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the various tables, but the principle involved is, in our judgment, applicable 
to the entire situation as developed by the facts before us." 

The facts were necessarily the same in all the courts because the case was heard 
on a stipulation of the parties as to the facts. 

It is therefore the opinion of this department that A should return for taxation 
the sum of money on which he had issued checks to B and C, such checks not being 
certified or presented for payment prior to tax listing day. 

1854. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

MUNICIPAL CORPORATIONS-ORDER OF SALE OF MUNICIPAL 
BONDS. 

1. Municipal bonds to be sold by the financial officers of a municipality, should 
be first offered to the trustees of the Jinking fund of said municipality, secondly to 
the state liability board of au/ards (now the industrial commission), and thirdly to 
the board of commissioners of the sinking fund of the city school district prior to 
their offering at public sale. 

2. Sale of such bonds other than to the trustees of the sinking f11nd of the 
city, the industrial commission or the board of commissioners of the sinking fund 
of the city school district should be to the highest bidder and advertised as pro­
'<'ided in section 3924 G. C. 

CoLUMBUS, 0Hro, February 11, 1921. 

The Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your communication under date of 

January 19, 1921, requesting an opinion on the following: 

"We are enclosing herewith question submitted by the city auditor to 
the city solicitor at Lorain, Ohio, and in view of the provisions of section 
4169 G. C., we respectfully request your written opinion upon the following 
matter: 

Question 1. May the financial officers of a municipality, when they 
have bonds for sale, sell such bonds to the council of the municipality for 
the purposes set forth in section 4169 G. C., previous to offering to the 
sinking fund of the city, of the school district, the state liability board of 
awards and advertising for bids? 

Question 2. If not, may they be sold to the council before advertising 
for bids?" 

The letter enclosed from the city auditor of Lorain, reads as follows: 

"Some time ago, the council acting as cemetery trustees, was given the 
sum of $5,000.00 by the department of public service from the cemetery 
fund to invest and hold in trust for the benefit of the cemetery. Some 
time afterwards the council passed a resolution authorizing the clerk of 
council to purchase $5,000.00 worth of deficiency bonds of the city, which 

' 
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resolution was not called to my attention at the time, and as I have al­
ready sold the bonds, I could not very well sell any of them to the clerk 
of council. 

Section 3922 provides that bonds issued by the city shall be first offered 
to the sinking fund trustees of the city, and such of said bonds as are ~ot 
then taken to be offered to the board of commissioners of the sinking fund 
of the city school district, and such of said bonds as are not then taken, 
to the state liability board of awards. 

Will you kindly inform me whether it is valid to offer bonds to the 
council as trustees of the cemetery trust fund and at what time are they 
given an opportunity to purchase bonds." 

In answer to the first question indicated above, as to whether the financial 
officers of a municipality may sell the bonds of the city by other methods or pro­
cedures than those specified by sections 3922 and 3923 G. C., it would be well to 
ti rst examine the statutes which apply to the condition under consideration. 

Section 3922 G. C. provides: 

"Vvhen a municipal corporation issues its bonds, it shall first offer 
them at par and accrued interest to the trustees of the sinking fund, in 
their official capacity, or, in case there are no such trustees, to the officer 
or officers of such corporation having charge of its debts, in their official 
capacity. If such trustees or other officers of the sinking fund decline to 
take any or all of such bonds at par and accrued interest, the corporation 
shall offer to the board of commissioners of the sinking fund of the city 
school district such bonds or so many of them, at par and accrued interest 
and without competitive bidding as have not been taken by the trustees of 
the sinking fund, and the board of commissioners of the sinking fund of 
the city school district may take such bonds, or any part thereof." 

Section 1465-58 G. C. provides: 

