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l{.\ClXC :.IEETS-EXE:.VIPTION IN FIXAL PARAGRAPH, SEC­

TIOX 1079-4 G. C., OF COUNTY FAIR RACING MEETS-HAS 
LEC,\L EFFECT OF EXE:.IPTION FROM ALL OF PROVISIONS 
OF TJIE SECTION EXCEPT FIRST PARAGRAPH OF SECTION 
AS AMENDED. 

SYLLABUS: 

The exemption in the final paragraph of Section 1079-4, General Code, of 
county fair racing meets has the legal effect of exempting such meets from all of the 
provisions of such section except the first paragraph of such section as amended, 
Am. H. B. 456, 98th General Assembly. 

Columbus, Ohio, June 29, 1950 

:.Ir. 0. C. Belt, Chairman 

Ohio State Racing Commission 

Columbus. Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

·'Referring to Amended House Bill No. 456 an Act to amend 
Section 1079-4, General Code, relative to applications for permits 
for horse racing meets. You will note that the amendment pro­
vides: 

" 'Provided further, that if the said application re­
quests a permit for a horse racing meet at a location at 
which a horse racing meet has not previously been conducted 
by permission of the state racing commission, then, in addi­
tion to the other requirements for said application. there shall 
accompany the application a petition signed by at least fifty­
one per centum of the qualified electors voting for governor 
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at the next preceding general election in the township or 
townships in which the racing meet is proposed to be con­
ducted, together with a certificate of the board of elections of 
the county or counties in which such township or townships 
are situated that the signatures on said petition are valid 
and meet the requirements set forth in this section'. 

"The question we want to ask is this : We have a number of 
county fairs in Ohio and racing is conducted at all of them. We 
have certain counties that have had fairs for years and have never 
had mutuel betting under section 1079-4 of the General Code. 
Does this amended section mean that this Commission dare not 
issue a permit to a county fair that has not previously been 
granted by this Commission a permit to conduct pari-mutuel 
betting in connection with their race meeting? 

"vVill you give this matter as prompt attention as possible 
for the reason that we will have this question before us within 
the next couple of weeks." 

In addition to the paragraph quoted in your request, Amended l-iouse:: 

Bill No. 456, 98th General Assembly, effective September 16, 1949, con­

tained two additional paragraphs which read as follows: 

"Such petition shall be in the following form: 

"'vVe, the undersigned, electors of .......... township, 
........ county, Ohio, request the granting of the application 
of . . . . . . . . . . for a horse racing meet to be conducted in whole 
or in part in .......... township, .......... county, Ohio in 
the year 19... .' 
Name Address Voting Precinct Township 

"Such petition shall be sworn to in the manner provided in 
section 4785-91 of the General Code. None of the provisions of 
this section shall apply to small horse racing meets or horse shows 
as are not required to secure permits under the provisions of 
1079-1 of the General Code, nor shall the prnvisions of this sec­
tion, other than the first paragraph hereof, apply to county fair 
·horse racing meets." 

It would appear that your doubt regarding the applicability of the 

express exemption found in the final paragraph above quoted is concerned 

with the question of whether such exemption refers to the "first para­

graph" of the new material added to Section 1079-4, General Code, or 

to the "first paragraph" of the entire section as amended. In this con­

nection you will note that prior to the effective date of Amended House 
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Bill No. 456, this section consisted of only one paragraph, relative to 

the application for and issuance of permits generally; and that the amend­

ment added the three paragraphs quoted above. 

There is no doubt, of course, that if the exemption of county fair 

racing meets from the provisions of all of this section excepting the first 

paragraph, refers to the first paragraph of the section as amended, the 

new requirements of Amended House Bill No. 456 would not apply to 

such county fair racing meets. This is true since it is a proper situation 

for the application of the legal maxim "Expressum facit cessare tacitum" 

-that which is expressed renders ineffectual that which is implied. See 

Taylor v. Michigan Public Utilities Commission, 217 Mich. 400. 

The legislative intent in this situation is readily ascertained, I think, 

by an examination of the mechanical practice of the legislature in the 

adoption of amendments to existing statutes. The practice of the legisla­

ture is governed in this respect by the provisions of Article II, Section 16, 

Ohio Constitution, which reads in part as follows: 

"* * * No bill shall contain more than one subject, which 
shall be clearly expressed in its title, and no law shall be revived, 
or amended unless the new act contains the entire act revived, or 
the section or sections amended, and the section or sections so 
amended shall be repealed. * * *" 

Because, in following the practice thus enjoined upon them, the leg­

islative draftsmen must incorporate into the amending act the whole sec­

tion as amended, it is to be presumed that they will harmonize the whole 

thereof and that a reference in the new material to a particular paragraph 

by order of precedence will refer to the order of precedence in the whole 

section as amended. 

For these reasons, and in specific answer to your question, it is my 

opinion that the exemption in the final paragraph of Section 1079-4, Gen­

eral Code, of county fair racing meets has the legal effect of exempting 

such meets from all of the provisions of such section except the first par­

agraph of such section as amended. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




