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WHETHER ZONING REGULATIONS ADAPTED BY A TOWN­
SHIP PURSUANT TO §591.02, ET. SEQ. REVISED CODE, APPLY 
TO LANDS OWNED BY A CONSERVANCY DISTRICT CRE­

ATED PURSUANT TO CHAPTER 6101., RC.-AND CONCERN­
ING USE OF PROPERTY-§519.02 ET. SEQ., RC. CHAPTER 
6101., RC. OAG NO. 4231, 1954, PAGE 470. 

SYLLABUS: 

1. Zoning regulations adopted by a township pursuant to Section 519.02 et seq., 
Revised Code, do not apply to lands owned and used by a conservancy district created 
pursuant to Chapter 6101., Revised Code, in its statutory duties, nor to lands owned 
by such district and leased to private persons, associations or corporations as an 
integral part of the function of the district. 

2. Zoning regulations adopted by a township pursuant to Section 519.02 et seq., 
Revised Code, apply to lands owned by a conservancy district and leased to private 
persons, associations or corporations where the use of the property under the lease 
is not in furtherance of a function of the conservancy district (Opinion No. 4231, 
Opinions of the Attorney General for 1954, page 470, approved and followed). 

Columbus, Ohio, June 23, 1960 

Hon. Theodore Lutz, Prosecuting Attorney, Richland County 

Richland Trust Building, Mansfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The township zoning authorities of Monroe Township in 
this county, have posed a question as to whether or not the 
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Monroe Township Zoning Officers have authority to enforce 
Monroe Township Zoning Ordinance upon lands owned by and 
under the jurisdiction of the Muskingum Watershed Conser­
vancy District and in the vicinity of Pleasant Hill Lake which 
lies in Monroe Township. 

"Chapter 519 of the Revised Code has been thoroughly ex­
amined and is not dispositive of the question. Attorney General 
Opinion No. 4231 for 1954 rules that township zoning regulations 
are applicable to canal lands leased by the state pursuant to the 
provisions of Section 123.62, but I am fearful that the rule therein 
pronounced must be limited to the canal lands situation. 

"The Court of Appeals for Defiance County in 98 Ohio 
App. Page 111, holds that a conservancy district is a distinct 
political subdivision of the state operating as a district entity of 
any county, city, or other political subdivision, and to the same 
affect is an annotation appearing in Ohio Juris. 2nd, Vol. 10, 
Page 18, which refers to 1907 Opinion of the Attorney General, 
Volume 1, Page 222, which held that a board of conservancy 
directors control all property in the district absolutely, both as to 
its tangible condition and constructed improvements. The opinion 
further holds that these powers of the conservancy directors 
supercede all other powers both of individuals and the public. 

"Examination of Chapter 6101 of the Revised Code entitled 
'Conservancy Districts' leads us to suspect that the board of direc­
tors has exclusive power to make any rules relative to the use, 
improvement and control of real estate within the conservancy 
district. It is recognized, of course, that the Conservancy Di­
rector in the State of Ohio, had no opportunity to vote upon the 
adoption of the zoning ordinance and I am of opinion that by 
general rules a township has no right or authority to legislate 
against the State of Ohio. However, this matter appears to me to 
be of such importance and of so widespread effect that it should 
be determined by Attorney General's opinion rather than by this 
officer's opinion. 

"As may be assumed the question arises from a condition in 
which Monroe Township residents complain to their zoning 
authorities that lessees of conservancy lands in the region of 
Pleasant Hill Lake are not being required to obey the construc­
tion requirements adopted by Monroe Township and effective 
against other township areas not within the conservancy district. 

"Will you therefore please advise whether or not a township 
zoning ordinance adopted by vote of the township residents in 
the unincorporated portions thereof is effective against lands 
owned and under the jurisdiction of the Muskingum \i\Tatershed 
Conservancy District." 
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In Opinion No. 495, Opinions of the Attorney General for 1945, 

page 634, the syllabus reads: 

"A zoning ordinance duly adopted by a municipality is not 
effective as against the state in locating, acquiring, constructing 
or using such public buildings and institutions as it deems nec­
essary in the performance of its duties enjoyed by law." 

