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By this I do not mean to say that payment under the contract can exceed the 
expenses to which the company is put, for this would make the operation one for 
profit and I am not attempting to pass upon the right pf a municipality to contract 
for fire protection with a corporation either organized for profit or in fact operated 
for profit. Neither is it my intention to sanction a contract which, in effect, would 
ultimately result in the purchase of equipment, through the agency of a volunteer 
company, for the municipality and by such means avoid the provisions of law relative 
to competitive bidding. 

Subject to these qualifications, however, I believe that payment may be made and 
that such payment does not pre\·cnt the organization receiving such payment from 
being classed as a volunteer company. Such an arrangement is particularly valuable 
to the smaller communities in which the maintenance of a regular fire department 
would constitute too heavy a burden and in which substantially the same result can 
be accomplished at an effective saving of public expenditure through employing the 
services proffered. in a spirit of civic pride arid public service by volunteer fire com­
panies. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that a municipal corporation may legally contract for fire protection with a volunteer 
company which is a private orgariization and pay for such protection from public 
funds, unless such municipality in pursuance of its constitutional authority, has 
adopted a charter and other regulations inconsistent with the provisions of the general 
law with respect to such power. 

728. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney Gmeral. 

CORONER-VIEWING BODY OF LIVING PERSON SUPPOSED TO BE 
DEAD-TRAVELING FEE LAWFUL. 

SYLLABUS: 
1. When a coroner has been informed that a dead body has been found ia his 

county, whose death is supposed to have been caused by unlawful or suspicious means, 
and he travels to the place where the bod;y is reported to be, he is entitled to a fee of 
ten cents for each mile tra.veled by reason of such information. 

2. Such right is not defeated by the fact that the information was false. 

CoLuMBus, Omo, August 12, 1929. 

HoN. G. G. }EWELL, Prosecuting Attorney, Eaton, Ohio. 
DEAR SIR :-Permit me to acknowledge receipt of your request for my opinion as 

follows: 

"On May 30, 1929, Dr. C. M. Treffinger, coroner of Preble County, was 
notified that a dead man had been found four miles northeast of Eaton. The 
coroner went to the place designated without delay. Dr. Treffinger made an 
examination which showed the man was alive. The man was intoxicated 
and had been run over by an automobile, thus causing a belief that he was 
dead. 

The coroner is of the opinion that he is entitled to fees, etc., the same 
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as if a dead person had been found as defmed in Section <:!856, G. C. 
A reading of Section 2850 leads me to the belief that the coroner was 

misinformed and that his in,·estigation does not fall within the detinition of 
his duties as set forth in this section. 

Is the coroner entitled to any fees whatsoever, particularly for his trip 
to the point where the dead body was supposed to he?" 

Inasmuch as Preble County is 3 county having a population of less than 400,000, 
my opinion will be directed solely to the question as it affects coroners of such counties. 

Section 2856, General Code, in so far as it relates to the question under con­
sideration, reads as follows: 

"\Vhen informed that the body of a person whose death is supposed 
to have been caused by unlawful or suspicious means has been found within 
the county the coro~er shall appear forthwith at the place where the body 
is, issue subpoenas for such witnesses as he deems necessary, administer to 
them the usual oath, and proceed to inquire how the deceased came to his 
death," etc. 

This section further provides for his further proceedings in holding an inquest. 
You do not state whether or not the coroner, at the time he was notitied, was 

informed or had reason to believe from such information that the body reported to 
have been found was supposed to have met its death by "unlawful or suspicious means." 
You do state, however, that the man had been n!n over by an automobile. I am 
presuming that the coroner had information sufficient to lead him to believe that 
there were "suspicious means" connected with the reported death. 

It will be noted that Section 2856, supra, provides that when a coroner has been 
"informed" that the body of a person whose death is supposed to have been caused 
by "unlawful or suspicious means" has been found, the coroner shall "forthwith" 
appear at the place where the body is. That is the first thing required of him in such 
a case. The second step to be taken by him is to ''issue subpoenas for such witnesses 
as he deems necessary." If after reaching the place he finds that it is not necessary 
to subpoena witnesses, it is not necessary for him so to do. 

