
594 OPINIONS 

2457 

RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES: 

1. GENERAL ASSEMBLY-HAS POWER TO CHANGE BY 
AMENDMENT CONDITIONS UPON WHICH MEMBERS 
MAY RETIRE-RECEIVE ALLOWAN.CES PROVIDED BY 
LAW-SECTIONS 486-32 TO 486-75 G. C. 

2. MEMBER WHO HAS ESTABLISHED MEMBERSHIP PRIOR 
TO AMENDMENT OF SECTIONS 486-33a, 486-47 G. C., SEN­
ATE BILL 57, 97 GENERAL ASSEMBLY, IS GOVERNED BY 
THOSE SECTIONS AS AMENDED AS TO HIS RIGHT OF 
RETIREMENT AND AS TO RETIREMENT ALLOWANCE 

HE MAY RECEIVE. 

., . MEMBER WHO REACHES AGE OF SEVENTY YEARS IM­
MEDIATELY BEFORE OR SINCE AMENDMENTS AFORE­
SAID IS SUBJECT TO THEIR PROVISIONS AS TO RIGHT 
OF RETIREMENT AND RETIREMENT ALLOWANCE. 
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SYLLABUS: 

1. The General Assembly in establishing the public employes retirement system 
(Sections 486-32 to 486-75, inclusive, General Code) has power to change by 
amendment the conditions upon which members may retire and receive the retire­
ment allowances provided by the law. 

2. A member of the public employes retirement system who had established 
membership at any time prior to the amendment by the 97th General Assembly of 
Sections 486-33a and 486-67, General Code, is governed by the provisions of those 
sections as amended, as to his right of retirement and as to the retirement alowance 
which he may receive. 

3. A member of said system who reaches the age of seventy years immediately 
before or since the amendments aforesaid, is subject to their provisions as to his 
right of retirement and as to the retirement allowance which he may receive. 

Columbus, Ohio, December 24, 1947 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion arnl 

reading as follows : 

"A number of questions have been raised in connection with 
the interpretation of recently amended Sections 486-33a and 486-
47, General Code, by members of the System who have applied 
for, or who are planning to apply for a retirement allowance. 

The first question relates to the eligibility of a member to 
retire and to receive prior service credit when the member either 
withdrew an exemption (in case an exemption was filed) or 
became a member of the Retirement System for the first time 
before these two sections were amended to require three years 
of contributing membership to be eligible for prior service credit, 
and/or for a retirement allowance. Would the fact that such 
member had established membership with the System before the 
amendment was enacted with the expectation of qualifying for 
a retirement allowance after one year of contributing membership, 
have any effect upon his eligibility for said prior service credit 
or a retirement allowance, or both, before completing three years 
of contributing membership? A still further question: Would the 
fact that such member had completed at least one full year of 
contributing membership before the law was amended to require 
three years, affect his status and eligibility for prior service 
credit and/or a retirement allowance? 
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Would the ruling in the abo.ve questions be affected by the 
fact that the member has attained the compulsory retirement age 
of sevent years? This question relates to members who attained 
the compulsory retirement age immediately before or since the 
effective date of the recent amendment, that is, June 5, 1947." 

Prior to its amendment by the 97th General Assembly Section 486-33a, 

General Code, in so far as pertinent, read as follows : 

"Any employe who heretofore exempted himself from mem­
bership shall have the right to withdraw such exemption at any 
time prior to August 31, 1946, and to make such payments, with 
regular interest thereon, as he would have made if he had been 
a member continuously. Provided, however, such withdrawal of 
exemption shall not entitle a member to receive prior service 
credit for service prior to January 1, 1935, in any capacity which 
comes within the provisions of the public employes retirement act 
unless such member shall have made such payments, with regular 
interest thereon, as he would have made if he had been a member 
continuously. Tbe retirement board shall have full power to 
determine the amount and manner of such payments." 

