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OPINION NO. 68-156 

Syllabus: 

1. The Youngstown City Board of Education may amend its 
school calendar and thereby call for the teaching services of 
its teachers to be performed in June, 1969, instead of December, 
1968. 

2. Noncertificated employees of the Board may be laid off 
for reasons of economy for the month of December, 1968, without 
violating the Ohio civil service regulations. 

3. Auxiliary services and transportation services provided 
for students attending non-public schools must be continued for 
the month of December, 1968, even if the public schools are closed 
during this period. 

To: Martin W. Essex, Supt. of Public Instruction, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, November 27, 1968 

I have before me your request for my opinion on some matters 
concerning the fact that the Youngstown City Board of Education 
will be forced to consider the termination of school services on 
or about December 1, 1968, for the remainder of the calendar year 
of 1968, in the event that the electors fail to approve the 12-
mill levy submitted at the general election. 

Your specific questions are: 

1. "Can the Board properly suspend the services 
of a teaching employee for a period such as 
from December 1 through December 20 and, thus, 
by amending the school calendar, call for such 
teaching services in June, 1969, .as a part of 
the contract year? 
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2. Can the Board legally· suspend, reduce or elimi­
nate the services of noncertific~ted employees 
who are affected by civil service regulations 
on the basis that no funds are currently avail­
able or in process of collection for the cur­
rent year for a period such as December 1, 1968, 
through December 20, 1968, and, thus, reinstate 
such services after January 1, 1969? 

3. In the matter of auxiliary services, as rendered. 
by the state of Ohio, for example school trans­
portation for students attending nonpublic schools, 
what then is the prerogative of the Board for sus­
pending such services or, in fact, for continuing 
such services when such service and programs for 
public school pupils are suspended for a period 
such as December 1, 1968 through December 20; 
1968? 11 

Your first question can be answered by an analysis of the 
pertinent statutes and cases construing them. Section 3313.62, 
Revised Code, defines the school year as_ follows: 

"The school year shall begin on the first 
day of July of each calendar year and close on 
the thirtieth day of June of the succeeding 
calendar year. A school week shall consist of 
five days, and a school month of four school 
weeks." 

Section 3313.48, Revised Code, defines the minimum school 
year as follows: 

"The board of education of each city, exempted 
village, and local school district shall provide 
for the free education of the youth of school age 
within the district under its jurisdiction, at such 
places as will be mos·t convenient for the attend­
ance of the largest number thereof. Every day 
school so provided shall be open for instruction 
with pupils in attendance for not less than one 
hundred seventy-six days in each school year, or 
as provided in sections 3313.481 r3313.48.l 7 
and 3313.482 L3313.48.2J of the-Revised Code, 
less the number of days the school is closed as a 
result of public ca1am·i ty, as provided in ·section 
3317.01 of the Revised Code. * * *" 

The court in In re Sheard, 82 Ohio Law Abs. 259, 261 noted 
the following: 

"***Sec. 3313.62 R.C., provides for a 
full twelve month school year beginning on 
July 1st and ending on June 30th. While the 
statutes provide for a minimum period of school 
instruction, Sec. 3313.48 R.c., there are no 
statutory rules as to when the school term 
should begin or end. That decision is left to 
the discretion of the· local school board. 
* * *" (Emphasis added) 

In arranging· a schedule for the school year, a board of 
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education is authorized to designate a date for its official 
termination. £State ex rel. Brown v. Board of Education, 
162 Ohio st. 5 9) 

It is clear that local school boards control the school 
calendar, and that the boards must schedule a minimum of one 
hundred seventy-six school days sometime between the first 
day of July and the thirtieth day of June of the succeeding 
calendar year. If a school board wishes to schedule no school 
days in December and a full schedule of school days in June, 
this would appear to be entirely within its discretion. I 
have been informed that these teachers have contracted to 
teach for the "school year" of 1968-1969, which is to consist 
of some thirty-eight (38) school weeks. The school board has 
the authority to amend its school calendar and allocate some 
of these weeks to June, 1969, instead of December, 1968. The 
teachers need not be "suspended", but rather should be informed 
of the board's action in amending the school calendar. 

The answer to your second question is two-fold. If the 
noncertificated employees have contracted to perform services 
for the same 38-week "school year" as the teachers, then the 
weeks during which their services will be performed may be 
changed by the above-mentioned amendment of the school calen­
dar. This, of course, would not amount to a suspension, re­
duction or elimination of their services. 

If, however, some or all of these noncertificated employees 
are employed on a twelve-month basis, then it would be necessary 
for them to be laid off during the month of December, 1968, for 
reasons of economy. There is abundant authority for such an 
economy move, as is illustrated by the syllabus in De Remer v. 
Board of Education of Akron City School District, 72 Ohio App.
283: . 

"Public bodies, which for their operation 
are dependent upon funds derived from taxes, 
must necessarily, and in the absence of laws 
to the contrary are required to, curtail their 
operations so as to keep their expenditures 
within their available funds; and a sound pub­
lic policy demands that, in the interest of · 
public economy, they have a right to reduce 
their working forces by layoffs, in order to 
prevent deficiencies in the public fund~." 

