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TOWNSHIP TRUSTEES - REQUIRED TO CONTRIBUTE 
AMOUNT OF EMPLOYER CONTRIBUTIONS TO PUBLIC 
EMPLOYEES RETIREMENT BOARD FOR EMPLOYEE RE­
QUIRED TO BE A MEMBER OF SAID RETIREMENT SYSTEM 
BUT WHICH EMPLOYEE FAILED TO DO SO DURING POR­
TION OF HIS TERM OF EMPLOYMENT-§145.51, R.C. 

SYLLABUS: 

Where in 1948 a township employed a person who was by the provisions of then 
existing Section 486-33, General Code, required to be a member of the Public 
Employees Retirement System, and such person worked until 1957 without becoming 
a member of said System, then became a member in 1957 and left such employment 
in 1958, the board of township trustees is now required to pay the amount of 
employer contributions which should have been paid as a result of such person's 
employment from the commencement thereof until the time that such person actually 
became a member of the Retirement System. Under such circumstances, if such board 
of township trustees fails to make such payment, the Public Employees Retirement 
Board may proceed under the provisions of Section 145.51, Revised Code, in order 
to effectuate payment of the amount so delinquent. 
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Columbus, Ohio, June 30, 1961 

Hon. E. Raymond lVlorehart, Prosecuting Attorney 

Fair.field County, Lancaster, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"I would like your opinion on the following facts : 

"Mr. 'S' was employed by Hocking Township, Fairfield 
County, Ohio about February, 1948. He was a laborer in the 
road department and was considered to be a casual employee. He 
worked as such to December 31, 1956. During this period, it 
was understood by the Trustees of the township that it was not 
compulsory for this type of employee to be a member of the Public 
Employees Retirement System. The employee informed the 
Trustees that he did not want to be a member, and did not want 
any of his salary withheld for that purpose. No withholding 
from his wages was made for that purpose and no amount was 
paid by the Trustees on account of his employment into the 
system. 

"From about February 1, 1957, the Trustees understood 
that membership in the Public Employees Retirement System was 
now compulsory for such employees. They withheld appropriate 
amounts from Mr. 'S's' salary as a member, and paid the match­
ing amounts from the township as employer until his employ­
ment ceased in March, 1958. 

"Sometime after September 15, 1959, the employee retired 
and withdrew all the money he had paid into the fund. 

"It would seem that this employee cannot possibly benefit 
from any payments made into the fund by the township for the 
period involved. 

"However, the Public Employees Retirement System has 
certified to the Auditor of State, under RC. 145.51, that there is a 
delinquent amount covering the service of this employee. The 
amount so certified is the amount which was not paid by the 
township during such period from 1948 through 1956 when the 
employee stated he did not wish to be a member of the fund 
and did not himself contribute. 

"Under the circumstances, is the Township required to pay 
such amount, and can the Auditor of Fairfield County, Ohio, upon 
being directed to do so, withhold such amount from tax money 
otherwise clue the Township?" 
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In February of 1948 when the employee 111 question was hired by 

the township trustees, the statutory law dealing with membership in the 

Public Employees Retirement System was found in Section 486-33, 

General Code (122 Ohio Laws, 192, 195), which read as follows: 

"A public employes retirement system is hereby created for 
the employes of the state of Ohio and of the several local author­
ities mentioned in section 486-32, General Code. Membership 
in the public employes retirement system shall be compulsory 
and shall consist of all public employes upon being regularly 
appointed. Provided, that the board shall have authority to 
exempt from compulsory membership in the retirement system, 
classes or groups of employes engaged in work of a temporary, 
casual, or exceptional nature, but individuals in any such class 
or group so exempted may become members by making applica­
tion therefor, subject to the approval of the retirement board; 
provided, however, that any employe who is, or who becomes, a 
member must continue such membership as long as he is a 
public employe, even though he may be in or transferred to an 
exempted class or group." 