"The state liability board of awards shall have the power to invest 
any of the surplus or reserve belonging to the state insurance fund in bonds 
of the United States, the state of Ohio, or of any county, city, village or 
school district of the state of Ohio, at current market prices for such 
bonds; provided that such purchase be authorized by a resolution adopted 
by the board and approved by the governor; and it shall be the duty of the 
boards or officers of the several taxing districts of the state in the is­
suance and sale of bonds of their respective taxing districts, to offer in 
writing to the state liability board of awards, prior to advertising the 
same for sale, all such issues as may not have been taken by the trustees 
of the sinking fund of the taxing district so issuing such bonds; and said 
board shall, within ten days after the receipt of such written offer either 
accept the same and purchase such bonds or any portion thereof at par 
and accrued interest, or reject such offer in writing; and all such bonds so 
purchased forthwith shall be placed in the hands of the treasurer of state, 
who is hereby designated as custodian thereof, and it shall be his duty to 
collect the interest thereon as the same becomes due and payable, and also 
the principal thereof, and to pay the same, when so collected, into the state 
insurance fund. The treasurer of state shall honor and pay all vouchers 
drawn on the state insurance fund for the payment of such bonds when 
signed by any two members of the board, upon delivery of said bonds to 
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him when there is attached to such voucher a certified copy of such reso­
lution of the board authorizing the purchase of such bonds; and the board 
may sell any of said bonds upon like resolution, and the proceeds thereof 
shall be paid by the purchaser to the treasurer of state upon delivery to him 
of said bonds by the treasurer." 
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It would seem from a perusal of the above statutes that the process and pro­
cedure pertaining to the sale of municipal bonds by its municipal officers is not 
only indicated but clearly defined. It would also seem by the provisions of this 
section that the matter of offering the bonds first to the trustees of the sinking 
fund is clearly mandatory in its nature. So it would also seem to be the avowed 
intention of this statute to confer the privilege of buying first, or having the first 
opportunity of purchasing said bonds, upon the trustees of the sinking fund. 

It would seem, therefore, that the sale of bonds indicated by the process sug­
gested in your first question would not only be in contravention of section 3922 G. 
C., but would also defeat the substantial rights of the trustees of the sinking fund, 
under section 3922 G. C. as well as those of the Industrial Commission under sec­
tion 1465-58 G. C. \;vhile such irregularity would not, perhaps, affect the validity 
of the bonds, yet it might raise the question of power in the municipality. to sell 
its bonds otherwise than as prescribed by statute. 

In answer to your second question, it would also seem that a sale of the bonds 
without the advertising for bids would be irregular and in contravention of section 
3924 G. C. which provides as follows: 

"Sales of bopds, other than to the trustees of the sinking fund of the 
city or to the board of commissioners of the sinking fund of the city 
school district as herein authorized, by any municipal corporation, shall be 
to the highest and best bidder, after publishing notice thereof for four 
consecutive weeks in two newspapers printed and of general circulation in 
the county where such municipal corporation is situated, setting forth the. 
nature, amount, rate of interest, and length of time the bonds have to run, 
with the time and place of sale. Additional notice may be published out­
side of such county by order of the council, but when such bonds have 
been once so advertised and offered for public sale, and they, or any part 
thereof, remain unsold, those unsold may be sold at private sale at not less 
than their par value, under the directions of the mayor and the officers 
and agents of the corporation by whom such bonds have been, or may be, 
prepared, advertised and offered at public sale." 

The question is asked in the above stated communication by the city auditor 
of Lorain of the city solicitor: 

"Will you kindly inform me whether it is valid to offer bonds to the 
council as trustees of the cemetery trust fund, and at what time are they 
given an opportunity to purchase bonds?" 

r~r~n~· ... : ' 
Section 4169 G. C. provides: 

"The director shall turn over to the council property on hand or held 
by him as a permanent fund, for such purposes under his control, or such 
money as may thereafter come to him for such purpose, rendering a full 
statement thereof, by whom, when, and for what purpose paid. The co·un­
cil shall acknowledge receipt thereof in writing to the director signed by 



134 OPINIONS 

its clerk. By resolution duly passed and entered on the minutes of its 
proceedings, the council shall pledge the faith and credit of the corporation 
to forever hold such money as a permanent fund, and pay in semi-annual 
payments, to the director as interest on the funds, sufficient to provide per­
petual care of the lot and lots as agreed by the director. The council and 
its successors shall invest and keep invested such funds in interest bearing 
debts of the city, if any, and if no such debts are owing by the city, in 
safe interest bearing bonds, or stocks for the benefit of such cemetery 
funds, that will bear as great an income as possible, ·and all such money 
and the income thereof shall be exempt from taxation, the same as other 
cemetery property." 

It would seem from the prov1s10ns of this section that it would be valid to 
sell the bonds to council as trustees of the cemetery trust fund the same as to any 
other bidder who had complied with the provisions of section 3924, after said 
bonds had been offered in accordance with the provisions of sections 3922 and 
1465-58 G. C. 