Similar decisions have been reached in other cases which 
specifically hold that the civil service laws are not violated 
by such economy layoffs. (See Curtis, Safety Director v. State 
ex rel. Morgan, 108 Ohio St. 292; State ex rel. Buckman v .--­
Munson, Dir., 141 Ohio St. 319) 

Your third question concerns "auxiliary services" which 
are rendered to non-public schools. These services are, for 
the most part, authorized under Section 3317.06 (H), Revised 
Code. The funding is separate from the other·parts of the· 
local school district's program. The local school district 
acts as a conduit for the flow of money from the state to 
the non-public schools. Therefore, the closing of the public 
schools in Youngstown during December, 1968 will not necessi­
tate suspending the flow of money for these auxiliary services 
to the non-public schools. 
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The particular service which you mention in your third· 
question is that of transportation for students attending 
non-public schools. As you know, this particular service is 
authorized and controlled by Section 3327.01, Revised Code, 
which states as pertinent: 

"In all ·city, exempted village, and local 
school ·districts where resident elementary 
school pupils live more -than two miles from the 
school for which the state bo_ard of education 
presc·ribes minimum sta.hdards pursuant to divi­
sion (D) of sec·tio_h '3301.07 of the Revised Code 
and to ·which they 'are assigned by .the board of _ 
educaj:;ion. of the district of residence or to · 
and.from the non-public. school which they attend 
the board of education shall_ provide t~ansporta­
tion for such pupils to and frorri such' school ex­
cept when, in the judgment of such board, con~ 
firmed by the state board of education, such 
transportation is unneces~ary,or unreasonable. 

"In all city, exempted village, and local 
school districts the board may provide transpor­
tation for resident high school. pupils to and 
from the high school to which they are assigned 
by the board of education of the district of 
residence or to and from the noq-public high. 
school which they attend for whi"ch the state 
board of education prescribed miniinurn stand­
ards pursuant to division (D) .of section 
~~01.07 of the Revised Code. · 

"In determining the necessity for transpor­
tation, availability of facilities and distance 
to the school shall be considered. 

"A board of education shall not be.required 
to transport elementary or high school pupils to 
and from a non-public school where such transpor­
tation would require more than thirty minutes of 
direct travel time as measured by school bus from 
the collection point as designated by the coordi­
nator of school transportation, appointed under 
section 3327.011 r3327.01.1J of the Revised 
Code, for the attendance area of the district of 
residence. 

"Where it is impractical to transport a 
pupil by school conveyance, a -board of education 
may, in lieu ·or providing such transportation, 
pay a parent, guardian, or other person in charge 
of such child, an amount per pupil which shall in 
no event exceed the average transportation cost 
per pupil, such average cost to be based on the 
cost of transportation of children by all boards 
of education in·this state during the next preced­
ing year; 

"In all city, exempted village, -and local 
sc·hool districts. the board shall provide transpor-,­
tatibn for all children who are so crippled that 
they are unable to walk to and from the school for 
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which the state board of education prescribes min­
imum standards pursuant .to division (D} of section 
3301.07 of the Revised Code and which they attend. 

"* * * * * * * * ·:I-"

(Emphasis added} 

The use of the word, "shall"·, · in the above portion of the 
s·tatute makes 'it mandat·ory that school districts trarisport 
resident elementary school pupils who live more. than two miles 
from their schools and transport the described ·crippled chil­
dren. Other portions of the above section make it optional 
for the districts to transport high school students and option­
al to transport elementary students who live within two miles 
of their schools. This statute and th·e regulations and guide.:. 
lines of the State Board of Education make ~t clear ·that each 
school district must provide the above-mentioned mandatory 
transportation to students attending non~public.schools, and 
that whatever. permissive or optional transportation is pro­
vided for students attending public schools. must also b.e pro­
vided for students who attend non-public•schoolss The only 
exception is that provided by .the s.tatutory requirement that 
the non-public school in question must be within thirty minutes. 
of direct travel time from the collection point. 

The Youngstown City Board of Education is. reimbursed for-. 
the transportation costs involved in transporting pupils to 
non-public schools in accordance with a formula adopted by 
the State ·Board of Education pursuant-to Section 3317.051, 
Revised Code. The Board will ,be reimbursed for such costs 
regardless of whether.or not.the public schools are in session . 
in December, 1968. Therefore, the closing of. the public .schools 
in December, 1968 should not affect the Board's duty. to provide 
transportation for pupils attending non-public schools. 

The Youngstown City Board of Education cannot, of course, 
control the school calendar of the non~public schools in the 
area. However, the above· transportation duties clearly de-
volve upon the Board even if the calendars to not coincide. 

Therefore, if the Board decides to close the pubiic schools for 
the month of December, 1968, it still must provide the-usual.­
pupil transportation services to those pupils who will be attend­
ing the non-public scho9ls in it~ area. 

Accordingly, it is my ?Pinion and you•are hereby advised 
that: 

1. The Youngstown City Board of Education may amend its 
school calendar and thereby call for the teaching services of 
its teachers to be performed in June, 1969, instead of December, 
1968. . 

2. Noncertificated employees of the Board may be laid off 
for reasons ·of'economy for the month of December, 1968, wftWout 
violating the Ohio civil service regulat~ons._ 

3. Auxilia.ry services and t·ransportation services pro­
vided for students attending non~public schools must be con­
tinued for the month of December, 1968, even if· the public 
schools are closed during this period. 
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