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BUS DRIVERS - BOARDS OF EDUCATION - MAY NOT BE 

COMPELLED TO MAKE CONTRIBUTIONS TO SCHOOL EM­

PLOYES' RETIREMENT SYSTEM FOR BUS DRIVERS-AT 

PRIOR TIME IT WAS OPTIONAL AS TO MEMBERSHIP­

DRIVERS NOT MEMBERS OF SYSTEM. 

SYLLAiBUS: 

Boards of education may not be compelled to make constributions to the School 
Employes' Retirement System to enable bus drivers, whose membership therein at a 
prior time was optional and who were not then members of the retirement system, to 
make up for such period of time when membership was optional. 

Columbus, Ohio, September 22, 1949 

Hon. Wray Bevens, Prosecuting Attorney 

Pike County, Waverly, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"I would appreciate it sincerely if you would advise me as 
to the law of Ohio with respect to the following proposition: 

In 1938 certain boards of education in this county failed to 
make deductions from bus drivers salaries for school employees 
retirement. At that time the bus drivers in question were re­
ceiving a net annual salary of less than five hundred dollars. 
One of these drivers has applied to the School Employes Retire­
ment System for permission to make up two years and two 
months during ·said period of time when no deductions were 
withheld. In view of the fact that if other bus drivers would 
make similar requests the boards of education would be com­
pelled to expend considerable sums of money. Is it possible 
under the laws of Ohio for these bus drivers to compel the 
boards of education to make the necessary contributions for the 
periods of time when no deductions were withheld?" 

The State Public School Employes' Retirement System is provided 

for by Sections 7896-64 to 7896- I 30 of the General Code of Ohio. Section 

7896-89 provides as follows : 
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"The retirement board, notwithstanding the foregoing pro­
visions, may deny the right to become members to any class of 
employes whose compensation is only partly paid by the state, 
or who are on a temporary basis and it may also, in its discretion, 
make optional with employes in any such class their individual 
entrance into membership." 

Pursuant to the above provision of the General Code the School 

Employes Retirement Board, during the period of time referred to in 

your inquiry, made membership in the retirement system optional with 

employes you have described. Recently, however, the retiremenlt: boord, 

by resolution, under authority of Section 7896-64, General Code, has 

classified such employes as regular employes, thereby compelling member­

ship in the system. 

It has been the policy of the retirement board to accept individual 

applications of its members to make up back contributions for the period 

during which membership in the system was optional when such appli­

cations are consented to by the employing board and accompanied by 

payment of both the employers and employes proportionate contributions 

for such period. There is no provision of law or regulation of the retire­

ment board which would compel a board of education to make the neces­

sary contributions to the retirement system to cover prior periods of time 

when membership of its employes was optional with such employe. 

In specific answer to your question you are advised that it 1s my 

opinion that boards of education may not be compelled to make contri­

butions to the School Employes' Retirement System to enable bus drivers, 

whose membership therein at a prior time was optional and who were not 

then members of the retirement system, to make up for such period of 

time when membership was optional. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


