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422 OPINIONS 

SYLLABUS: 

Certificates of abatement may be tendered by the payee or transferee 
thereof only as payment of the taxes enumerated in Sections 5703.05, 5725.08 
and 5725.16, Revised Code, and consequently may not be accepted for purposes 
other than as payment of those taxes. 

Columbus, Ohio, July 22, 1963 

Hon. John D. Herbert 
Treasurer of State 
State of Ohio 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your recent request foi; my opinion reads as follows : 

"I hereby request your opinion concerning the ex­
tent to which the Treasurer of State can act as an agent 
in the transfer of certificates of abatement issued pur­
suant to Sec. 5703.05 of the Revised Code. 

"Sec. 5703.05 authorizes the Tax Commissioner to 
issue a certificate of abatement to a tax payer, his assigns 
or legal representatives, showing the amount of the over­
payment and the kind of tax overpaid. The section further 
provides that a tax payer who has been issued such a 
certificate, or his transferee, may tender the certificate 
to the Treasurer of State for the amount thereof in pay­
ment of a tax credited to the General Fund. 

"The proper use of the abatement certificate has been 
difficult for many tax payers for several reasons. In some 
instances a tax payer will no longer be requested to pay a 
tax for which the abatement certificate was issued because 
of changes in the tax law or perhaps changes in the busi­
ness or corporate structure of a tax payer. There are also 
foreign corporations holding abatement certificates which 
likewise cannot be used since that particular company 
may no longer be required to pay a particular tax. 

"To be fair to the tax payers and in order to keep 
the volume of outstanding abatement certificates from 
climbing ever higher, the Treasurer's office in prior years 
would substitute the abatement certificate for other tax 
payers' payments. 
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"When a certificate of abatement for more than the 
tax required or for a different tax than the one for which 
the certificate was issued, was tendered to the Treasurer, 
the office would : 

1.-Use the certificate to credit another tax payer's pay­
ment for the same tax for which the original certificate 
was issued. 

2.-Deposit the checks from the tax payer whose tax was 
credited by the certificate in the Depository Trust Fund. 

3.-Draw from the Depository Trust Fund 

(a)-a check or checks in payment of the tax or 
taxes desired to be paid by the original abatement 
certificate owner or his transferee 

(b)-a check for the balance of the tax due for 
which the certificate had been used, if any 

(c)-'--a check for the balance over and above that 
needed to pay the tax of the original certificate holder 
or his transferee, which would be returned to the 
original certificate holder or his transferee. 

"The Auditor of State objected to this manner of 
handling abatement certificates as not authorized under 
Sec. 5703.05. 

"I would like your opinion on the following : 

1.-May the Treasurer of State process abatement 
certificates in the manner outlined above? 

2.-If the above procedure is considered not to be 
legal, then I would like your opinion as to whether 
or not the Treasurer of State, if specifically authorized 
by the owner or transferee of an abatement ~ertifi­
cate, may act as his agent in making such a substitu­
tion." 

The pertinent parts of Section 5703.05, Revised Code, read: 

"* * * the commissioner has the authority on written 
application of any person, firm, or corporation claiming 
to have overpaid to the treasurer of state at any time 
within five years prior to the making of such application 
any tax payable under any law which the department of 
taxation is required to administer, or on his own motion 
investigate the facts and make in triplicate a written state­
ment of his findings, and, if he shall find that there has 
been an overpayment, issue in triplicate a certificate of 
abatement payable to the taxpayer, his assigns, or legal 
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representatives which shows the amount of the overpay­
ment and the kind of tax overpaid. * * * Except as pro­
vided in section 5725.08 and 5725.16 of the Revised Code 
the taxpayer's copy of any certificates of abatement may 
be tendered by the payee or transferee thereof to the 
treasurer of state as payment, to the extent of the amount 
thereof, of any tax payable to the treasurer of state to 
the credit of the general fund in the state treasury; * * *" 
Two things are apparent from the foregoing quoted language. 

First, the right to receive a certificate of abatement is assignable 
because the statute provides that a certificate of abatement may 
be issued payable to the taxpayer, his assigns or legal representa­
tives. Second, a certificate of abatement is transferable after it 
is issued because the statute provides that it may be tendered by 
the payee or transferee thereof. 

Also noteworthy is the fact that the statute requires that a 
certificate show not only the amount of the tax overpaid but also 
the kind of tax overpaid. Prior to the enactment of Amended 
House Bill No. 105 by the Ninety-ninth General Assembly this 
statute provided : 

"* * * The taxpayer's copy may be tendered by the 
payee or transferee thereof to the treasurer of state as 
payment, to the extent of the amount thereof, of any tax 
of the same kind." ( 123 Ohio Laws, 862, at page 930). 

In Opinion No. 1881, Opinions of the Attorney General for 
1950, concerning the use of certificates of abatement, it was con­
cluded that the word "kind" implied class, nature or characteristic, 
whereas the fund into which the tax proceeds are to be paid implies 
purpose. In this opinion it was observed that, had the legislature 
intended the word "kind" to refer to the fund into which the tax 
was payable, it might have used more apt language. Thereafter, 
the amendment by the Ninety-ninth General Assembly in 1951 
substituted the language presently in Section 5703.05, Revised 
Code. The designation on the certificate of the kind of tax over­
paid is therefore no longer important, except when it is tendered 
as payment pursuant to the provisions of Sections 5725.08 and 
5725.16, Revised Code, which still require an identification of the 
tax involved. 

