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Dear Prosecutor Egbert: 

You have requested an opinion whether a person under eighteen years of age may sell or 
purchase tickets for a raffle conducted by a public school under R.C. 2915.092.  For the reasons 
that follow, a person under eighteen years of age may sell and purchase such tickets. 

Article XV, § 6 of the Ohio Constitution states that “[e]xcept as otherwise provided in 
this section, lotteries, and the sale of lottery tickets, for any purpose whatever, shall forever be 
prohibited in this State.”  This provision then proceeds to permit a state run lottery, as well as 
bingo by charitable organizations for charitable purposes.  See generally R.C. 2915.07(A) (“[n]o 
person, except a charitable organization that has obtained a license pursuant to [R.C. 2915.08] 
shall conduct or advertise bingo.  This division does not apply to a raffle that a charitable 
organization conducts or advertises”); R.C. Chapter 3770 (granting the Ohio Lottery 
Commission the authority to run a statewide lottery).  In addition, R.C. 2915.02 prohibits 
gambling but “does not prohibit conduct in connection with gambling expressly permitted by 
law.”  R.C. 2915.02(C). 

R.C. 2915.092(A)(1) permits a public school to conduct a raffle to raise money for the 
school: 

Subject to division (A)(2) of this section,1 a charitable organization, a 
public school, a chartered nonpublic school, a community school, or a veteran’s 

                                                 

1  R.C. 2915.092(A)(2) provides: 

If a charitable organization that is described in division (A)(1) of this 
section, but that is not also described in subsection 501(c)(3) of the Internal 
Revenue Code, conducts a raffle, the charitable organization shall distribute at 
least fifty per cent of the net profit from the raffle to a charitable purpose 
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organization, fraternal organization, or sporting organization that is exempt from 
federal income taxation under subsection 501(a) and is described in subsection 
501(c)(3), 501(c)(4), 501(c)(7), 501(c)(8), 501(c)(10), or 501(c)(19) of the 
Internal Revenue Code may conduct a raffle to raise money for the organization 
or school and does not need a license to conduct bingo in order to conduct a 
raffle drawing that is not for profit.  (Emphasis and footnote added.) 

For purposes of R.C. Chapter 2915, a “raffle” is defined as follows: 

“Raffle” means a form of bingo in which the one or more prizes are won 
by one or more persons who have purchased a raffle ticket.  The one or more 
winners of the raffle are determined by drawing a ticket stub or other detachable 
section from a receptacle containing ticket stubs or detachable sections 
corresponding to all tickets sold for the raffle. 

R.C. 2915.01(HH). 

With respect to the first part of your inquiry, whether a person under eighteen years of 
age may sell tickets for a raffle conducted by a public school, R.C. 2915.11(A) states that, “[n]o 
person shall be a bingo game operator unless he is eighteen years of age or older.”  A person who 
violates R.C. 2915.11(A) is guilty of a third degree misdemeanor.  R.C. 2915.11(C). 

As used in R.C. 2915.11, “[b]ingo game operator” means: 

[A]ny person, except security personnel, who performs work or labor at the site 
of bingo, including, but not limited to, collecting money from participants, 
handing out bingo cards or sheets or objects to cover spaces on bingo cards or 
sheets, selecting from a receptacle the objects that contain the combination of 
letters and numbers that appear on bingo cards or sheets, calling out the 
combinations of letters and numbers, distributing prizes, selling or redeeming 
instant bingo tickets or cards, supervising the operation of a punch board, selling 
raffle tickets, selecting raffle tickets from a receptacle and announcing the 
winning numbers in a raffle, and preparing, selling, and serving food or 
beverages.  (Emphasis added.) 

R.C. 2915.01(U).  Thus, a person who sells raffle tickets at the site of the raffle is a bingo game 
operator for purposes of R.C. 2915.11(A). 

Accordingly, pursuant to the plain language of R.C. 2915.11(A), a person may not sell 
raffle tickets at the site of the raffle unless the person is eighteen years of age or older.  See 

________________________ 

described in [R.C. 2915.01(Z)] or to a department or agency of the federal 
government, the state, or any political subdivision. 
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generally Sears v. Weimer, 143 Ohio St. 312, 55 N.E.2d 413 (1944) (syllabus, paragraph five) 
(where the language of a statute is plain and unambiguous and conveys a clear and definite 
meaning, the “statute is to be applied, not interpreted”). 

