed the limit prescribed by 

the statute. 

In the case of Vindicator Printing Company v. State, 68 Ohio St., 

362, it was held : 

"Where the number of publications of a sheriff's election 
proclamation or other public notice, is fixed by statute, there is 
no authority in the board of county commissioners, or other 
county officer, to contract for publications in excess of the number 
directed by statute. The board is also without authority to allow 
a claim for such excessive publications, and the allowance of such 
claim does not bind the county. Nor is authority to adjudicate 
and allow such claim given by the fact that with the charge for 
unauthorized publications there is, on the same paper, a charge 
for a publication which is authorized by statute." 

The creation of boards of elections and the appointment of their 

members and definition of their powers are wholly matters within the 

authority of the· General Assembly, and it has prescribed their powers and 

duties with great minuteness. In this connection, we may note the pro­

visions of the statute as to the general duties of such boards. Section 

4i85-13, General Code, provides in part: 

"The boards of elections within their respective jurisdictions 
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by a majority vote shall exercise, in the manner herein provided, 
all powers granted to such boards in this act, and shall perform 
all the duties imposed by law which shall include the following: 

* * * 
"b. To fix and provide the places for registration, when 

required, and for holding primaries and elections. 

"* * * e. To make and issue such rules, regulations and 
instructions, not inconsistent with law, or the rules established 
by the chief election officer, as they may deem necessary for the 
guidance of election officers and voters. 

"f. To advertise and contract for the printing of all ballots, 
and other supplies used in registrations and elections. 

"g. To provide for the issuance of all notices, advertise­
ments, and publications concerning elections required by law. 
* * *" (Emphasis added.) 

It is a well settled rule that public officers whose offices are created 

by the legislature have only such powers as are expressly delegated to 

them by statute and such as are necessarily implied from those so dele­

gated. 32 Ohio Jurisprudence, p. 933; Guckenberger v. Dexter, 5 Ohio 

N. P., 429, affirmed 6o Ohio St., 353; Tiffin v. Shawan, 43 Ohio St., 178; 
Ireton v. State, Sr Ohio St., 562; Frisbey v. East Cleveland, 98 Ohio 

St., 260. 

Section 4785-5, General Code, above quoted, providing for publication 

of notice of elections, affords no authority whatever for publication of a 

notice of the time or place of registration. 

It follows, therefore, th«t there is no authority in the law for the 

publication of a notice either of general registration or of the initial regis­

tration in a new district where it has been ordered. 

The requirement or failure to require publication of notice of any 

public matter, is a matter of public policy which is left to the discretion 

of the legislature, and any defect must be a matter for legislative correction. 

All persons are presumed to take notice not only of the passage of public 

laws but of orders made hy authorized boards or officials. It will be 

observed that there is no provision either in the Constitution or statutes 

requiring laws enacted by the General Assembly to be published prior to 

or as a condition to their taking effect. It is said in McQuillan on Mu­

nicipal Corporations, Volume 5, Section 16.76 that publication, or notice 

of pendency of ordinances, unless required by charter or statute, is not 

necessary to their enactment or validity. 
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In- view of the fact that the publication of notice of registration of 

electors is not authorized by law, it is plain that any expense incurred by 

reason of such publication would be an illegal expenditure of public money. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