In the case of Interstate Motor Freight System v. Bowers, 164 
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Ohio St., 122, it was argued that the highway use tax law, Chapter 
5728, Revised Code, as it then existed, made no provision for the 
type of refund sought. However, the Supreme Court quoted Sec­
tion 5703.05, Revised Code, and ordered the Tax Commissioner to 
make refund in accordance therewith. In so doing, the court was 
without doubt aware of the provision that certificates of abatement 
"may be tendered * * * as payment * * * of any tax payable to 
the treasurer of state to the credit of the general fund in the state 
treasury." Obviously, it was also aware of the fact that the Ohio 
highway use tax was not a tax payable to the credit of the general 
fund in the state treasury. 

In its most recent pronouncement relative to this subject the 
Supreme Court stated that at least under certain factual situations 
the remedy of abatement is in addition to the remedy of refund 
which may be otherwise available. Significantly the court noted 
that the two remedies are distinct and have different limitation 
periods. California Chemical Co. v. Bowers, 173 Ohio St., 391. 

From all of the foregoing it is apparent that, in providing for 
the remedy of certificates of abatement, the legislature has estab­
lished a remedy in addition to other refund provisions which is 
separate and distinct, not only in the period of limitation but in 
basic nature. It is obvious that the legislature could have provided, 
in Section 5703.05, Revised Code, that upon a finding by the Tax 
Commissioner that a tax has been overpaid such finding should be 
certified to the auditor for the purpose of having a warrant pre­
pared by that officer drawing upon the state treasury for refund 
of the overpayment. This it did not do. Instead it provided for 
issuance of a certificate which could be used by the payee or trans­
feree in abatement of the taxes specified in Sections 5703.05, 
5725.08 and 5725.16, Revised Code. Obviously, such certificates 
were intended to be used in the abatement of future taxes as they 
become due. 

Section 113.06, Revised Code, provides in part: 

"No money shall be paid out of the state treasury or 
transferred from it to a county treasury or elsewhere ex-
cept on the warrant of the auditor of state. • * *" 
Certificates of abatement represent overpayments previously 

credited to the state treasury. They are, however, not warrants of 
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the Auditor of State. A procedure whereby current receipts which 
would ordinarily be deposited in the state treasury are first placed 
in a depository trust fund and then used to redeem certificates of 
abatement prior to the transfer of the money in the depository 
trust fund to the state treasury would circumvent the purpose of 
the legislature in providing for the issuance of certificates of abate­
ment as well as that expressed in Section 113.06, Revised Code. 

I find no specific statutory authorization under which the treas­
urer of state may exchange cash for certificates of abatement, 
either in whole or in part, and from the foregoing I conclude that 
such authorization cannot be implied. 

The stated purpose of the depository trust fund established by 
Section 131.04, Revised Code, is to provide a method to properly 
collect, deposit, and audit contingent receipts received by various 
state departments. Section 131.05, Revised Code, provides in part: 

"Every state officer, state institution, department, 
board, commission, or college or university, receiving fees 
or advances of money, or which, under section 131.01 of 
the Revised Code, collects or receives fees, advances, or 
money, shall deposit all such receipts to the credit of the 
state depository trust fund, when such receipts may be 
subject to refund or return to the sender, or when such 
receipts have not yet accrued to the state. * * *" 

(Emphasis added) 

I am unable to conclude that certificates of abatement may 
constitute "receipts" when tendered by a payee or transferee. 
Likewise, I am unable to conclude that the checks referred to in 
step 2 of your description of past procedure would constitute 
"contingent receipts." I do conclude that the purpose of the 
depository trust fund is not to serve as a rotary fund for redemp­
tion of certificates of abatement. 

Sections 5703.05, 5725.08 and 5725.16, Revised Code, provide, 
respectively, that certificates of abatement may be tendered to the 
treasurer of state as payment of: any tax payable to the treasurer 
of state to the credit of the general fund in the state treasury; any 
taxes allocable to the county in which the claim for overpayment 
arose when the certificate of abatement was issued for overpayment 
of the deposits tax or taxes imposed on shares of, or ownership in-
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terest in capital employed by, or on capital employed by financial 
institutions; and any taxes allocable to the county in which the 
claim for overpayment arose when the certificate of abatement 
was issued for overpayment of the tax on shares or property repre­
senting capital of a dealer in intangibles. The significant fact here 
is that in each of these sections it is provided that the certificates 
may be tendered by the payee or transferee as payment. There is no 
statutory indication that they may be tendered for "substitution," 
brokerage or any purpose other than as payment. In making cer­
tificates of abatement transferable it may reasonably be presumed 
that the legislature recognized that in some instances a holder 
might have no immediate use for his certificate. It also logically 
follows that in those instances a transfer may involve some incon­
venience and possibly some expense. Yet I find no statutory indica­
tion of any intention that this inconvenience be assumed by public 
offices or that the possible expense be paid from public funds. Such 
obviously would be the results of the procedure outlined in your 
inquiry. 

It may be appropriate to observe that much of the difficulty 
which gives rise to your inquiry seems to have been removed by the 
legislature when, in 1951, it changed the use of certificates of abate­
ment from payment of "any tax of the same kind" to "any tax pay­
able to the treasurer of state to the credit of the general fund in 
the state treasury." The other circumstances mentioned in your 
inquiry appear to be adequately covered by the fact that certifi­
cates of abatement are transferable. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and you 
are advised that certificates of abatement may be tendered by the 
payee or transferee thereof only as payment of the taxes enum­
erated in Sections 5703.05, 5725.08 and 5725.16, Revised Code, 
and consequently may not be accepted for purposes other than as 
payment of those taxes. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




