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Dear Prosecutor Heaton: 
 
 You have asked at what time personal property taxes, which are the subject of a petition 
for reassessment, become delinquent for purposes of deposit into the delinquent tax and 
assessment collection (DETAC) fund.  R.C. 321.261 requires that five percent of delinquent 
property taxes collected by the county treasurer be deposited into the DETAC fund. 
 
 We begin with a brief explanation of the statutory process for assessing and collecting 
taxes on personal property. 
 
Taxation of Personal Property 
 
 All personal property located and used in business in Ohio is subject to taxation, unless 
otherwise expressly exempted.  R.C. 5709.01(B).  Local taxing authorities are authorized to levy 
taxes on the real and personal property within their respective jurisdictions, subject to statutory 
and constitutional limitations.  R.C. 5705.03(A); R.C. 5705.06.  See Ohio Const. art. XII, §§ 2, 5; 
R.C 5705.03(B); R.C. 5705.07.  All taxes on tangible personal property are extended on the 
general tax list and duplicate of personal property by the county auditor of the county in which 
the property is located.  R.C. 319.29; R.C. 5705.03(C).  See also R.C. 5719.03; R.C. 5719.031.  
The county auditor extends against the amount of personal property on the general tax list and 
duplicate, the same rates that were applied to real and public utility property in the preceding 
year, and determines the sums to be levied on the amount of the personal property.  R.C. 319.31.   
 
 Personal property taxes are collected by the county treasurer.  R.C. 5705.03(C); R.C. 
5719.02; R.C. 5719.021; R.C. 5719.03; R.C. 5719.031.  See also R.C. 321.08-.10.  Payments of 
personal property taxes are credited to the county’s undivided general tax fund, R.C. 319.14(B); 
R.C. 321.08(C), and distributed to subdivisions and taxing units as prescribed by statute.  See, 
e.g., R.C. 319.49-.51; R.C. 321.31; R.C. 321.33; R.C. 321.34.  
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Assessment of Personal Property for Taxation and Petitions for Reassessment 
 
 You have asked about taxes paid by a company that owns taxable personal property in 
more than one county.  Such multi-county taxpayers must file a “combined return” with the state 
tax commissioner, and the tax commissioner is charged with assessing the property that is 
required to be listed in the taxpayer’s return (whether it is listed or not, and whether a return has 
been filed or not).  R.C. 5711.13; R.C. 5711.24.  See also R.C. 5719.02 (a taxpayer who makes a 
combined return to the tax commissioner must pay the entire amount of taxes charged against it 
on the general personal property duplicate of each county at the time prescribed by law).  The tax 
commissioner’s assessment is evidenced by an assessment certificate, which he must certify to 
the auditor of each county in which a taxpayer has taxable property.  R.C. 5711.13; R.C. 
5711.24; R.C. 5711.25.  When a county auditor receives from the tax commissioner an 
assessment certificate that requires a correction to the auditor’s records, and tax lists and 
duplicates, he must compute the amount of taxes represented by any deficiency and enter all 
deficiency items on the proper tax lists, together with the amount of taxes computed thereon.  
R.C. 5711.32(A)(1).  The auditor then certifies the amount of the deficiency to the county 
treasurer, R.C. 5711.32(A), who proceeds to collect the amount of the deficiency plus interest.  
R.C. 5711.32(A) and (B); R.C. 5711.33(A). 
 
 If the tax commissioner assesses any property in excess of the value or amount listed in a 
taxpayer’s return (or assesses any property not listed in, or omitted from, a return), he must mail 
notice of the assessment to the taxpayer and transmit a copy of his determination to the county 
auditors.  R.C. 5711.31.  The taxpayer may file a written petition for reassessment within sixty 
days after the tax commissioner mails his notice of assessment.  Id.  Upon receiving a petition for 
reassessment, the tax commissioner must notify the auditor and treasurer of each county that has 
any part of the assessment on its tax list and duplicate.  Id.  If a petition for reassessment has 
been filed or is on appeal, the deficiency at issue is not subject to collection by the county 
treasurer, “unless the taxpayer desires to pay it.”  R.C. 5711.32(B)(1)(b).1  See also R.C. 
5719.04(B) (the county auditor shall prepare a separate list and duplicate of personal property 
taxes “that remain unpaid but are excepted from collection pursuant to [R.C. 5711.32]”).   
 