This conclusion was based on the general rule that the state is not bound 

by the terms of a general statute unless it be expressly so enacted (State, 

e.r rel. Parrott v. Board of Public Works, 36 Ohio St., 409; State, e.r rel. 

Attorney General v. Railway Company, 37 Ohio St., 157; Palumbo v. 

Industrial Comniission, 140 Ohio St., 54; State, e.r rel. Williams v. 

Glander, 148 Ohio St., 188). I am of the opinion that the principle here 

applied to a municipal corporation which has extensive powers under the 

home rule provisions of the Constitution, would apply with even greater 

force to a township. In line with this reasoning is the ruling of one of my 

predecessors in Opinion No. 7111, Opinions of the Attorney General for 

1956, page 667, in which the third paragraph of the syllabus reads: 

"In the enforcement of zoning regulations adopted by a 
board of township trustees, pursuant to Section 519.02 et seq. 
Revised Code, the trustees are without authority to require that 
a permit be secured by a board of education for the erection of a 
public school building." 

In the case of State, ex rel. Bowers, Pros., Atty., v. Maumee Water­

shed Conservancy Dist., 98 Ohio App., 111, the court held that a con­

servancy district is a distinct political subdivision of the state operating 

as a distinct entity independently of any county, city, or other political 

subdivision. As a political subdivision of the sovereign state a conservancy 

district, is, therefore, not subject to regulations which a subdivision is 

authorized to impose on persons, in the absence of express provision in 

the statute making the state and its agencies subject to such regulations 

( See Opinion No. 7111, supra, pages 672,673). 

The township in the case at hand had adopted zoning regulations 

pursuant to Chapter 519., Revised Code. Section 519.02, Revised Code, 

reads as follows : 

"For the purpose of promoting the pqblic health, ~fety, and 
morals, the board of township trustees may in accordance with 
a comprehensive plan regulate by resolµtion the location, height, 
bulk. number of stories, and size of buildings and oth~ str~c-
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tures, including tents, cabins, and trailer coaches, percentages 
of lot areas which may be oecupied, set back building lines, 
sizes of yards, courts and other open spaces, the density of pop­
ulation, the uses of buildings and other structures including 
tents, cabins, and trailer coaches, and the uses of land for trade, 
industry, residence, recreation, or other purposes in the unin­
corporated territory of such township, and for such purposes 
may divide all or any part of the unincorporated territory of the 
township into districts or zones of such number, shape, and area 
as the board determines. All such regulations shall be uniform 
for each class or kind of building or other structure or use 
throughout any district or zone, but the regulations in one dis­
trict or zone may differ from those in other districts or zones." 

It will be noted that this section contains no provision making the 

state and its agencies subject to the township regulations. Further, on 

reading the other sections contained in Chapter 519., supra, I am unable 

to find any such provision therein, Accordingly, I conclude that a town­

ship zoning regulation does not apply to a conservancy district in the use 

of its own lands. 

It will be noted that altho11gh a conservancy district may include a 

considerable amount of land, all of this land is not owned by the district, 

and my conclusion as to the effect of a township zoning regulation applies 

only to lands owned by the district. Since your letter states that the lands 

in question are owned by the district, such lands if used by the district in 

the performance of its stauttory duties are not subject to the township 
zoning regulation. 

In your letter of request you state that "the question arises from a 

condition in which Monroe township residents complain to their zoning 

authorities that lessees of conservancy lands * * * are not being required 

to obey the construction requirements * * *." This raises another question 

as to the effect of the zoning requirements. 

As discussed above, it appears to be well settled that the state and 

its agencies are not subject to regulations which a subdivision is author­

ized to impose on persons, in the absence of express provision in the 

statute making the state and its agencies subject to such regulations. This 

general rule, however, does not appear to necessarily apply to a lessee of 

the state or of a state agency. In this regard, it was stated in Opinion No. 