R.C. 2915.11(A), however, only prohibits a person under the age of eighteen from selling 
raffle tickets at the site of the raffle.  The statute does not prohibit a person under the age of 
eighteen from selling raffle tickets at a location other than the site of the raffle.  See generally 
R.C. 2901.04(A) (statutes “defining offenses or penalties shall be strictly construed against the 
state, and liberally construed in favor of the accused”).  Because neither R.C. 2915.11(A) nor any 
other statute prohibits a person under the age of eighteen from selling raffle tickets at a location 
other than the site of the raffle, it follows that a person under eighteen years of age may sell 
tickets for a raffle conducted by a public school under R.C. 2915.092(A)(1) at a location other 
than the site of the raffle.2  See generally R.C. 2901.03(A) (“[n]o conduct constitutes a criminal 
offense against the state unless it is defined as an offense in the Revised Code”); The Toledo 
Disposal Co. v. State, 89 Ohio St. 230, 106 N.E. 6 (1914) (syllabus, paragraph two) (“[n]o 
criminal prosecution can be sustained in Ohio except for an act done in violation of a statute or 
ordinance legally passed”).  Therefore, a person under eighteen years of age may sell tickets for a 
raffle conducted by a public school under R.C. 2915.092(A)(1), provided the person does not sell 
the tickets at the site of the raffle. 

We will now turn to the second part of your inquiry, whether a person under eighteen 
years of age may purchase tickets for a raffle conducted by a public school.  No statute explicitly 
prohibits a person under eighteen years of age from purchasing tickets for a raffle conducted by a 
public school under R.C. 2915.092(A)(1).  Also, no statute prohibits the sale of these tickets to a 
person under eighteen years of age. 

Moreover, it is significant that the General Assembly has in other instances expressly 
prohibited a person under eighteen years of age from participating in gambling that is otherwise 
permitted by law.  See, e.g., R.C. 2915.09(C)(12) (a charitable organization that conducts a bingo 
game described in R.C. 2915.01(S)(1) may not permit any person the charitable organization 
knows, or should have known, to be under eighteen years of age to play the game);3 R.C. 
2915.091(A)(7) (a charitable organization that conducts instant bingo may not “[s]ell an instant 

                                                 

2  It is assumed, for the purpose of this opinion, that no municipal ordinance prohibits a 
person under the age of eighteen from selling raffle tickets at a location other than the site of the 
raffle.  See generally Ohio Const. art. XVIII, § 3 (“[m]unicipalities shall have authority to 
exercise all powers of local self-government and to adopt and enforce within their limits such 
local police, sanitary and other similar regulations, as are not in conflict with general laws”). 

3  Under R.C. 2915.09(G), “[w]hoever violates [R.C. 2915.09(C)(12)] is guilty of a 
misdemeanor of the first degree, if the offender previously has been convicted of a violation of 
[R.C. 2915.09(C)(12)], a felony of the fourth degree.” 
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bingo ticket or card to a person under eighteen years of age”);4 R.C. 3770.08(C) (“[n]o person 
shall sell a lottery ticket to any person under eighteen years of age, and no person under eighteen 
years of age shall attempt to purchase a lottery ticket”).5  In the absence of similar statutory 
language prohibiting a person under eighteen years of age from purchasing tickets for a raffle 
conducted by a public school under R.C. 2915.092(A)(1) or prohibiting the sale of these tickets 
to a person under eighteen years of age, it must be concluded that the General Assembly did not 
intend to prohibit these activities.  See generally State ex rel. Enos v. Stone, 92 Ohio St. 63, 110 
N.E. 627 (1915) (had the General Assembly intended a particular result, it could have employed 
language used elsewhere that plainly and clearly compelled that result).  See generally also R.C. 
2901.03(A) (“[n]o conduct constitutes a criminal offense against the state unless it is defined as 
an offense in the Revised Code”).  Accordingly, a person under eighteen years of age may 
purchase tickets for a raffle conducted by a public school under R.C. 2915.092(A)(1).6 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised as follows: 

1. A person under eighteen years of age may sell tickets for a raffle 
conducted by a public school under R.C. 2915.092(A)(1), provided the 
person does not sell the tickets at the site of the raffle. 

2. A person under eighteen years of age may purchase tickets for a raffle 
conducted by a public school under R.C. 2915.092(A)(1). 

 Respectfully, 

 JIM PETRO 
 Attorney General 

                                                 

4  A person who violates R.C. 2915.091(A)(7) is guilty of a first degree misdemeanor.  R.C. 
2915.091(D).  However, if the person previously has been convicted of a violation of R.C. 
2915.091(A) or a rule adopted under R.C. 2915.091(C), he is guilty of a fifth degree felony.  Id. 

5  Whoever violates R.C. 3770.08 is guilty of a third degree misdemeanor.  R.C. 
3770.99(B). 

6  For the purpose of this opinion, it is assumed that no municipal ordinance prohibits a 
person under the age of eighteen from purchasing tickets for a raffle conducted by a public 
school under R.C. 2915.092(A)(1).  See generally Ohio Const. art. XVIII, § 3 at note two, supra. 


