
1988 Opinions OAG 88-075 2-367 

OPINION NO. 88-075 
Syllabus: 

When a school of cosmetology refuses to certify a student's record for 
purposes of transfer to another school, the state board of cosmetology 
has no obligation under R.C. Chapter 4713 or rules promulgated 
pursuant to R.C. 4713.02 to obtain that student's record from the 
refusing school or to certify credits for transfer to another school. 

To: Robert W. Schroeder, Chairman, Ohio State Board of Cosmetology, 
Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 13, 1988 

I have before me your request for my opinion regarding the legal obligation of 
the board of cosme·,.,Jogy (hereinafter the board), when requested by a student, to 
obtain the record of the hours of instruction completed by that student and certify 
those hours to aIYJther school to which the student wishes to transfer. You inform me 
that the board has performed this service for students in the past when a school of 
cosmetology has refused to certify a student's record to another school. Often the 
school's refusal is based on allegations that the student has failed to meet contractual 
obligations owed to the school holding the stude11t's records. You ask whether the 
board has a legal obligation to obtain such records «m behalf of the student and certify 
them to the new school. 

I note first that the board, as a creature of statute, has only th-.se powers and 
duties conferred upor. it by statute or necessarily implied therefrom. See generally 
State ex rel. Funtash v. Industrial Commission, 154 Ohio St. 497, 96 N.E.2d 593 
(1951). The profession of cosmetology is governed by R.C. Chapter 4713. The board 
is created by R.C. 4713.02 and is made up of five members, four of whom must be 
graduate licensed cosmetologists and one of whom must be a licensed physician. R.C. 
4713.02 states, in part: 

The board shall adopt rules for carrying out sections 4713.01 to 
4713.25 of the Revised Code, for conducting examination of applicants 
for license, and governing the recognition of, and the credits to be 
given to, the study of cosmetology, or any branch thereof, in a school 
of cosmetology .... 

The board shall hold <ix11minations of all applicants for license 
whose applications have been submitted in proper form .... 

R.C. 4713.04 establishes the minimum hours of instruction required of applicants for 
various typeS of ltcenses. Pursuant to R.C. 4713.0S, "[s]uch appllcation ... shall 
contain proof of the qualifications of the applicant." R.C. 4713,15(0) requires 
schools of C01metology to "notify the state board of cosmetology of the enrollment 
of each new student, keep a daily record of the attendance of each student, and a 
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record devoted to the different practices, establish grades, and hold examinations b 
order to certify the students' completion." 

It ls clear that this statutory scheme autho1izes the board to promulgate 
administrative rules regulating the maMer by which credits are given by approved 
schools of C'.osmetology. Accordingly, in 19.59 Op. Att'y Gen. No. 457, p. 238, one of 
my predec1?SSOl'S concluded in the syllabus that: 

The State Board of Cosmetology 1uu tu authority under th~ 
provisions of rules a.oo regulations adopted in conformity with Sections 
4713.02 and 4713.15, Revised Cocie, to ask for and obtain, from a 
privately owned school of cosmetology, all student records, including 
daily time sheets showing the number of hours devoted to the study of 
different subjects, and may use the information so obtained, to 
certify the record of studies to another school of cosmetology to which 
a student may wish to transfer. (Emphasis added.) 

However, the question which you now raise goes beyond the quest~on asked in 1959 
Op. No. 457. That opinion addressed only the authority or the board. You now ask 
whether the board is under a duty to act upon the request of a student wishing to 
transfer credits. 

My review of R.C. Chapter 4713 reveals no language which expressly 
imposes a duty upon the board to order a school of cosmetology to produce a 
student's credits for the board upon demand solely for the purpose of allowing a 
student to transfer those credits elsewhere. R.C. 4713.15(0) requires the school to 
maintain records of hours of instruction. Compliance \s a condition of licensure. 
R.C. 4713.17(A). It does not follow, however, that the \.'Oard is obligated to obtain 
such records for purposes of recognizing transfer credits. R.C. 4713.05 places 
responsibility on the student to provide proof of qualifications as part of an 
application for a cosmetology license. The statute places no obligation on the board 
to intervene on the student's behalf. I see no reason to infer that the board would 
have a higher obligation to a transferring student than to a student who ha:; 
completed the required hours of instruction. However, in order to answer your 
question, it is also necessary to consider the board's administrative rules. There are 
two rules which appear to apply. 7 Ohio Admin. Code 4713-9-51 states: 

A student enrolled in a school of cosmetology who desires to 
transfer to another school shall first request the school to certify the 
hours of training already had in such school to the board on proper 
forms furnished by the board. If such certification of hours is 
approved, the board shall notify the school to which the student wishes . 
to transfer the number of hours of training approved. If the schoci 
refuses to transfer a student who has met all thl! student's obligations 
of a signed contract, the board or its authorized agent may obtain 
the record from the school and get the credit for the student for 
transfer to another school. (Emphasis added.) 