By the provisions of section 3922 G. C. the officers to whom bonds shall be 
first offered are designated as follows: 

First: It shall offer them at par and accrued interest to the trustees of the 
sinking fund. 

Second: To the board of commissioners of the sinking fund of the city 
school district. 

This act has not been amended or repealed. Under the provisions of section 
1465-58 G. C. quoting that part of the section which obtains in the present condi­
tion: 

"and it shall be the duty of the boards or officers of the several taxing 
districts of the state in the issuance and sale of bonds of their respective 
taxing districts, to offer in writing to the state liability board of awards, 
prior to advertising the same for sale, all such issues as may not have 
been taken by the trustees of the sinking fund of the taxing district so 
issuing such bonds." 

It would seem from an examination of this statute that the intention was to 
at least make the offering of the bonds to the Industrial Commission at a time 
necessarily prior to the offering of same for public sale, and it would also seem 
to be indicated that the offering of said bonds should be made to the Industrial 
Commission after they had been offered to the sinking fund as provided in section 
3922 G. C. 

This would then indicate that the bonds should be first offered to the sinking 
fund, secondly to the Industrial Commision; but section 3922 G. C. provides also 
for the second case by specifying "to the board of commisioners of the sinking 
fund of the city school district," etc., above indicated. 

Since the statutes would seem to be irreconciled on the matter of numerical 
order in which this process should be carried on, and in view of the fact that 
section 1465-58 G. C. is the most recent statute, it would seem that its provisions 
should govern if in essence not in conflict with section 3922 G. C. This view of 
the matter would then indicate the numerical steps in their order as follows: 
r:onds should be first offered to sinking fund trustees, secondly to Industrial Com­
mission, thirdly to board of commissioners of the sinking fund of the city school 
district and fourthly, if any of the bonds remain after offering to the three depart­
ments in the manner described above, such bonds should be sold to the highest 
and best bidder as provided by section 3924 G. C. 
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It is therefore the opinion of this department that when municipal bonds are 
to be sold by financial officers of a municipality, they should be first offered to 
the trustees of the sinking fund of said municipality, second to the Industrial Com­
mission, and third to the board of commissioners of the sinking fund of the city 
school district prior to their being offered at public sale. It is also the opinion 
of this department that the purchase by council as trustees of the cemetery trust 
fund of the bonds above indicated should- be in accordance with' the provisions of 
section 3924 G. C. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE,. 

Attorney-General. 

1855. 

TAXES AND TAXATION-DELINQUENT TAXES-OPINION NO. 1776 
DATED DECEMBER 31, 1920, MODIFIED-WHEN COUNTY TREAS­
URER ENTITLED TO COLLECT PENALTY. 

Certain statements in Opinion No. 1776 under date of December 31, 1920, 
modified, but conclusjon adhered to. 

CoLuMBUS, 0Hro, February 11, 1921. 

HoN. V. \V. FrLIATRAULT, Prosecuting Attorney, Ravenna, Ohio. 
DEAR Sm :-The thanks of this department are due to you for your courteous 

letter of February 1, quoting a letter from the tax commission of Ohio, which raises 
a question as to certain features of the holding in Opinion No. 1776 of this depart-
ment, rendered December 31, 1920. ' 

The commission refers to the case of Hu11ter vs. Borck, 51 0. S. 320, which 
was overlooked in consideration of Opinion No. 1776. The case holds, among other 
things, that a county treasurer is not entitled to collect the penalty of five per 
cent provided for by several of the sections referred to in said Opinion No. 1776 
in case he merely receives delinquent taxes over the counter after the last date 
limited for the payment of taxes. The case draws the general distinction that was 
pointed out in Opinion No. 1776 between the function known as "receipt of pay­
ment of taxes" by the county treasurer and that known as "collection"; but it 
forces a modification of some of the language in said opinion No. 1776 by holding 
that some "special effort in person or through agent" must be made by the county 
treasurer in order to constitute a "collection" which may be used as the predicate of 
the penalty. The only direct statement on this point in Opinion No. 1776 which 
needs express modification is embodied in the following sentence: 

"in contemplation of law the tax is not being paid after the last day limited 
for the payment of taxes; it is rather being collected by the treasurer." 

This statement is incorrect. 
Another statement in Opinion No. 1776 requires some qualification: that is the 

statement that 

"the treasurer can not of his own motion hold open his books for the pay­
ment of taxes beyond January 20 under authority of a resolution of the 
commissioners extending the time until January 20." 


