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OPINION NO. 1405 

Syllabus: 

Pursuant to a uniform schedule fixed under Section 325.17, 
Revised Code, employees of the county may be given compensa­
tory time off or may be paid additional compensation for time 
worked in excess of an established work week or work day. 

To: Wayne Ward, Director of State Personnel, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 25, 1964 

You have requested my opinion on the following question: 

"Are employees of county governments in 
Ohio entitled to compensatory time, or to com­
pensation on any uniform basis, for time which 
they are required to work in excess of normal 
working hours in a given calendar week?" 

Section 325.17, Revised Code, reads in pertinent part 
as follows: 

"The officers mentioned in Section 
325.27 of the Revised Code may appoint and 
employ the necessary deputies, assistants, 
clerks, bookkeepers, or other employees for 
their respective offices, fix the comtensa­
tion of such employees and discharge hem, 
and shall file certificates of such action 
with the county auditor. Such compensation
shall not exceed, in the aggregate, for each 
office, the amount fixed by the board of 
county commissioners for such office.***" 

This statute, for our purposes, embodies essentially the 

same provisions as did former Section 2981, General Code, under 

which many opinions have been rendered, both by the courts and 

the attorneys general. With regard to the authority of those 

officers mentioned in Section 325.27, Revised Code, to fix 

the compensation of their employees, the prevailing view is 

set out in the syllabus of Commissioners v. Rafferty, 19 N.P. 

(NS), 97 which reads as follows: 

"County commissioners are without power 
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to fix the compensation of deputies and assist­
ant clerks of the county auditor, treasurer, 
probate judge, and recorder. The author-
ity to fix such compensation is vested in 
these several officers, with the limita-
tion that the aggregate compensation to be 
paid in each office shall not exceed the 
amount allowed by the county commissioners." 

Also in the body of the court's opinion the following 
statement is made on page 101: 

"It is the opinion of this court that 
the plain and explicit words of this statute 
give authority to the various county officers 
to fix the compensation of their deputies." 

. This authorization to fix compensation is subject only 
to the limitation that the compensation of all of the deputies,
assistants and other employees in each office, shall not ex­
ceed, in the aggregate, the amount fixed by the board of 
county commissioners for such office. Under this broad au­
thority the deputies, assistants and other employees may be 
paid on a ~er diem or an hourly basis (Section 325.19, Re­
vised Code), or they may be paid a salary. I can conceive 
of no reason why county employees may not be paid an overtime 
rate or be given compensatory time off for time worked in ex­
cess of an established work week or work day so long as such 
overtime rate or compensatory time off is a part of a unifonn 
plan. Indeed the General Assembly appears to have contemplated 
payment for overtime work by county employees with the passage 
of Section 325.19, Revised Code, the last paragraph of which 
provides: 

"In the case of the death of a county
employee, the unused vacation leave and un­
paid overtime to the credit of any such 
employee, shall be paid in accordance with 
Section 2113.04 of the Revised Code, or to 
his estate. 11 (Emphasis added.) 

I am not unaware of that line of Opinions which holds 
that allowances to employees may not be in excess of that 

.flxed for their employment. In this regard the syllabus of 
Opinion No. 549, Opinions of the Attorney General for 1919,
provides in material part: 

"The compensation of deputies, clerks 
and other employees of the several county
officers is to be fixed by the said offi­
cers respectively and a certificate thereof 
filed with the county auditor as provided 
in section 2981 G.C., and allowances to 
such employes in excess of the amount so 
fixed and certified, purporting to be made 
in consideration of extra work or for extra 
hours are unauthorized. 

"* * * * * * * * *" 
The specific questions before the Attorney General were whether 
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an employee paid a monthly salary could be paid additional 
compensation for working overtime or extra hours, and whether 
an employee receiving compensation fixed at a certain rate per 
day could draw compensation for a number of days worked in 
any one month in excess of the actual number of working days 
in such month (by working extra hours during days of the 
month}. 

In Opinion No. 1687, Opinions of the Attorney General 
for 1933, it was concluded, as disclosed by the pertinent part
of the syllabus, that: 

"* * * * * * * * * 
"A stenographer in the prosecuting at­

torney's office may not receive additional 
compensation, by virtue of the fact that 
she is called upon to render additional 
services after working hours, even though 
such services might be necessary for the 
general welfareof the county." 

These opinions while addressed to questions arising in 
the same general area are not determinative of the question 
at hand. The question of compensatory time off was not of 
course before my predecessors. The question of overtime pay 
was, but significantly, in each instance the employee to be 
compensated for extra hours was a salaried employee and no 
standard work week or work day had been fixed by the employers. 
The rationale of these opinions does not preclude payment of 
overtime to hourly rated employees or payment of compensation 
or providing compensatory time off to salaried employees who 
work in excess of an established work week or work day. For 
in the latter instance the compensation is not extra but is 
in accordance with the employment contract or schedule. 

Accordingly, and in specific answer to your question, it 
is my opinion and you are advised that pursuant to a uniform 
schedule fixed under Section 325.17, Revised Code, employees 
of the county may be given compensatory time off or may be 
paid additional compensation for time worked in excess of an 
established work week or work day. 




