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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-MEMBE.R 

PASSED SEVENTIETH BIRTHDAY-DIED BEFORE RETIRE­

MENT-ALLOWANCE GRANTED TO SURVIVING SPOUSE­

COMPUTED AND PAYABLE FROM TIME OF DEATH-EQUAL 

lN AMOUNT TO THREE-FOURTHS OF AMOUNT OF RETIRE­

~VIENT ALLOWANCE MEMBER WOULD HAVE RECEIVED 

HAD HE RETIRED AS OF LAST REGULAR SUPERANNUA­

TION DATE PRECEDING DATE OF DEATH. 

SYLLABUS: 

Under the pro\'ision of Section 18G-GG, General Code, the allowance granted to a 
sun·iving spouse of a member of the Public Employes Retirement System who has 
passed his seventieth birthday and dies before retirement, is to be computed and be 
payable from the time of the death of such member and is to be equal in amount to 
three-fourths of the amount of the retirement allowance which such member would 
ha,·c been entitled to receive had he retired as of the last regular superannuation date 
preceding the dat,· of his death. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, September 10, 1948 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

l have before me your communication in which you request an inter­

pretation of that portion of Section 486-66, General Code, which relates to 

a pension or retirement allowance granted to the surviving spouse of a 

member of the system who dies after passing his seventieth birthday. 

The provision in question, reacls as follows : 

"Provided, however, any other provision of law notwith­
standing, a member who has passed his or her seventieth birth­
day may by written designation elect, that in the event of his 
death before retirement, the retirement board shall grant to the 
surviving spouse a retirement allowance equal to three-fourths 
of the amount of the retirement allowance which such member 
would have been entitled to receive had he retired as of the last 
regular superannuation retirement elate preceding the elate of his 
death, providing the spouse has passed his or her sixty-fifth birth­
day." 

I take it that your only question 1s as to the time from which the 

allowance to the surviving spouse is to elate. In other words, is it to date 

from the death of the member or from the last regular superannuation 

retirement date preceding his death? 

The grant of this special allowance 1s to a "surviving spouse." As 

members of the system may either be male or female, the survivor may 

be either wife or husband. For the sake of simplicity we shall assume 

that the employe is a male. Manifestly, a wife cannot be a surviving 

spouse until after the death of her husband. The purpose of the law is 

doubtless to make some prnvision for the surviving spouse of the member 

after he ceases to be a wage earner and to contribute to her support. It 

would seem rather absurd to give her the benefit of a retirement allowance 

covering the period when he was alive and presumably receiving a salary, 

and in my opinion the General Assembly has manifested no such intention. 

It appears to me that the language of the statute is entirely consistent 

with the reasoning above indicated and plainly points to the conclusion 

that the surviving spouse is to enjoy this allowance only after the death 



OPINIONS 

of the member, and that the words "equal to" are intended only to fur­

nish a measure to determine the amount of that allowance. The statute 

does not say that the surviving spouse shall receive three-fourths of the 

amount to which the member would have been entitled had he retired on 

a day prior to the time of his death, but that she shall receive an allow­

ance "equal to" such amount. 

It is accordingly my opinion and you are advised that under the 

provision of Section 486-66, General Code, the allowance granted to a 

surviving spouse of a member of the Public Employes Retirement System 

who has passed his seventieth birthday and dies before retirement, is to be 

computed and be payable from the time of the death of such member and 

is to be equal in amount to three-fourths of the amount of the retirement 

allowance which such member would have been entitled to receive had 

he retired as of the last regular superannuation elate preceding the elate 

of his death. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS, 

Attorney General. 




