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1. ARMED FORCES UNITED STATES-TAX VOTED BY 
ELECTORS OF COUNTY TO ESTABLISH COUNTY 
MEMORIAL-LEVIED AGAINST TAXABLE PROPERTY, 
ENTIRE COUNTY-WHERE TOWNSHIP ISSUED VOTED 
BONDS TO ESTABLISH TOWNSHIP MEMORIAL, TAX­
ABLE PROPERTY IN TOWNSHIP NOT EXEMPT FROM 
COUNTY LEVY-SECTION 3059 ET SEQ., G. C. 

2. TETANUS ANTITOXIN TREATMENTS-EMPLOYES OF 
RENDERING PLANT WHO HANDLED BODIES OF 
CATTLE WHICH DIED OF LOCKJAW-COUNTY COM­
MISSIONERS WITHOUT AUTHORITY TO PAY PHY­
SICIAN TO ADMINISTER TREATMENTS-DISTRICT 
HEALTH COMMISSIONER OF COUNTY-NO AU­
THORITY TO PLEDGE CREDIT OF COUNTY. 

SYLLABUS: 

1. A tax voted by the electors of a county under Section 3059 et seq., General 
Code, for the purpose of esta•blishing a county memorial to commemorate the services 
of members and veterans, of the armed forces of the United States, should; be levied 
against the taxable property throughout the entire county, and the fact that one of 
the townships in the county may have issued voted bonds for the purpose of estab­
lishing a township memorial, will not exempt the taxable property in the township 
from the county levy. 

2. County commissioners are without authority to pay a physician for admin­
istering tetanus antitoxin treatments to employees of a rendering plant who handled 
the bodies of cattle which had died of lockjaw, and the district health commissioner 
of the county was without authority to pledge the credit of the county therefor. 

Columbus, Ohio, November 27, 1946 

Hon. Mary F. Abel, Assistant Prosecuting Attorney 

Bellefontaine, Ohio 

Dear Madam: 

This will acknowledge receipt of your letter in which you state that 

one of the townships in your county has issued voted bonds for the pur­

pose of establishing a memorial for war veterans, and request my opinion 

on the question whether or not a tax voted by the electors of the county 
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for the purpose of establishing a county memorial, may be levied against 

the taxable property in the township which has issued the bonds. 

Under Amended Substitute Senate Bill No. 224, passed by the 96th 

General Assembly, and codified as Sections 3059 to 3069-2, inclusive, 

General Code, any township, municipality or county, acting through its 

taxing authority, is authorized and empowered to establish a memorial to 

commemorate the services of members and veterans of the armed forces 

of the United States, and to finance the same by voted tax levy or by the 

issuance of bonds, and there is nothing in these statutes which either 

expressly or impliedly prohibits a county from taking advantage of its pro­

visions, merely because one of the townships in the county has done so. 

Since the township referred to in your letter has elected to finance its 

memorial by the issuance of voted bonds, these bonds must of course be 

serviced by an annual tax levy against the taxable property in the town­

ship, as required by Section I I of Article XII of the Ohio Constitution ; 

and the county having elected to finance its memorial by a voted tax, this 

tax, because of the "uniform rule" requirement of Section 2 of Article XII 

of the Ohio Constitution, must be levied against all of the taxable property 

throughout the entire county, or, in other words, the tax must be levied 

against the taxable property in all of the subdivisions in the county. 

In this connection, I quote the following from the opinion of the 

Supreme Court in Exchange Bank of Columbus v. Hines, Treas., 3 0. S., 

I, at page 15: 

"The uniformity must be co-extensive with the territory to 
which it applies. If a state tax, it must be uniform over all the 
state; if a county, town, or city tax, it must be uniform through­
out the extent of the territory to which it is applicable. * * * 
It must be extended to all property subject to taxation, so that all 
property may be taxed alike, equally-which is taxing by a uni­
form rule." 

In State, ex rel v. Jones, Aud., 51 0. S. 492, it is said at page 505: 

"Taxation by a uniform rule will require, that the rate of 
taxation shall be uniform, and such uniformity co-extensive with 
the territory to which it applies, whether the tax is a state, county, 
township, or city tax." 