   In response to a petition for reassessment, the tax commissioner may correct an 
assessment as he “finds proper.”  R.C. 5711.31.  The commissioner’s decision is final, although a 
taxpayer has the right to appeal the commissioner’s decision to the board of tax appeals and then 
to the courts.  Id.  See R.C. 5717.02-.04 (appeals of tax commissioner’s final determinations to 
the board of tax appeals, courts of appeals and supreme court).  After the tax commissioner 
makes a final determination on a petition for reassessment or, if his determination is appealed, 
after the decision of the board of tax appeals or a court becomes final, the tax commissioner must 
forward a corrected assessment certificate to, or otherwise notify, the county auditor; the auditor 

                                                 

1  Any part of a deficiency that is not part of a petition for reassessment must be paid with 
interest within sixty days after the county auditor certifies the amount of the deficiency to the 
county treasurer.  R.C. 5711.32(B)(2).  See also R.C. 5711.32(A); R.C. 5711.33. 
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must correct his records, and tax lists and duplicates, and compute the adjustment to the amount 
of the deficiency previously certified to the treasurer.  R.C. 5711.31; R.C. 5711.32(C).  The 
auditor must certify to the county treasurer that there has been a final determination and the 
resulting correction to the amount of the deficiency; the treasurer then must proceed to collect 
any unpaid balance with interest.  R.C. 5711.32(C); R.C. 5711.33(A).   
 
Delinquent Taxes 
 
 The date of the county auditor’s certification of a final determination to the treasurer is 
significant, because the taxpayer is required to pay the unpaid balance of any deficiency, 
including interest, within sixty days after the date of this certification.  R.C. 5711.32(C); R.C. 
5711.33(A)(1); R.C. 5719.041.  If the taxes remain unpaid after the sixtieth day following the 
date of the auditor’s certification, “such charges shall be deemed to be delinquent taxes,” R.C. 
5711.33(C).  They are subject to a ten percent penalty,2 continue to accrue interest, R.C. 
5711.32(C); R.C. 5711.33(A) and (B); R.C. 5719.041, and must, along with the penalty, be 
added by the county auditor to the delinquent tax duplicate.  R.C. 5711.33(C).  See also R.C. 
5719.05 (the county treasurer must collect the taxes and penalty on the delinquent duplicate 
delivered by the auditor pursuant to R.C. 5719.04, and any interest thereon).3   
 
 Although an assessment under review may be considered a “deficiency” assessment, the 
taxes are not deemed delinquent—so as to be subject to the ten percent penalty and inclusion on 
the delinquent tax list—until after the expiration of the sixty-day period following the auditor’s 
certification to the treasurer as provided in R.C. 5711.32(C) and R.C. 5711.33(A)(1).   
  
DETAC Fund 
 
 As mentioned above, payments of personal property taxes are credited to the undivided 
general tax fund of the county, and apportioned to the county’s various subdivisions and taxing 
units.  Payments of delinquent personal property taxes, interest, and penalties are likewise 
credited and apportioned, R.C. 319.45; R.C. 319.50(C); R.C. 5711.33(B); R.C. 5719.041, except 

                                                 

2  A taxpayer is required to pay only one-half of the penalty if the taxes are paid within ten 
days after the sixtieth day.  R.C. 5711.33(B).  See also R.C. 5711.33(D) and (E) (when a penalty 
on delinquent taxes shall be remitted). 

3  Immediately following the October settlement of personal property taxes between the 
county auditor and treasurer, see R.C. 319.49; R.C. 319.50; R.C. 321.24, the county auditor must 
make a delinquent tax list and duplicate of all general personal property taxes remaining unpaid, 
as shown by the treasurer’s books and the list of taxes returned as delinquent by the treasurer to 
the auditor at settlement.  R.C. 5719.04(A).  The tax list and duplicate must contain the name of 
the person charged, the amount of the taxes, and the amount of the penalty, due and unpaid.  Id.  
The auditor must deliver the duplicate to the treasurer on December 1st annually, and the 
treasurer must then prepare and mail tax bills to all persons charged with delinquent taxes.  Id. 
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that five percent of all delinquent personal property taxes collected by the county treasurer must 
be deposited into the DETAC fund.  R.C. 321.261.  The board of county commissioners must 
appropriate one-half of the moneys in the DETAC fund to the county treasurer and one-half to 
the county prosecuting attorney.  Id.  The treasurer and prosecutor must use the moneys solely in 
connection with the collection of delinquent taxes and assessments.  Id.  See generally 1999 Op. 
Att’y Gen. No. 99-054 at 2-332 (the county is not authorized to “remove money that has been 
properly paid into the DETAC fund and return it to the undivided general tax fund to be 
distributed as if it had not been paid into the DETAC fund”); 1993 Op. Att’y Gen. No. 93-046 
(the board of county commissioners may not appropriate money from the DETAC fund to the 
clerk of courts, even though the clerk would use the money solely for expenses incurred in 
connection with delinquent tax collections).   
 