As amended by Senate Bill No. 57 that section reads as follows: 

"Any public employe who heretofore exempted himself 
from membership shall have the right to withdraw such exemp­
tion at any time prior to October 31, 1949, and to make such 
payments, with regular interest thereon, as he would have made 
if he had been a member continuously. Provided, however, such 
withdrawal of exemption shall not entitle a member to receive 
prior service credit for ser,vice prior to January 1, 1935, in any 
capacity which comes within the provisions of the public employes 
retirement act unless such member shall have made such pay­
ments, with regular interest thereon, as he would have made if 
he had been a member continuously, and provided, further, that 
an employe who withdraws an exemption and makes such pay­
ments shall not become eligible for a retirement allowance as pro­
vided in Sections 486-59, 486-6o, 486-61, 486-62 or 486-63 of 
the General Code, until after having completed three years of 
contributing membership in this retirement system subsequent 
to the elate of the withdrawal of such exemption. The retire­
ment board shall have full power to determine the amount and 
manner of such payments." 

It will be observed that in addition to opening up a new period for 

withdrawal of exemption, there is added a provision that a member who 

cioes withdraw such exemption and makes the payments stipulated should 
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not become eligible for a retirement allowance until after having completed 

three years of contributing membership in the system subsequent to the 

date of such withdrawal. 

Referring to Section 486-47, General Code, as it read pnor to the 

amendment by the recent General Assembly, the portion pertinent to 

your inquiry read as follows: 

"Any other provisions of law notwithstanding, one year of 
contributing membership in the retirement system shall entitle 
a member to receive prior service credit for ser:vices prior to 
January 1, 1935, in any capacity which comes within the pro­
visions of the public employes retirement act, provided that such 
member has not lost membership at any time by the withdrawal 
of his accumulated contributions upon separation. And further 
provided that members who have withdrawn an exemption shall 
receive the prior service credit provided for under the conditions 
of this section only in the e_vent such member shall have made 
such payments, with regular interest thereon, as he would have 
made if he had been a member continuously." 

(Emphasis added.) 

As amended by Senate Bill No. 57, the provision above quoted was 

made to read as follows : 

"Any other provisions of law notwithstanding, three years 
of contributing membership in this retirement system subsequent 
to the date that membership is established shall entitle a member 
to receive prior service credit for services prior to January 1, 

1935, in any capacity which comes within the provisions of the 
public employes retirement act, provided that such member has 
not lost membership at any time by the withdrawal of his accumu­
lated contributions. And further provided that members who 
have withdrawn an exemption shall receive the prior service cred­
it provided for under the conditions of this section, only in the 
event such member shall have made such payments, with regular 
interest thereon, as he would have made if he had been a member 
continuously." ( Emphasis added.) 

This is the section which explicitly controls the right to receive prior 

service credit, looking to an additional pension which the member may 

receive upon retirement. The effective change that was made was to 

increase the period of contributing service from one year to three years, 

in order to entitle a member to the benefits of prior service credit. 
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As the act creating the retirement system was originally worded (II 5 

0. L., 616), Section 486-33, General Code applying then only to state 

employes, provided that any state employe who was such prior to the 

31st day of December, 1934, could within three months after the act took 

effect, exempt himself from membership in the retirement system. Sub­

sequently, when the act was amended to include employes of the various 

subdivisions of the state, effective as of July 1, 1938, a similar provision 

was inserted in the law authorizing such employes within three months 

of the effective date to exempt themselves from membership. Thereafter, 

by successiye acts, certain limited periods were established wherein such 

employes could withdraw such exemption and become members of the 

system. 

The question therefore arises whether employes who did exercise that 

right of exemption but have since withdrawn the exemption and have 

become contributing members are to be affected and limited in their right 

to retire and their claim for prior service credit by the amendments of the 
law above noted, which increase the period of required contribution from 

one year to three years. Stated in another form, the question might be 

presented whether their withdrawal of exemption and participation in 
contributions to the fund in reliance on the provisions of law then in force, 

gave them any vested right to claim the benefits that were prescribed at 

the time of their withdrawal of exemption under the conditions then 
existing, or whether the General Assembly could impose additional restric­

tions and conditions. 

