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OPINION NO. 67-078 

Syllabus: 

1. A noncharter city operating under a general plan of 
municipal government may not create a department, other than 
those departments already authorized by the Revised Code, to 
handle matters such as income tax and ambulance service. 

2. A fire department may be assigned, by ordinance, 
the duty of furnishing emergency ambulance service unrelated 
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to damage and accidents resulting from fire. A police depart­
ment may be assigned, by ordinance, the duty of furnishing 
emergency ambulance service unrelated to strictly traffic 
and law enforcement functions. Such service, provided by 
ordinance, would be in addition to the ambulance service re­
lating to damage and accidents resulting from fire as author­
ized in Section 737.21, Revised Code, and such service would 
also be in addition to the ambulance service relating to the 
traffic and law enforcement functions of the police depart­
ment. Further, a noncharter city operating under a general 
plan of municipal government may provide ambulance service as 
a related adjunct of hospital service rendered under Section 
715.37, Revised Code. 

3. Persons other than firemen, whose positions are duly 
authorized, and who have duly qualified under the civil service 
law, may be employed to drive ambulances for the ambulance ser­
vice of a city fire department. 

4. City employees having ambulance duties in the police 
and fire departments must be under municipal civil service, and 
the director of public safety is the official who classifies the 
service in the police and fire departments pursuant to the pro­
visions of Section 737.13, Revised Code. City hospital employees 
having ambulance duties are subject to the provisions of Sections 
143.08 and 143.30, Revised Code, relating to civil service. The 
hiring authority is determined by the statute relating to the 
particular type of municipal hospital involved, for example, em­
ployees of a hospital erected under Sections 749.02 to 749.14, 
inclusive, of the Revised Code, are hired by the director of pub­
lic safety pursuant to Section 749.15, Revised Code. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 8, 1967 

Your office baa requested my opinion on the following 
questions: 

"l. May a city operating under a 
statutory form of government create a de­
partment, other than those departments 
already authorized under the Revised Code 
of Ohio, to handle various matters such 
as income tax and ambulance service? 

"2. To what extent and under what 
authority can ambulance service be pro­
vided the citizens of a municipal cor­
poration outside of fire situations? 

"3·. May municipal police and firemen, 
officers and nonofficers, be employed and 
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paid to drive the ambulances in addition to 
their regular duties and salary? 

"4. Where ambulance service is provided 
through the fire department, may persons other 
than firemen be employed to drive them? 

"5. Must employees having ambulance 
duties be under Municipal Civil Service; 
who ma~es this determination and at what 
time?" 

This opinion is limited to noncharter cities operating 
under a general plan of municipal government and does not 
relate to charter cities, or noncharter cities operating under 
an optional plan of municipal government. 

To find the powers and duties of a noncharter city we 
must first go to the Constitution of Ohio. 

Section 2, Article XVIII, Ohio Constitution, provides 
as follows: 

"General laws shall be passed to provide 
for the incorporation and government of cities 
and villages; and additional laws may also be 
passed for the government of municipalities 
adopting the same; but no such additional law 
shall become operative in any municipality 
until it shall have been submitted to the 
electors thereof, and affirmed by a majority 
of those voting thereon, under regulations to 
be established by law. " 

Section 3, Article XVIII, Ohio Constitution, provides 
as follows: 

"Municipalities shall have authority to 
exercise all powers of local self-government 
and to adopt and enforce within their limits 
such local police, sanitary and other similar 
regulations, as are not in conflict with general 
laws." 

Section 7, Article XVIII, Ohio Constitution, provides 
as follows: 

"Any municipality may frame and adopt 
or amend a charter for its government and 
may, subject to the provisions of section 
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3 of this article, exercise thereunder all 
powers of local self gover,nment." 

In Opinion No. 826, Opinions of the Attorney General 
for 1929, pages 1276-1283, one of my predecessors stated as 
follows: 

"It seems apparent that the Constitution 
makers, in framing Article XVIII of the Con­
stitution of Ohio, meant to provide definitely 
for all the powers which might be possessed by 
a municipal corporation, and did not mean to 
permit the municipality to enlarge on these 
powers by the adoption of a charter. They, 
as well, designated the agency empowered to 
create a municipal corporation, and provided 
for the distribution of the powers granted to 
the corporation within its governmental structure. 
They provided further, that the municipal cor­
poration might change its governmental structure 
and re-distribute its powers within its govern­
ment by the adoption of a charter. Until such 
time as it did adopt a charter by authority of 
Section 4 (sic), of Article XVIII, the distri­
bution of its powers and its governmental 
structure is to be controlled by general law." 

