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I. COSMETOLOGIST, MANAGING - RETIRED MORE THAN 

THREE YEARS - MAY BE RESTORED TO PRACTICE -

ELECT TO BE MANAGER OR OPERATOR-PAY LAPSED RE­

NEWAL FEES - LICENSE - SECTION 1082-13 G.C. 

2. LICENSE LAPSED MORE THAN ONE YEAR- COSMETO­

LOGIST MAY NOT KEEP WITHIN THREE YEAR PERIOD BY 

PAYING ONE ANNUAL RENEWAL FEE. 

SYLLABUS: 

1. A managing cosmetologist who has retired from practice for 
not more than threl'.! years may, at his election, be restored to the prac­
tice of cosmetology either as a manager or an operator upon payment 
of all lapsed renewal fees for such respective licenses as fixed by Sec­
tion 1082-13, General Code. 

2. A cosmetologist, who has permitted his license to lapse for a 
period of more than one year, may not keep himself within the three 
year period permitted for restoration of licenses by paying one annual 
renewal fee. 

Columbus, Ohio, June 27, 1942. 
Mrs. Lily C. West, Secretary, State Board of Cosmetology, 

Columbus, Ohio. 

Dear Mrs. West: 

You have requested my opinion upon the following questions: 

"I. Referring to Section 1082-13 of the General Code, may 
the lapsed license fees for any license be renewed on the op­
erator basis of three ( 3) dollars per year, or must persons regis­
tered as managers, renew lapsed licenses as managers and pay 
the five (5) dollar fee even when those persons have not worked 
during the lapsed time? 

2. Referring to Section 1082-13 of the General Code, may 
a person renew one lapsed license as partial payment to keep 
him within the three year period granted by law, or must it be 
a restoration of all lapsed licenses even though the applicant 
does not wish a current license to practice cosmetology?" 

The statute pertinent to your inquiry is Section 1082-13, General 

Code, as follows: 

"Every licensee as provided in this act, who continues m 
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the actual practice, shall, annually, on the first of July, have his 
or her license reneweo by the board, upon the payment of the 
required renewal fee. Applications for renewal of licenses may 
be made to the board at any time during the month of June. 

The annual renewal fee for each license shall be as follows: 

For each managing cosmetologist, the annual fee shall be 
five dollars ($5.00). 

For each operator and each manicurist the annual fee shall 
be three ($3 .00) dollars. 

Any licensed cosmetologist or manicurist who retires from 
practice may have his or her license restored only upon payment 
of all lapsed renewal fees; provided, however, that no cos­
metologist or manicurist, who has retired from practice for more 
than three years, may have his or her license restored, without 
examination.'' (Emphasis mine.) 

It is a fundamental principle of statutory construction that unless 

otherwise defined, the Legislature intended that words be given their 

natural and ordinary meaning. 

A license is a permission granted by some competent authority to 

do some act which, without such permission, would be illegal. State, ex 

rel. Zugravu v. O'Brien, 130 O.S. 23, 196 N.E. 664. 

Section 1082-1, General Code, contains definitions applicable to 

the chapter relating to the state Board of Cosmetology, and the last two 

paragraphs of that section are as follows: 

"(h) The words 'manager' or 'managing cosmetologist' are 
defined as any person who has or has had direct supervision over 
operators in a beauty parlor. 

(i) The word 'operator' is defined as any person practicing 
cosmetology who is not a manager, or apprentice or student.'' 

It is apparent from these definitions that one who holds a "man­

ager's" or "managing cosmetologist's·· license, is entitled to practice 

cosmetology. In other words, a "manager" or "managing cosmetologist" 

is licensed primarily as a practitioner and has at the same time the right 

under the same license to exercise "din:ct supervision over operators." 

This right to exercise supervision is only one part of the privilege granted 

by such a license. 
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The syllabus of Opinion No. 683, Opinions of the Attorney General 

for 1939, Volume I, page 842, rendered to your office under date of June 

1, 1939, reads as follows: 

"When the license of a managing cosmetologist has lapsed 
because of retirement from practice, said party is entitled to have 
the managers' license restored upon compliance with the re­
quirements of Section 1082-13, General Code." 

It does not follow, however, that such licensee may not have restor­

ation upon the "operator" basis only. Any person who is licensed as a 

manager may, at any renewal period, have issued to him a license to 

practice as an operator, or as a manager, because, as stated above, the 

right to prctice as a manager is only one part of the privilege of the 

license and it is within his own discretion whether he will seek restor­

ation of all or only a portion of the privileges he formerly held under the 

license. 