It is to be noted, particularly when we examine the provisions of the 

law relating to retirement allowances to which its members may become 
entitled, that by far the larger portion of such retirement allowances in 

the usual case consists of pure gratuities given to the member by con­

tribution from the funds assessed upon the _various employers, to wit, 
the state and its subdivisions. It is to be further noted that the General 

Assembly has from time to time seen fit greatly to enlarge the amount of 

these contributions on the part of the employers and to increase the retire­

ment allowances, not only as to members who have already retired, but 

as to those who may retire in the future. The recent session of the Gen­

eral Assembly which imposed the added burdens above noted, provided 
in the same act for substantially larger retirement allowances. It is also 

worthy of note that the law does not under any circumstances impose upon 
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·t member a forfeiture as to any contributions which he may have made to 

the retirement fund, such right, together with interest on his contributions 

being preserved to him in case he quits public service and elects to with­

draw his contributions or in case of his death before retirement. 

There would seem to me to be no fixed or vested right in any such 

member and no apparent equitable principle which would put it beyond 

the power of the General Assembly to add to the conditions upon which 

he may attain to the full right of receiving these retirement allowances. 

In the case of Mell -y. State, ex rel. Fritz, 130 0. S. 306, the court 

had under consideration a pension which had been granted a retired fire­

man and which was later reduced by the pension board. It was held: 

"l. A pension granted by public authorities is a gratuitous 
rather than a vested or contractual right. 

2. An existing board of trustees of a pension fund has 
discretionary power to modify pension awards theretofore made 
by it or by predecessor boards, by increasing or reducing the 
amount thereof, providing the same is done reasonably and not 
arbitrarily." 

Commenting on the nature of pensions, the court, in its opinion, said: 

"The unquestioned rule is that a pension granted by the 
public authorities is not a contractual obligation but a gratuitous 
allowance, in the continuance of which the pensioner has no vested 
right; and that a pension is accordingly terminable at the will of 
the grantor, either in whole or in part.' 21 Ruling Case Law, 242. 

* * * 
And this is so even where a pensioner has made compulsory 

contributions to the fund. 

'In some instances pension funds are maintained in part by 
compulsory contributions of the beneficiaries t:1ereof. This is 
generally true where the beneficiaries are policemen or firemen ; 
and in such a case the statute creating the fund ordinarily author­
izes the proper official to retain weekly or monthly a certain per­
cent of the prospective pensioner's pay. By the great weight of 
authority the fact that a pensioner has made such compulsory 
contribution does not give him a vested right in the pension.' 
21 Ruling Case Law, 243." 

Subsequent to the decision in the above case, the General Assembly 

enacted Section 4612-1, General Code, providing that a pension when 

granted should become a vested right. 
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It appears to me that that case went a great deal farther than we need 

to go in the matter here under consideration. Nothing in the statutes 

which I have quoted proposes to take away from any member of the 

retirement system a benefit which he has begun to enjoy. At most, it post­

pones somewhat his right to receive a larger benefit than he has previously 

had a right to expect. 

Up to this point, I have discussed the rights of a member who has 

voluntarily come into the retirement system, by withdrawing his pre­

viously exercised right of exemption. The status of a public employe who 

becomes a member of the system not by reason of having withdrawn an 

exemption but by virtue of his appointment, is quite different, at least as 

to his right to retire and to recei_ve a retirement allowance. Section 

486-33a, General Code, it will be noted, refers to no one excepting an 

employe who has exempted himself and later withdrawn his exemption. 

Therefore, an employe who becomes a member by compulsion, as a result 

of his appointment, has the right on reaching the retirement age, to retire 

and to receive such retirement allowance as the law sets forth, provided 

he has the requisite years-not of contributing service-but of total 

service. 

