February 11, 2000

OPINION NO. 2000-003

The Honorable Julia R. Bates
Lucas County Prosecuting Attorney
Lucas County Courthouse

Toledo, Ohio 43624-1680

Dear Prosecutor Bates:

You have requested an opinion regarding the payment of a fee by a city to the county
when a prisoner sentenced by a municipal court for a violation of a state crimina statute
participates in a work-release program. You have stated that the Lucas County Court of
Common Pleas operates and administers a work-release program. Currently, the county charges
a city thirty-five dollars per day, less reimbursement from the prisoner, for each day a prisoner
sentenced by a municipal court for a violation of a municipal ordinance participates in the work-
release program. A city is not charged the fee, however, when the prisoner is sentenced by a
municipal court for a violation of a state criminal statute. The county would like to begin
charging cities the thirty-five dollar fee when a prisoner sentenced by a municipal court for a
violation of a state criminal statute participates in the work-release program. Accordingly, you
wish to know whether the county may charge a city a fee when a prisoner sentenced by a
municipal court for a violation of a state crimina statute participates in the work-release
program.

A work-release program may be established by the courts of a county pursuant to R.C.
5147.28(A). This statute provides, in part, as follows:

The court of common pleas and each municipal and county court in a
county in which al of those courts agree on uniform standards may provide by
rule for a work-release program to permit any prisoner in a county or city jail or
workhouse, other than a prisoner sentenced under a non-suspendable sentence, to
be employed with the prisoner’s consent outside of the jail or workhouse. In any
county in which the common pleas court, after reasonable efforts to obtain such
an agreement, determines that such an agreement is not possible, the court, after
reasonable notice to all interested courts and officials, shall place into effect rules
of the court making provision for a work-release program available to al courts
within the county. (Emphasis added.)
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Work-release programs are thus “established by courts, which adopt rules for their operation.”
1982 Op. Att'y Gen. No. 82-007 at 2-22.

Nothing in R.C. 5147.28 or elsewhere in the Revised Code specifies the manner in which
courts are to operate work-release programs. There also does not appear to be any case law
requiring that such programs be operated in a particular manner. Courts are, therefore,
authorized to adopt, pursuant to R.C. 5147.28(A), rules that are reasonably necessary to operate a
work-release program. See generally Federal Gas & Fuel Co. v. City of Columbus, 96 Ohio St.
530, 541, 118 N.E. 103, 106 (1917) (“[w]hen a statute clearly confers a grant of power to do a
certain thing, without placing any limitations as to the manner or means of doing it, certainly the
grantee of such power is naturally and necessarily vested with a wide discretion to do such
incidental things as are reasonably and manifestly in the grantee’s interests; particularly where
that grantee is the public”), dismissed for want of jurisdiction, 248 U.S. 547 (1919); Sate ex rel.
Attorney General v. Morris, 63 Ohio St. 496, 512, 59 N.E. 226, 230 (1900) (“[a]lnd if it should be
found that certain things are authorized to be done ... and no statute can be found prescribing the
exact mode of performing that duty or thing, the presumption would be that the general assembly
intended that it might be performed in a reasonable manner, not in conflict with any law of the
state”).

With respect to your specific inquiry, local rule 9.03 of the Lucas County Court of
Common Pleas provides that the Lucas County work-release program is operated by the Lucas
County Court of Common Pleas and that “[m]unicipal courts in Lucas County may participate in
use of this program upon proper agreement.” Although this rule does not expressly authorize the
county to charge a city a fee when using the work-release program, the provision of the rule
permitting a municipal court to use the work-release program “upon proper agreement” may
reasonably be construed to permit county and municipa officials to negotiate the provisions
under which the work-release program may be used by a city. As a provision of the agreement,
the county may require a city to pay a fee for using the work-release program. See generally
1995 Op. Att'y Gen. No. 95-004 at 2-21 (“the allocation of costs incurred by [a] county in
dispatching the emergency personnel of atownship or municipal corporation is properly a matter
that should be negotiated by the county and township or municipal corporation as a part of the
agreement for dispatching services that they enter into pursuant to R.C. 307.15"); 1990 Op. Att'y
Gen. No. 90-025 at 2-95 (“the costs incurred by [a] township in making its dispatching network
available to [a] village police department is a matter that one may reasonably expect to be
negotiated between the township and village”).

Y ou have informed us that the county has entered into agreements with several cities that
permit the municipal courts serving these cities to refer prisoners to the work-release program.
The determination whether the county may charge these cities a fee when prisoners sentenced by
the municipal courts serving these cities for a violation of a state criminal statute participate in
the work-release program will depend upon the specific terms of these agreements. If the
agreements between the county and the cities authorize the county to charge the cities a fee when
prisoners sentenced by the municipal courts serving these cities for a violation of a state criminal
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statute participate in the work-release program, the county may assess the fee against the cities.
However, if the agreements do not contain such authorization, the county may not charge the
cities the fee.!

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, pursuant to
local rule 9.03 of the Lucas County Court of Common Pleas, the county may charge a city afee
when a prisoner sentenced by a municipal court serving that city for a violation of a state
criminal statute participates in the county’s work-release program under R.C. 5147.28 if the

work-release agreement between the county and the city authorizes the county to charge the city
afeein that circumstance.

Respectfully,

BETTY D. MONTGOMERY
Attorney Genera

1 An agreement between the county and a city may be amended to authorize the county to

charge the city a fee when a prisoner sentenced by a municipal court serving that city for a
violation of a state criminal statute participates in the work-release program. See generally
Fraser v. Magic Chef-Food Giant Markets, Inc., 324 F.2d 853, 857 (6th Cir. 1963) (“[p]arties to
a contract may amend, modify or cancel a contract in such manner as is agreesble to them”);
Phelpsv. Logan Natural Gas & Fuel Co., 101 Ohio St. 144, 148, 128 N.E. 58, 59 (1920) (unless
limited by positive provisions of a statute, contracts of a governmental entity are governed by the
same principles as apply to contracts between individuals).
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SYLLABUS: 2000-003

Pursuant to local rule 9.03 of the Lucas County Court of Common Pleas, the
county may charge a city a fee when a prisoner sentenced by a municipal court
serving that city for a violation of a state crimina statute participates in the
county’ s work-release program under R.C. 5147.28 if the work-release agreement
between the county and the city authorizes the county to charge the city a fee in
that circumstance.