7 Ohio Admin. Code 4713-9-46 states: 

A discontinued student ts one who for some reason has 
discontinued his instruction in a school of cosmetology. The school 
shall maintain his records and shall advise the board of the 
discontinuance together with hts reason therefor and shall submit the 
final record of the discontinued students to the board showing a 
breakdown of the completed instruction. If a discontinued student 
re-enrolls tn a licensed school of cosmetology, the state board of 
cosmetology shall b! so notified and a new enrollment card shall be 
submitted. If a diacontital.etl student re-enn;ll3 in a school othl:r than 
the original school, his credited hours may be transferred in the same 
manner aa any othl:r transfer student. (Emphasis added.) 

Regularly adopted administrative rules have the force of law, unless 
unreasonable or in clear conflict with law. Administrative agencies are thus bound 
by their own rules. See generally State ex rel. Cuyahoga Cowaty Hospital v. Bureau 
of Workers' Compensation, 27 Ohio St. 3d 25, 28, 500 N.E.2d 1370, 1372-73 (1986); 
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Parfitt "· Columbus Correctional Facility, 62 Ohio St. 2d 434, 436, 406 N.E.2d 
528, 530 (1980), cert. denied, 449 U.S. 1061 (1980); Kroger Grocery & Baking Co. 
v. Glander, 149 Ohio St. 120, 125, 77 N.E.2d 921, 924 (1948); State ex rel. Kildow 
v. Industrial Commission, 128 Ohio St. 573, 580, 192 N.E. 873, 876 (1934). In 
interpreting these rules I am guided by the ordinary rules of statutory construction. 
See State ex rel. Cunningham v. Industrial Com.mission, 30 Ohio St. 3d 73, 75-76, 
506 N.E.2d 1179, 1181 (1987); State ex rel. Miller Plumbing Co. v. Industrial 
Commission, 149 Ohio St. 493, 496-497, 79 N.E.2d 553, SSS (1948). 

I note first that while rule 4713-9-Sl provide11 that the board shall give 
Mtification of the number of transfer hours approved when a school has provided a 
certified record, the rule mentiona board involvement in obtaining records only in 
connection with situations where a student has met all contractual obligations to the 
school holding the rec<:>rds. In accord with the doctrine of expressio unius est 
exclusio alterlus, this lnnguage indicates an intent to exclude situations involving 
contract disputes from the exercise of the board's discretionary authority to transfer 
credits when a school refuses to do so. See State ex rel. Alden E. Stilson cl Assoc. 
v. Fer&USOn, 154 Ohio St. 139, 145-46, 93 N.E.2d 688, 691 (1950) (it is a general 
f.>:'inciple of statutory construction "that the specification of one thing Implies the 
exclusion of another"). Second, I note that rule 4713-9-Sl states that the board 
"may obtain the record ... and get the credit for the student for transfer." Use of 
the word "may" indicates that it is within the board's discretion to effect a transfer 
of credit, even in situations where no contract dispute is involved. See Dorrian"· 
Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971) (syllabus, 
paragraph one) ("[i]n statutory construction, the word 'may' shall be construed as 
permissive and the word 'shall' shall be construed as mandatory unless there appears 
a clear and unequivocal legislative intent that they receive a construction other than 
their ordinary usage"); State ex rel. John Tague Post No. 188 "· Klinger, 114 Ohio 
St. 212, 214, 151 N.E. 47, 48 (1926) (appearance of "shall" and "may" in the same 
statute is evidence of intent to distinguish between mandatory and discretionary 
authority). In the absence of any statutory obligation, I see no reason to expand the 
narrow discretionary authority described in rule 4713-9-Sl to imoose a dutv upan the 
board in the situation you present. Likewisie, since rule 4713-9-46 states that the 
board "may" transfer credits of a discontinued student in accord with the same 
standards set out in rule 4713-9-Sl, the authority to do so is discretionary and 
imposes no obligation In the situation you describe. r 

It is therefore my opinion and you are advised that when a school of 
cosmetology refuses to certify a student's record for plD'poses of transfer to another 
school, the state board of cosmetology has no obligation under R.C. Chapter 4713 or 
rules promulgated pursuant to R.C. 4713.02 to obtain that student's record from the 
refusing school or to cenify credits for transfer to another school. 

Rule 4713-9-46 also states that a school of cosmetology "shall 
maintain [discontinued students'] records ... and shall submit the final record 
of the discontinued students to the board." (Emphasis added.) As I have 
noted, schools are required to provide the board with cenain records. See 
also R.C. 4713.15(0), supra; 7 Ohio Admln. Code 4713-9-48 (daily records 
of student attendance); 7 Ohio Admin. Code 4713-9-49 (training record of 
students); 7 Ohio Admin. Code 4713-9-50 (fl1ing of monthly attendance report 
with board). When a school refuses to certify a student's record for transfer, 
the board ha1 authority to use those records, which are otherwise required, to 
make its own certification of transfer credit. 1959 Op. No. 457. It does not 
follow, however, that the board is required to make this use of the record 
when a school refuses to provide the student with a certified record for 
transfer purposes. 
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