The first branch of the syllabus of Opinion No. 1054, 
Opinions of the Attorney General for 1949, page 669, provides 
as follows: 

"If a city has not adopted one of the 
optional plans of government and framed a 
charter or exercised its powers of local 
self-government pursuant to the provisions 
of Article XVIII, Section 7 of the Con­
stitution of Ohio, the provisions of Sections 
4323 to 4334, inclusive, of the General Code, 
as they pertain to the powers and duties of 
the director of public service in the opera­
tion and maintenance of all municipally owned 
utilities, must be followed." 

Branch one-of the syllabus of Opinion No. 2198, Opinions 
of the Attorney General for 1952, page 832, provides as 
follows: 

"A municipality which has not adopted 
a special charter pursuant to Section 7, of 
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Article XVIII, of the Ohio Constitution, must 
exercise its powers of local self-government 
by and through the officers provided in the 
general laws authorized by Section 2, of said 
Article XVIII, and the council of such city 
is without power to transfer the powers and 
duties of such officers to other officers or 
boards of its own creation." 

In Opinion No. 2198, Opinions of the Attorney General 
for 1952, page 832, 837, the then Attorney General stated 
as follows: 

"No where is any authority given the 
council to limit the authority granted any 
officer or to transfer his powers to another 
officer or office which the council sees fit 
to create. While the municipality is author­
ized by Section 3 of Article XVIII, supra, to 
exercise all powers of local self-government, 
it cannot substitute a municipal organization 
of its own making for that which the general 
assembly has enacted pursuant to Secti01 2 of 
the same Article." 

(Emphasis added) 

Since the city here involved is a noncharter city, we 
must look to the general laws enacted by the legislature re­
lating to the government of municipalities in the state. 

The first paragraph of Section 733.01, Revised Code, 
reads as follows: 

"The executive power of cities shall 
be vested in a mayor, president of council, 
auditor, treasurer, solicitor, director of 
public service, director of public safety, 
and such other officers and departments as 
are provided by Title VII of the Revised 
Code. 

"* * * * * * * * * II 

The officers and departments of a noncharter city operat­
ing under a general plan of municipal government are limited 
to those found in Title VII of the Revised Code. Title VII 
does not provide for a separate department of municipal govern­
ment to handle various matters such as income tax and ambulance 
service, and no authority was found for a city operating under 
a general plan of government to create such a department. 
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We now come to question two which asks "to what extent 
and under what authority can ambulance service be provided 
the citizens of a municipal corporation outside of fire situa­
tions?" 

Section 737.21, Revised Code, provides as follows: 

"The legislative authority of a muni­
cipal corporation may establish all neces-
sary regulations to guard against the occur­
rence of fires, protect the property and lives 
of its citizens against damage and accidents 
resulting therefrom, and for such purpose 
may establish and maintain a fire department, 
provide for the establishment and organization 
of fire engine and hose companies and rescue 
units, establish the hours of labor of the mem­
bers of its fire department who shall not be 
required to be on duty continuously more than 
six days in every seven, and provide such by­
laws and regulations for the government of 
such companies and their members as is neces­
sary and proper." 

Section 737.11, Revised Code, provides as follows: 

"The police force of a municipal cor­
poration shall preserve the peace, protect 
persons and property, and obey and enforce 
all ordinances of the legislative authority 
thereof, and all criminal laws of the state 
and the United States. The fire department 
shall protect the lives and property of the 
people in case of fire. Both the police and 
fire departments shall perform such other 
duties as are provided by ordinance. The 
police and fire departments in every city 
shall be maintained under the civil service 
system." 

Section 715.37, Revised Code, provides as follows: 

"Any municipal corporation may: 

"* * * * * * * * * 
"(D) Erect, maintain, and regulate pest­

houses, hospitals, and infirmaries." 
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In Section 737.21, Revised Code, the words "resulting 
therefrom" clearly indicate that the function of a municipal 
fire department, and by implication its emergency ambulance 
service, is to protect the property and lives of citizens of 
the municipality from damage and accidents resulting from fire. 
Section 737.21, Revised Code, does not, in my opinion, authorize 
a fire department affected by that statute, to offer ambulance 
service except as such service is incident to the fire-fighting 
functions of the department. However, Section 737.11, Revised 
Code, provides: "Both the police and fire departments shall 
perform such other duties as are provided by ordinance." It 
therefore appears that the fire department could be assigned, 
by ordinance, the duty of furnishing emergency ambulance ser­
vice unrelated to damage and accidents resulting from fire. It 
also appears that the police department could be assigned, by 
ordinance, the duty of furnishing emergency ambulance service 
unrelated to strictly traffic and law enforcement functions. 
The service, provided by ordinance, would be in addition to the 
ambulance service relating to damage and accidents resulting 
from fire as authorized in Section 737.21, Revised Code, and 
in addition to the ambulance service relating to the traffic 
and law enforcement functions of the police department. 