There is nothing in the Ohio Constitution which either expressly or 

impliedly exempts property in a township from being taxed for a county 
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purpose, such as for a county memorial for war veterans under Section 

3059, et seq., merely because one of the townships in the county may have 

issued bonds for a township memorial, and no attempt whatever has been 

made by the legislature to create any such exemption, even had it the power 

to do so. 

You are therefore advised that a tax voted by the electors of a county 

under Section 3059 et seq., General Code, for the purpose of establishing 

,, county memorial to commemorate the services of members and veterans 

of the armed forces of the United States, should be levied against the 

taxable property throughout the entire county, and the fact that one of the 

townships in the county may have issued voted bonds for the purpose 

of establishing a township memorial, will not exempt the taxable property 

in such township from the county levy. 

In your letter you have also requested my opinion as to the authority 

of the county commissioners to pay a bill presented to them by a physician 

for administering tetanus antitoxin to the employees of a rendering com­

pany. It appears in this connection that certain cattle had died of lockjaw, 

and after the dead animals had been delivered to the rendering plant, their 

bodies were handled by the employees without knowledge of the cause of 

death; that the health commissioner ordered the employees to take a "shot" 

of tetanus antitoxin each day for fifteen clays, and informed them at the 

same time that the treatments could be administered by their own family 

physician, and that the county commissioners would pay the bill. 

County commissioners and the county health commissioner arc 

statutory officers, and have only such powers as are expressly delegated to 

them by statute, or are necessarily implied from those so delegated. This 

rule is particularly applicable with respect to financial transactions. The 

following quotations will confirm this statement. 

In 32 0. Jur., page 933, section 74, it is said: 

"As a general rule, public officers have only such powers as 
are expressly delegated to them by statute, or such as are 
necessarily implied from those so delegated." 

In State, ex rel. Locher v. Menning, 95 0. S., 97, the court at page 

99, used the following language: 

"The legal principle is settled 111 this state that county 
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commissioners, in their financial transactions, are invested only 
with limited powers, and that they represent the county only in 
such transactions as they may be expressly authorized so to do 
by statute. The authority to act in financial transactions must 
be clear and distinctly granted, and, if such authority is of doubt­
ful import, the doubt is resolved against its exercise in all cases 
where a financial obligation is sought to be imposed upon the 
county." 

In Jones, Aud., v. Commissioners of Lucas County, 57 0. S., 189, the 

following appears in the syllabus: 

"The board of county commissioners represent the county 
in respect to its financial affairs, only so far as authority is given 
to it by statute." 

I have examined the statutes for their possible bearing and application 

to the case presented in your letter, and while the county health com­

missioner is empowered by Sections 2500 and 2501, General Code, to 

authorize physicians to furnish antitoxin for indigents in diphtheria cases, 

to be paid for by the county commissioners from the general fund, I have 

been unable to find any statute empowering the health commissioner to 

authorize physicians to administer tetanus antitoxin to persons under 

the circumstances mentioned in your letter, or to bind the county to pay 

physicians who may have administered such treatment. Nor have I been 

able to find any statute which imposes any liability upon the county for 

the bill in question, or which would authorize the county commissioners to 

recognize it as a valid claim against the county. 

Although the physician and the health commissioner acted in good 

faith, and under an honest belief that the county commissioners could and 

would pay the bill, the fact remains that under the present state of the 

statutory law of the state, the commissioners are without authority to 

do so. The following quotation from 32 0. Jur., page 955, section 95, is 

pertinent at this point, viz : 

"Public officials should consider themselves rather as trustees 
than philanthropists, in the appropriation and disbursement of 
public funds. Public funds may be disbursed only by clear 
authority of law. Mere good faith in making an improper pay­
ment of public funds is not generally recognized as an excuse." 



795 ATTORNEY GENERAL 

It seems to me that if the legislature intended bills of the kind re­

ferred to in your letter to be paid from the county treasury, it would have 

enacted legislation somewhat along the lines of Sections 2500 and 2501, 

supra, or as it has done in Section 5851, General Code, with respect to 
persons injured by a dog, cat or other animal afflicted with rabies. 

You are therefore advised that county commissioners are not liable 
for the payment of the bill referred to in your letter, and that the county 

health commissioner was without authority to pledge the credit of the 

county for its payment. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