4231, Opinions of the Attorney General for 1954, page 470 at pages 472, 
473: 
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"The sole question, therefore, to be considered is whether 
or not this attribute of sovereignty that rests in the state passes 
in any degree to a lessee of the state. I can see no reason why 
it should. A very similar question was before me in Opinion No. 
2768, which I issued on the 20th of June, 1953. There, it was 
held as shown by paragraph 2 of the syllabus: 

" 'The state is not bound by the terms of a general 
statute unless it be so expressly provided by statute. Because 
there is no such express provision in Section 1261-16, 
et seq., General Code, the health regulations adopted by a 
local board of health, as provided in Section 1261-42, Gen­
eral Code, are not binding on the state itself but they are 
applicable to and may be enforced against lessees of the state.' 

(Emphasis added) 

"The question there under consideration, grew out of certain 
regulations established by the Board of Health for the Highland 
County General Health District, relative to soft drinks and other 
foods, as applying to concessionaires holding leases of state owned 
property adjacent to Rocky Fork Lake. In the course of the 
opinion it was said : 

" 'The reason for the rule that the state is not bound 
by general statutes unless expressly so provided is that such 
exemption is inherent in the nature of a sovereignty. 49 
American Jurisprudence, 301, Section 91. It cannot be sup­
posed on any theory, however, that the execution of a lease 
by the sovereign thereby confers on the lessee any of the at­
tributes of sovereignty. Indeed, the e.-1:tension of a part of 
the sovereignty of the government can be effected only by 
legislative grant in express terms, and such enactments are 
interpreted most strongly against the grantee and in favor of 
the government. 37 Ohio Jurisprudence, 739, 740, Section 
418. I conclude, therefore, that lessees of the state division 
of parks are bound by the health regulations relating to food 
establishments promulgated by the boards of health of the 
districts in which such lessees are located." 

(Emphasis added) 

"I do not wish to be understood as holding that the state 
would be powerless, under all circumstances, to grant a lessee of 
the state immunity from local zoning regulations. I can con­
ceive of situations where, as an integral part of a state function, 
it would be entirely proper to grant to a lessee certain enumer­
ated privileges which could not be interfered with except by an 
interference with the sovereignty of the state itself." 
The syllabus of Opinion No. 4231, supra, reads; 
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"Lawful zoning regulations adopted by the trustees of a 
township pursuant to Section 519.02 et seq., Revised Code, will 
govern the use by lessees of Ohio canal lands leased by the State 
of Ohio pursuant to the provisions of Section 123.62 et seq., 
Revised Code, to private persons, associations or corporations." 

Section 6101.16 (K), Revised Code, authorizes a conservancy dis­

trict to lease real property. This, I will assume, authorizes the district to 

lease its own property. Your letter does not state the nature of the leases 

here in question, thus, I do not know whether they have been made to 

assist in the performance of the statutory duties of the district. If the 

leases have been granted as an integral part of the functions of the district 

then, in accord with Opinion No. 4231, supra, I would hold that the 

lessees are not subject to the township zoning regulation. If, however, the 

lands are merely leased with no intention that they will be used in the 

furtherance of a conservancy district function, I would hold that the 

lessees are subject to the township zoning regulation. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Zoning regulations adopted by a township pursuant to Section 

519.02 et seq., Revised Code, do not apply to lands owned and used by a 

conservancy district created pursuant to Chapter 6101., Revised Code, in 

its statutory duties, nor to lands owned by such a district and leased to 

private persons, associations or corporations as an integral part of the 

function of the district. 

2. Zoning regulations adopted by a township pursuant to Section 

519.02 et seq., Revised Code, apply to lands owned by a conservancy dis­

trict and leased to private persons, associations or corporations where the 

use of the property under the lease is not in furtherance of a function 

of the conservancy district ( Opinion No. 4231, Opinions of the Attorney 

General for 1954, page 470, approved and followed). 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