Section 486-59, General Code, provides in part as follows: 

"On and after January 1, 1939, any merriber, except a new 
member with less than five years of service, who has attained 
sixty years of age, may retire by filing with the retirement board 
an application for retirement. The filing of such application shall 
retire such member as of the end of the quarter of the calendar 
year then current." 

Section 486-60, General Code, sets forth the items which will enter 

into the retirement allowance which such employe upon retiring is entitled 

to receive. These items are (a) and annuity basd on his accumu­

lated contributions, (b) a matching pension of equivalent amount, (c) "an 

additional pension if such member can qualify for prior service," and (d) 

a basic annual pension equal to $18o.oo, provided he has ten or more years 

of total service credit. 

It is important to notice that the prior service pension is payable only 

if he can qualify for prior service. Section 486-47, General Code, already 

quoted, sets forth that qualification, to wit, three years of contributing 
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membership in the retirement system subsequent to the date when member­

ship is "establislzed." Obviously, membership may be established either by 

withdrawing a previous exemption or by accepting a public position, which 

under the present law makes membership compulsory. Accordingly, if 

this new member whom we are considering reaches the age of superannu­

.:ition, he may retire, if he has the required service credit, regardless of 

the length of his contributing service, but he may not receive the prior 

service pension unless he is qualified, by having had three years of con­

tributing membership since his membership in the system was established. 

Coming to your question as to the member who has attained the 

compulsory retirement age of seventy years immediately before or since 

the effective date of the recent amendments above referred to, to wit June 5, 

1947, I am unable to see that his status is any different from that of any 

(,ther member. A further provision of Section 486-59, General Code, is 

as follows: 

"On June 30 following the elate upon which he becomes a 
member the retirement board shall retire any employe who was 
over seventy years of age at the time he became a member and 
shall retire all other members, except elective officers, on the June 
30 following the elate upon which the age of seventy is attained." 

This is followed by a provision that he may be retained from year 

to year for a limited period, if his employer consents. If he has come 

into the system as a new appointee either before or after reaching the 

age of seventy years, he must as a condition precedent to the right of 

receiving a retirement allowance, have five years of total service credit, 

as required by Section 486-59 supra, and in order to receive the prior 

service pension, he must have been a contributing member for three years. 

If he has heretofore claimed exemption from membership and seeks 

to bring himself within its benefits by withdrawing his exemption, he is 

subject to the prnvisions of Section 486-33a, and cannot become eligible 

for a retirement allowance until after he has completed three years of 

contributing membership subsequent to such withdrawal. The fact that he 

may have withdrawn his exemption shortly before the enactment of this 

recent amendment which introduced the three year requirement does not 

save him, and he loses entirely his right to receive a retirement allowance. 

The statute does not appear to give him any advantage over the 
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younger member, in case he comes into the system either by appointment 

or by withdrawal of exemption. The fact that the statutes have been 

amended shortly before or since he reached the age of seventy does not 

c!.ppear to give him any ad.vantage. 

If he lacks the qualification for rece1vmg any retirement allowance, 

then his only remaining right is the return of his accumulated contributions 

as provided in Section 486-65, General Code. 

Specifically answering your questions it is my opinion: 

1. The General Assembly in establishing the public employes retire­

ment system (Sections 486-32 to 486-75, inclusive, General Code) has 

power to change by amendment the conditions upon which members may 

retire and receive the retirement allowances provided by the law. 

2. A member of the public employes retirement system who had 

established membership at any time prior to the amendment by the 97th 

General Assembly of Sections 486-33a and 486-47, General Code, is gov­
erned by the provisions of those sections as amended, as to his right of 
retirement and as to the retirement allowance which he may receive. 

3. A member of said system who reaches the age of se,venty years 

immediately before or since the amendments aforesaid, is subject to their 

provisions as to his right of retirement and as to the retirement allowance 

which he may receive. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




