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BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES CAN SELL REAL ESTATE 

BELONGING TO TOWNSHIP AND CAN REJECT ALL BIDS IF 
SUCH INFORMATION IS MADE AVAILABLE TO BIDDERS­

§505.10, RC. 

SYLLABUS: 

A board of township trustees under the prov1s1ons of Section 505.10, Revised 
Code, has the right to sell real estate belonging to the township, at public auction, 
without approval of the voters when by resolution it finds that it does not need the 
same; and the board has the right to reject all bids for the same if notice to that 
effect is stated in the required advertisement or other information made available 
to bidders. 

Columbus, Ohio, July 27, 1961 

Hon. Kenneth Koch, Prosecuting Attorney 
Van VI/ert County, Van \Vert, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"I have been contacted by the Board of Trustees of Ridge 
Township. 

"Ridge Township owns and operates a large stone quarry. 
The probable value of the quarry and equipment is $75,000.00. 

"The Trustees desire to sell this quarry and, of course, have 
consultee! with me concerning this. 

''The only law I have ueen able to find is R.S. 505.10. 

"Do you have an opinion that the Trustees have the authority 
to sell this real estate under the provision of RS. 505.10? 

https://75,000.00
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"Since R.S. 5549.24 forbids the purchase of real estate with­
out the consent of the voters, one might wonder that the sale must 
also be approved by the voters. 

"If RS. 505.10 is controlling, do the Trustees have the right 
to reject any or all bids since the sale must be by public auction?" 

The questions involved in your request are ( 1) does the board of 

township trustees have the authority to sell real estate, (2) does the sale 

of such real estate have to be approved by the voters; and (3) if the board 

has authority to sell real estate, may it reject any or all bids when the sale 

is by public auction? 

The first paragraph of Section 505.10, Revised Code, reads as follows: 

"The board of township trustees may accept, on behalf of 
the township, the donation by request, devise, deed of (or) gift, or 
otherwise, of any property, real or personal, for any township use. 
When the township has property which the board, by resolution, 
finds it does not need, the board may sell and convey such prop­
erty. Such sale must be by public auction and upon notice thereof 
being published once a week for three weeks in a newspaper pub­
lished, or of general circulation, in such township, the last of such 
publications to be at least five clays before date of sale. 

"* * * * * * * * *" 
Referring to said Section 505.10, it is stated in Opinion No. 2341, 

Opinions of the Attorney General for 1958, page 422, at page 424: 

"This section is broad in its terms. It may sell any properties 
which it declares hy resolution it does not need. Since water lines 
for fire-,fighting purposes are purchased under the same statutory 
authority by which it may purchase fire equipment, I can see no 
reason why it does not have as much right, under the statute last 
above quoted, to sell its water line as it has to sell any other part 
of its fire-fighting equipment. 

"But it must be kept in mind that any property proposed 
to be sold must be sold by public auction, as provided in the 
statute." 

It appears clear that such a sale need not be passed on by the voters. 

Section 5549.24, Revised Code, referred to in your request states that no 

tax shall be levied on bonds issued by the board of township trustees to 

purchase real property containnig suitable stone or gravel for road materials 

unless such ta..x is approved by a vote of the people in the manner provided 

by law. Since no tax, bonds or purchase of real estate is involved in your 
request, said Section 5549.24 would appear to have no application, 
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Your third question concerns the right of the board of township 

trustees to reject any or all bids at a sale by public auction. Here, I wish 

to invite your attention to the case of the State, e.r rel. Amber v. Board of 

Education_. et al., 155 Ohio St., 94. At page 96, the court stated: 

"This court agrees that the relator has mistaken his remedy. 
The controversy between the parties is clue chiefly to the fact that 
in the 'instructions to bidders' as well as in the 'auction sale 
agreement' is a specific, unambiguous provision that 'the board 
of education reserves the right to reject any or all bids.' It is the 
contention of the relator that the respondent board is without 
statutory authority to reject bids and that hence the reservation 
of the right to reject them is of no validity whatsoever. A careful 
study of the pertinent statutes discloses no prohibition whatsoever 
against reserving the right to reject bids; and there is no affirm­
ative provision that the receiving of bids at a public auction must 
inevitably result in a sale. \Vith reference to this very property 
it is conceded that no sale resulted in 1947, when it was first 
offered for sale at a public auction and the bids were rejected. In 
this respect there clearly is no duty specially enjoined by law. 
* * *" 

A "public aution" is a sale to the highest bidder (Ballentine's Law 

Dictionary, Second Edition, page 125). Thus, I believe that if a sale is 

to be made, it must be to the highest bidder. In line with State, e.r rel. 

Amber, supra, however, I am of the opinion that the board of township 

trustees has the right to reject all bids if such procedure is stated in the 

advertisement and other information made available to bidders. That is, 

the board might want to insist on a minimum price, and such m1111mum 

price could be protected by reserving the right to reject all bids. 

Accordingly, it is my opinion and you are advisee! that a board of 

township trustees under the provisions of Section 505.10, Revised Code, 

has the right to sell real estate belonging to the township, at public auction, 

without approval of the voters when by resolution it finds that it does not 

need the same; and the board has the right to reject all bids for the same if 

notice to that effect is stated in the required advertisement or other 

information made available to bidders. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