 Incorporating our previous discussion of when taxes become delinquent, we conclude 
that, taxes on personal property that is the subject of a petition for reassessment become 
delinquent for purposes of the five percent deposit into the DETAC fund after the expiration of 
the sixty-day period following the date that the county auditor certifies to the county treasurer, 
pursuant to R.C. 5711.32(C) and R.C. 5711.33(A)(1), that a final determination on the petition 
has been rendered, and the amount of the adjusted deficiency.    
 
In This Instance 
 
 In this instance, the tax commissioner issued an assessment certificate for taxable 
personal property for several tax years, and the taxpayer filed a petition for reassessment.  The 
taxpayer then appealed the tax commissioner’s final determination to the board of tax appeals.  
During the period of the appeal, the taxes at issue were carried on the delinquent tax list.  
Ultimately, the tax commissioner, taxpayer, and county auditors entered into a settlement 
agreement to request the board of tax appeals to remand the pending appeal to the tax 
commissioner for the purpose of modifying his previous assessments and issuing new final 
assessment certificates establishing agreed-upon values for the personal property.  The board of 
tax appeals approved the request, and remanded the matter to the tax commissioner, who issued 
final assessment certificates in accordance with the agreement.  The county auditor received 
them on October 15, 2004, and on October 27, 2004, certified to the treasurer a deficiency 
amount owed by the taxpayer, including interest but no penalty.  The treasurer issued a bill for 
the deficiency and interest on October 28, 2004.  You have stated that the deficiency amount and 
interest were carried on the delinquent tax list and duplicate after the county’s receipt of the tax 
commissioner’s final assessment certificates, the auditor’s certification of the final determination 
and deficiency to the treasurer, and the treasurer’s issuance of the tax bill.  The taxpayer paid the 
bill thirteen days later, on November 9, 2004—less than sixty days after the auditor certified the 
deficiency to the treasurer.     
 
 Upon receipt of the taxpayer’s payment, the auditor deducted five percent as a DETAC 
fee and distributed the balance to the appropriate subdivisions.  The board of county 
commissioners appropriated the DETAC fee evenly between the prosecutor and treasurer. 
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 You ask whether the taxes paid by the taxpayer on November 9, 2004 were delinquent, 
such that five percent of the taxes should have been deposited into the DETAC fund, or whether 
the entire amount of the taxes should have been deposited into the undivided local government 
fund for distribution to the subdivisions within the county.   
 
 As can be concluded from the foregoing discussion, the payments made by the taxpayer 
on November 9, 2004 were for deficient but not delinquent taxes.  Where a taxpayer has filed a 
petition for reassessment, the taxpayer has sixty days after the county auditor certifies to the 
county treasurer that a final determination on the petition has been made, and the adjusted 
amount of the deficiency, before the amount determined to be owing becomes delinquent.  
Although interest continues to accrue, the taxes are not delinquent and no penalty attaches until 
the sixty-day period expires.   
 
 In this instance, the date of certification was October 27, 2004, and thus, the sixty-day 
period expired on December 26, 2004.  The taxes were paid thirteen days after the date of 
certification, on November 9.  Therefore, the taxes were not delinquent, and no penalty was 
assessed (although the taxes were erroneously entered on the delinquent tax list).  The tax 
payments should be deposited into the undivided general tax fund rather than paid into the 
DETAC fund.   
  
 In conclusion, it is my opinion, and you are advised that, taxes on personal property that 
is the subject of a petition for reassessment become delinquent, for purposes of the five percent 
deposit into the delinquent tax and assessment collection fund, if they remain unpaid after sixty 
days following the county auditor’s certification to the county treasurer, pursuant to R.C. 
5711.32(C) and R.C. 5711.33(A)(1), that a final determination has been rendered on the petition 
for reassessment, and the amount of the adjusted deficiency.  
 

Respectfully, 
 
 
 
JIM PETRO 
Attorney General 