In view of Section 715.37, Revised Code, which grants the 
municipality the power to erect, maintain, and regulate hospitals, 
it seems that the municipality could provide ambulance service 
as a related adjunct of hospital service rendered under such 
section. 

Question three asks if municipal police and firemen, of­
ficers and non officers, may be employed and paid to drive the 
ambulances in addition to their regular duties and salary. This 
question appears to assume that a separate ambulance service de­
partment can be created, and since we have indicated this cannot 
be done, question three appears moot. 

·Question four asks "where ambulance service is provided 
through the fire department, may persons other than firemen be 
employed to drive them?" 

Section 737.08, Revised Code, provides as follows: 

"The fire department of each city shall 
be composed of a chief of the fire department 
and such other officers, firemen, and employees 
as provided by ordinance. The director of pub­
lic safety shall have the exclusive management 
and control of such other surgeons, secretaries, 
clerks, and employees, as are provided by ordi­
nance or resolution of the legislative authority 
of such city." 
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Section 737.08, Revised Code, permits appointment of em­
ployees other than firemen to positions in the fire depart­
ment by ordinance or resolution of the legislative authority 
of the city. It therefore appears that persons, other than 
firemen, whose positions are duly authorized, and who have 
duly qualified under the civil service law, may be employed 
to drive ambulances for the ambulance service of a fire de­
partment. It should be noted, however, that Section 143.33, 
Revised Code, prohibits the transfer of personnel between the 
fire and police departments. 

Your fifth and final question asks whether employees 
having ambulance duties must be under municipal civil service 
and who makes this determination and at what time. 

Section 737.11, supra, provides in part as follows: 

"***The police and fire departments 
in every city shall be maintained under the 
civil service system." 

Section 737.13, Revised Code, reads as follows: 

"The director of public safety of a 
city shall classify the service in the 
police and fire departments in conformity 
with the ordinance of the legislative au­
thority thereof determining the number of 
persons to be employed in the departments, 
and shall make all rules for the regulation 
and discipline of such departments, except 
as otherwise provided by law." 

It thus is evident that employees having ambulance duties 
in the police and fire departments must be under municipal 
civil service, and the director of public safety is the of­
ficial who classifies the service in the police and fire de­
partments in accordance with the provisions of Section 737.13, 
Revised Code. 

City hospital employees having ambulance duties are 
subject to the provisions of Sections 143.08 and 143.30, 
Revised Code, relating to civil service. The hiring authority 
is determined by the statute relating to the particular type 
of: municipal hospital involved, for example, employees of a 
hospital erected under Sections 749.02 to 749.14, inclusive, 
of the Revised Code, are hired by the director of public 
safety pursuant to Section 749.15, Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby advised 
that: 

1. A noncharter city operating under a general plan 
of municipal government may not create a depa1:tment, other 
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than those departments already authorized by the Revised Code, 
to handle matters such as income tax and ambulance service. 

2. A fire department may be assigned, by ordinance, 
the duty of furnishing emergency ambulance service unrelated 
to damage and accidents resulting from fire. A police de­
partment may be assigned, by ordinance, the duty of furnishing 
emergency ambulance service unrelated to strictly traffic and 
law enforcement functions. Such service, provided by ordinance, 
would be in addition to the ambulance service relating to 
damage and accidents resulting from fire as authorized in 
Section 737.21, Revised Code, and such service would also be in 
addition to the ambulance service relating to the traffic and 
law enforcement functions of the police department. Further, 
a noncharter city operating under a general plan of municipal 
government may provide ambulance service as a related adjunct 
of hospital service rendered under Section 715.37, Revised Code. 

3. Persons other than firemen, whose positions are duly 
authorized, and who have duly qualified under the civil service 
law, may be employed to drive ambulances for the ambulance ser­
vice of a city fire department. 

4. City employees having ambulance dut_ies in the police 
and fire departments must be under municipal civil service, and 
the director of public safety is the official who classifies the 
service in the police and fire departments pursuant to the pro­
visions of section 737.13, Revised Code. City hospital employees 
having ambulance duties are subject to the provisions of Sections 
143.08 and 143.30, Revised Code, relating to civil service. The 
hiring authority is determined by the statute relating to the 
particular type of municipal hospital involved, for example, em­
ployees of a hospital erected under Sections 749.02 to 749.14, 
inclusive, of the Revised Code, are hired by the director of pub­
lic safety pursuant to Section 749.15, Revised Code. 