It will be noted that membership 111 the Retirement System at that time 

was compulsory although the Retirement Board could exempt classes or 

groups from membership. From the facts set forth in your request, it 

appears that no such exemption was granted by the Retirement Board and 

that the employee was therefore governed by the compulsory membership 

provision found in Section 486-33, supra. His request to the township 

trustees could not, of course, have any effect upon the afore-mentioned 

statutory provisions. 

Since the employee in question was required by law to be a member 

of the Retirement System during the period involved, it must naturally 

follow that the employer, in this case the township, is responsible to the 

System for the employer contributions which should have been paid on 

behalf of the township from the time of the employment of such employee 

until the time he first became a member of the Retirement System. It 

should be noted that payment by the employer is not conditioned upon 

benefit to the employee and that the employer's payments to the Retire­

ment System are never subject to a refund. \Vhen an employee leaves 

public employment and withdraws his contributions, the contribution of 

the employer which were made because of the employment of such individual 

remain in the fund and are used by the Retirement Board to offset liabilities 

caused by benefits granted to others. This has the effect of reducing or 
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holding clown the employer contribution rate since the Retirement System 

is founded on the principle of an actuarily sound, fully funded retirement 

plan. Therefore, to relieve the trustees in question from this responsibility 

merely because the employee involved would not receive benefits would 

be in fact a grant of a special privilege or right to this employer group 

which would cause a detriment to al1 other employer groups. The Retire­

ment Board, of course, is acting in a fiduciary capacity and as such it 

must administer Chapter 145., Revised Code, equally and impartially to 

all employers and al1 employees. 

In the case of State, ex rel. Public Employees Retirement Board, et al 

v. Baker, et al, 169 Ohio St., 499, the Supreme Court of Ohio had before 

it a petition in mandamus filed for the Retirement Board to require the 

respondents therein to pay to the Retirement Board the accumulated 

contributions of a member of the System which the respondents neglected 

to withhold from the member's compensation, and also to pay the em­

ployer's contributions based upon that member's employment. The first 

three paragraphs of the syllabus of the Baker case, snpm, are pertinent 

herein and read as follows : 

"1. Under the provisions of Section 486-33f, General Code 
( Section 145.48, Revised Code), of the Public Employees Re­
tirement Act of Ohio, it is mandatory that the employer shall pay 
to the employer's accumulation fund the same rates per cent 
of the compensation of each employee member employed by it 
for normal contribution and for the deficiency contribution as the 
state will be required to pay for its employees in pursuance of 
the provisions of Sections 486-68a to 486-68e, both inclusive. 

"2. Under the provisions of Section 486-68, General Code 
( Section 145.47, Revised Code), it is likewise mandatory that 
the employer shall deduct the employee's contribution from his 
salary and pay it into the retirement system. 

"3. The failure to pay the required contribution of an em­
ployer or an employee does not relieve the obligation for payment 
of the other. 

"* * * * * * * * *" 

As you have pointed out in your letter, the Public Employees Retire­

ment Board is authorized by the provisions of Section 145.51, Revised 

Code, to certify to the state auditor or county auditor any amount of 

employer contributions when such employer is delinquent in making 

payment of the same and such amount shall thereupon be withheld from 
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that employer's funds m the h;nds of the state auditor or the county 

auditor. 

In accordance with the above, it is my opinion and you are advised 

that where in 1948 a township employee\ a person who was by the pro­

visions of then existing Section 486-33, General Code, required to be a 

member of the Public Employees Retirement System, and such person 

worked until 1957 without becoming a member of said System, then 

became a member in 1957 and left such employment in 1958, the board 

of township trustees is now required to pay the amount of employer 

contributions which should have been paid as a result of such person's 

employment from the commencement thereof until the time that such 

person actually became a member of the Retirement System. Under such 

circumstances, if such board of township trustees fails to make such 

payment, the Public Employees Retirement Board may proceed under 

the provisions of Section 145.51, Revised Code, in order to effectuate 

payment of the amount so delinquent. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




