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OPINION NO. 80·068 

Syllabus: 

The board of hospital governors of a joint township hospital district 
may expend funds to establish satellite facilities or outpatient clinics 
in townships that are not part of the joint township hospital district 
only if such facilities or clinics are necessary to provide hospital 
services to inhabitants of the joint township hospital district. 

To: Daniel Myers, Mercer County Pros. Atty., Celina, Oh!o 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, October 28, 1980 

hospital governors of a joint township district hospital may expend funds to 
establish sat

I have before me your request for an opinion concerning whether the board of 

ellite facilities or outpatient clinics within the county but in townships 
that are not part of the joint township hospital district. 

The governing statute with respect to your question is R.C. 513.17, which 
provides, in pertinent part, as follows: 

The board of hospital governors shall, with the consent and 
approval of the joint township district hospital board and as provided 
by sections 513.07 to 513.18 and 3702.51 tc, 3702.67 of the Revised 
Code, prepare plans and specifications, and may employ technical 
assistance if necessary, and roceed to erect furnish and e ui 
necessar buildin s for a 'oint townshi "eneral hos ital. Emphasis 
added. 

In addition, as mentioned in your letter, R.C. 513.12 provides, in pertinent 
part: 

Moneys received from hospital income or services rendered, or funds 
from any other source, including the issuance of bonds. . . may be 
used for the replacement of necessary equipment, the purchase of a 
site, construction, equipping, or furnishing of additions to the hosoital 
facilities, or the purchase or construction of capital improvements to 
the hospital facilities, and to pay the cost of hospital facilities as 
defined in section 140.01 of the Revised Code. (Emphasis added.) 

It is well settled that townships and their trustees are creatures of law and 
may exercise only those powers conferred by statute, or such others as are 
necessarily to be implied from those granted, to enable them to perform the duties 
imposed upon them. Trustees of New London Twp. v. Miner, 26 Ohio St. 452 (1875). 
Since the joint township district hospital board and the board of hospital governors 
owe their existence to statute, their authority must also be drawn from statute. 
See ~enerallv State ex rel. Schramm v. Ayres, 158 Ohio St. 30, 106 N.E. 2d 630 
U952. 
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According to R.C. 513.17, the board of hospital governors has authority "to 
erect, furnish, and equip necessary buildings for a joint township general hospital." 
In looking at various sections of R.C. Chapter 513, it seems clear that the purpose 
of these statutes is to provide hospital services for the inhabitants of the township. 
See R.C. 513.01 ("furnish hospital service to the inhabitants of such township"); R.C. 
~05 (provide "for the treatment of the sick and disabled of the township"). 
Although it may seP.m that such a policy would be best carried out by the erection 
of hospital facilities within the joint township hospital district, the only statutory 
limitation placed on the power is that such buildings be "necessary," which, as used 
in other statutes, has been construed to mean "reasonably necessary to secure the 
end in view." Solether v. Ohio Turnpike Comm'n, 99 Ohio App. 228, 231, 133 N.E. 2d 
148, 151 (1954) (discussion of necessity of taking by eminent domain). That hospital 
facilities serving the joint township hospital district need not be located within the 
distri<:t may fairly be implied from the provisions of R.C. 513.08 and 513.081, which 
permit a joint township hospitPJ district, in lieu of establishing its own hospital, to 
participate in the erection, enlargement, maintenance, or operation of a municipal 
or county hospital; such mwiicipal or county hospital evidently need not be located 
within the joint township hospital district. 

Thus, should the board of hospital governors reasonably deem it "necessary," 
in order to provide hospital services to the township inhabitants, to erect satellite 
facilities or outpatient clinics in townships that are not part of the joint count~ 
hospital district, such action would seem to be authorized by R.C. Chapter 513. 
The opposite conclusion would result if the hospital facilities were not ne,cded to 
serve the residents of the joint township hosµital district, but served primarily to 
accommodate the inhabitants of an outlying district, for such ~ purpose would 
exceed the authority granted to the joint township hospital board. Sec generally 
State ex rel. Bowman v. Board of Commissioners, 124 Ohio St. 174, 177 N.E. 271 
li93ll (holding that public construction of a sewer system constituted a gross abuse 
of discretion where the improvements did not confer a benefit upon taxpayers); 
Manning v. Devil's Lake, 13 N.D. 47, 99 N.W. 51 (1904) (holding that the 
construction of a bridge outside the boundary of a city, the purpose of which is not 
to serve the convenience of the inhabitants, but to benefit the citizens of an 
outlying district, is not a valid exercise of the taxing power). 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that the board of hospital 
governors of a joint township hospital district may expend funds to establish 

1Your opinion request makes reference to facilities "within the County but in 
Townships not a part of the Joint Township Hospital District." If the 
facilities are not within the townships which comprise the joint township 
hospital district, it is irrelevant whether they are within the county in which 
the joint district is located. In fact, a joint to1.u;iship hospital district need 
not be located within a single county. R.C. 513.07. 

2As a practical matter, while the establishment of a satellite hospital or 
outpatient clinic outside the joint township hospital district may benefit the 
residents of that district, such establishment would also clearly benefit 
residents of the township where the new facility is located. If the township in 
which the proposed facility is to be located were to join the joint township 
hospital district pursuant to R.C. Chapter 513, any question of fact 
concerning the persons to be benefited by the proposed expansion, and the 
consequent authority to expand into that area, would be eliminated. 

R.C. 513.18 provides the method by which townships not currently a part 
of a joint township hospital district may join an existing joint township 
hospital district. See also R.C. 513.071 (providing a orocedure whereby a 
municipality not currentlya part of a joint township hospital district may 
become part of an established joint township hospital district). Both R.C. 
513.071 and 513.18 contemplate a sharing of the cost, as well as the benefits, 
upon joining a joint township hospital district. See 1971 Op. Att'y Gen. No. 
71-039 at 2-132 ("a township could be required, as acondition of joining a joint 
township hospital district, to submit to the electors the question of assuming 
its share of bonded indebtedness"). 
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<;atellite facilities or outpatient clinics in townships that are not part of the joint 
township hospital district only if such facilities or clinics are necessary to provide 
hospital services to the inhabitants of the joint township hospital district. 