However, if the license of a manager has lapsed for more than three 

years, such person, if he desired to be restored to a managing cos­

metologist's license, would be compelled to meet the requirements for a 

manager's license as set out in Section 1082-5, General Code. The per­

tinent parts of that section are as follows: 

"On and after 60 days after the appointment of the examin­
ing board by the governor, and thereafter at stated periods, the 
board shall hold an examination for the licensing of operator or 
manicurist, or shall issue licenses, as the case may be, to any 
person who shall have made application to the board in proper 
form and paid, the required fee, and who are not otherwise 
exempted under this act as provided in this act and who shall 
be qualified as follows: 

(a) Applicants for a manager cosmetologist license, shall re­
ceive a license as such without an examination, providing they 
are not less than twenty-one years of age; have practiced in a 
beauty parlor or school of cosmetology as operators for at least 
6 months immediately prior to application; be of good moral 
character, and shall pay the required fee. * * * 

Provided, however, that on and after one year from the 
passage of this act no person shall receive a license as manager 
of a beauty parlor, except upon the payment of the required 
fee; and 

(d) Who has not been actually engaged in the practice of 
manager of a beauty parlor in another state or territory of the 



433 ATTORNEY GENERAL 

United States, or the District of Columbia, for a period of 5 
years; or, 

(e) Who has not had a training of at least one thousand 
hours, in the majority of the branches, in a school of cos­
metology approved by the board, and has served as an operator 
not less than eighteen months in a licensed beauty parlor; or, 

(f) Who has served less than three years as an operator in 
a licensed beauty parlor in which a majority of the occupations 
of a cosmetologist are practiced." 

Therefore, my answer to your first question is that the licensee may 

elect at the time of restoration whether he will have his license restored 

upon the manager's or the operator's basis. If he desires restoration of 

his license to practice as a manager he must pay the renewal fee of Five 

Dollars ($5.00) per year for each year lapsed. If he desires restoration 

upon the operator basis only, he is required to pay the renewal fee of 

Three Dollars ($3.00) per year for each year lapsed. 

If a person who has formerly been licensed as a manager does not 

secure restoration of his license either upon the manager's or operator's 

basis within the three year period provided by statute, he can be re­

licensed after examination as an operator only, and then become a man­

ager by compliance with the requirements of Section 1082-5, General 

Code, as set forth above. It will be noted that the statutes make no pro­

vision for examination for a manager's license as such. To be licensed as 

a managing cosmetologist it is necessary to meet the requirements of 

Section 1082-5, supra, one of the prerequisites of which is, in some cir­

cumstances, that the applicant had been previously licensed as an operator. 

And, of course, to be an operator, the applicant must, in some instances, 

have passed the examination. 

Your question contains the language, "even when those persons have 

not worked during the lapsed time." I want to point out only the fact 

that such a consideration is immaterial, because if a person practiced dur­

ing the time his license was in a lapsed state, he was in fact practicing 

without a license and subject to the penalties provided in such cases. 

With respect to your second question, your attention is again in­

vited to Section 1082-13, General Code, which provides that one who 

desires to have his or her license restored must pay all lapsed renewal 

fees. 
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In this connection, it is pointed out that the Board of Cosmetology 

has only such. powers as are expressly given it by statute, and such im­

plied powers as are necessary to carry out the expressed powers. Under 

the terms of the above section, the Board is authorized to accept the 

annual renewal fees for cosmetologists', operators' and manicurists' li­

censes and to restore lapsed licenses of cosmetologists and manicurists 

upon payment of all lapsed renewal fees. 

In order to restore such a lapsed license to power and effect, it would, 

therefore, be necessary that the applicant pay all lapsed renewal fees. 

The payment of only one annual renewal fee, in instances where the 

license had lapsed for a period of two or three years, would not effect a 

restoration of the license. Consequently, the acceptance of part of a 

lapsed fee is not authorized by the statute. 

For examplt;, a person whose license lapsed the first of July, 1939 

could not by the payment of the fee for only one year beginning on that 

date keep himself within the three year period granted by the statute 

for renewal of licenses, because payment for the year 1939 could not 

vitalize or restore his right to practice then, as of now, and, therefore, as 

of July 1, 1942 his license would not have been restored within the three 

year period preceding. 

Therefore, my answer to your second question must be that a 

cosmetologist, who has permitted his license to lapse for a period of more 

than one year, may not keep himself within the three year period per­

mitted for restoration of licenses by paying one annual renewal fee. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




