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378 OPINIONS 

r. RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-EMPLOYE 
MEMBER SIXTY-NINE YEARS OF AGE OR OVER-MAY 
BE CONTINUED IN PUBLIC SERVICE UNDER SECTION 

486-59 G. C. 

2. A PERSON RETIRED AS A SUPERNNUATE AND RE­
EMPLOYED PRIOR TO SEPTEMBER r, 1948, SHALL BE 
CONSIDERED A NEW MEMBER AND BE ENTITLED TO 
AL.L PRIVILEGES AND SUBJECT TO ALL OBLIGATIONS 
OF THE SYSTEM. 

SYLLABUS: 

1. An employe member sixty-nine years of age or over may be continued in 
public service pursuant to Section 436-59 of the General Code, as amended by the 
98th General Assembly. 

2. Any person who had retired in the public employes retirement system as a 
superannuate and was re-employed prior to September 1, 19'43, shall be considered a 
new member of the retirement system, and be entitled to all the privileges and subject 
to all obligations thereof. 

Columbus, Ohio, July 12, 1949 

Hon. Reeder C. Hutchinson, Prosecuting Attorney 

Defiance County, Defiance, Ohio 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of your letter requesting my opinio-.1; 

which reads as follows: 
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"A number of persons over seventy years of age are em­
ployed in various capacities by Defiance County, and I have been 
asked whether after June 30, 1949, these persons employment 
can be legally continued. I have examined G. C. 486-59 and 486-
63B. While language appears in G. C. 486-59, particularly the 
last part of the second paragraph, which states 'shall be ineligible 
for regular reemployment in any capacity which comes within the 
provisions of the public employees retirement act,' nevertheless 
certain language in 486-63B seems to indicate that such employ­
ment is possible but merely prohibits the employee from receiving 
benefits under the retirement act during such employment. How­
ever, because I am unsure of my conclusion, I respectfully request 
your opinion on the following question: 

"I. May a person of seventy years of age be legally em­
ployed by Defiance County and be legally paid a salary for such 
employment after June 30, 1949? 

"2. If the answer to question number one is in the affirm­
ative, what is his status with reference to the public retirement 
fund?" 

It is to be noted that the specific questions asked do not pertain to 

Section 486-63b of the General Code, but since said section was men­
tioned in other parts of your letter, and in order to clarify any doubt in 

your mind as to the effect that said section. would have on present em­

ployees of the age of seventy or over, I wish to call your attention to :1.1 

opinion given by my immediate predecessor, Opinions of Attorney General 

1948, No. 3485, the first paragraph of the syllabus in which I concur reads: 

"Under the provisions of Section 486-63b, General Code, one 
who has retired in the Public Employes Retirement System as a 
superannuate, may be reemployed not later than September 1, 
1948." 

Assuming that the persons over seventy years of age were super­

annuates and were re-hired prior to September I. 1948, the provisions 

of the latter part of Section 486-63b, General Code, becomes significant 

as to their status within the purview of the public retirement fund: 

"When a superannuate is re-employed as provided herein, 
he shall beconie a new member of the retirement system and shall 
have all rights and privileges and be charged 1.vi.th all obligations 
of such membership." (Emphasis added.) 

Among the rights and obligations to which superannuates would be-

come entitled, and subject under the provisions of Section 486-63b, woul.d 
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be that provision of Section 486-59, General Code, as amended by the 98th 

General Assembly, which relates to an employe member sixty-nine years 

of age or over, or one who thereafter reaches that age. Section 486-59 

of the General Code, as amended by the 98th General Assembly, reads 

as follows: 

"On and after January I, 1939, any member, except a new 
member with less than five years of service, who has attained 
sixty years of age, may retire by filing with the retirement board 
an application for retirement. The filing of such application shall 
retire such member as of the end of the quarter of the calendar 
year then current. 

"On June 30 following the date upon which he becomes a 
member the retirement board shall retire any employe who was 
over seventy years of age at the time he became a member and 
shall retire all other members, except elective officers, on the 
June 30 following the date upon which the age of seventy is at­
tained. Provided, that until June 30, 1950, any member having 
reached the age of sixty-nine years or more may, upon written 
application approved by the head of his department, board, au­
thority or institution, and upon certification by a physician li­
censed to practice in the state of Ohio that the member is 
physically and mentally competent to perform the duties of the 
particular position which he occupies, be continued in service for 
a period of one year or any part thereof, such application, if 
approved, to expire on the June 30 following the elate upon which 
it was filed, unless renewed from year to year on or before the 
expiration elate. Any member who accepts an allowance under 
sections 486-59, 486-60 or 486-61 of the General Code, or who is 
compelled to retire and who withdraws his accumulated contribu­
tions in lieu of accepting a retirement allowance shall be ineligible 
for regular re-employment in any capacity which comes within the 
provisions of the public employes retirement act. 

"Any former member who is receiving a monthly retirement 
allowance as provided in section 486-6o, General Code, and pro­
viding such former member was seventy or more years of age at 
the time of retirement, shall have his retirement allowance ad­
justed to become effective as of the end of the quarter of the 
calendar year next following the date the public service of such 
member was terminated. 

"In the event any retired pensioner, after such retirement, 
is elected to a full-time salaried office by the electors of the state 
or any political subdivision thereof, at any election, such pen­
sioner, by the acceptance of any such office shall forfeit his 
pension during the period such pensioner so holds such office and 
receives the salary therefor." 
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In view of the foregoing, it is therefore my opinion that : 

I. An employe member sixty-nine years of age or over may be 

continued in public service pursuant to Section 486-59 of the Gene,al 

Code, as amended by the 98th General Assembly. 

2. Any person who had retired in the public employes retirement 

system as a superannuate and was re-employed prior to September I, 

1948, shall be considered a new member of the retirement system, and te 

entitled to all the privileges and subject to all the obligations thereof. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