It would therefore seem to he a mandatory duty of the coroner, when he receives 
information upon which he may reasonably act that a body of a person has been 
found whose death is supposed to have been caused by ''unlawful or suspicious 
means," to proceed "forthwith" to the place where the body is. 

Section 2866, General Code, relates to the fees to be charged by coroners and 
reads as follows: 

"Coroners shall be allowed the following fees: For view of dead body. 
three dollars; for drawing all necessary writings, for every one hundred 
words, ten cents; for traveling each mile, ten cents; when performing the 
duties of sheriff, the same fees as are allowed to sheriffs for similar senices." 

This section provides for fees for the following things : 
I. For viewing dead body. 
2. For drawing all necessary writings. 
3. For traveling. 

In the instant case, the coroner did not view a dead body; neither did he ha,·e 
any occasion for any writings; he was required, however, to travel, and the statute 
provides that in such instance he shall receive ten cents for each mile so traveled. 

Therefore, if the coroner acted in good faith in responding to the call, and acted 



ATTORNEY GENERAJJ. 1111 

only as coroner, I am of the opinion that he would be entitled to receive ten cents 
for each mile tra\'eled by him by reason of such information. 

This view seems to be supported by my predecessor in an opinion found in the 
Opinions of the Attorney General, 1923, Volume 1, page 360. 

Your inquiry states that the coroner was "notified" that a dead body had been 
found. The statute provides when he is '"informed" that the body of a person, etc., 
has been found, he shall act. To he informed means to receive knowledge of some 
fact. This is the definition found in all dictionaries and is the common and well 
recognized use of said term. 

However, if the coroner, who was a physician, rendered personal services to 
this man after he reached the place and made a charge against him therefor, he 
would not in that event be entitled to collect fees as coroner for the reason that he 
would abandon his right to the fees when he made a charge against the person re­
ceiving the services, thereby making it a personal matter between himself and the 
patient treated. 

It is therefore my opinion that when a coroner has been informed that a dead 
body has been found in his county, whose death is supposed to have been caused 
by unlawful or suspicious means, and he travels to the place where the body is re­
ported to be, he is entitled to a fee of ten cents for each mile traveled by reason of 
such information; such right is not defeated by the fact that the information was false. 

729. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

DISAPPROVAL, AUTHORITY TO CANCEL LEASE OF THE COLUMBUS, 
NEWARK & ZANESVILLE R. R. COMPANY TO OHIO CANAL LAND. 

CoLUl\IBus, OHIO, August 12, 1929. 

HoN. RICHARD T. \\'ISDA, Superintendent of Public HI arks, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your recent communication with 

which you enclose copy of a lease executed to the Columbus, Newark and Zanesville 
Railway Company January j, 1923, by which there was granted to said company for a 
term of twenty-five years the right to use and occupy the Ohio canal banks and 
prpoerty between Newark and Hebron for railway right-of way and pole line pur­
poses. The annual rental to be paid under said lease was and is the sum of $1700.00, 
of which the sum of $420.00 was and is apparently segregated as the apportioned rental 
of said property for pole line purposes. 

In your communication, you advise that the Columbus, Newark and Zanesville 
Railway Company, pursuant to authority granted to it for the purpose by the Ohio 
Public Utilities Commission, has discontinued service over its line between Columbus 
and ?\'ewark; and my opinion is asked in the alternate as to your authority to cancel 
this lease and execute a new lease to the Ohio Power Company, the successor in interest 
to the property and assets of the Columbus, Newark and Zanesville Railway Company, 
or as to your authority to cancel so much of the existing lease as pertains to railway 
right-of-way over said canal lands, and leave standing so much of said lease as per-
tains to the pole line easement or privilege over said land. . 

Touching the questions presented in your communication, it is noted that this 
department, in an opinion directed to the Superintendent of Public vVorks under date 
of lVlarch 1, 19lj, Opinions of the Attorney General, 1915, Vol. I, p. 205, held: 


