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A teacher who did not hold a master’s degree at the time of initial certification or 
licensure, but who has completed thirty hours of coursework “in the area of 
licensure or in an area related to the teaching field” during the time following the 
teacher’s initial certification or licensure, and who has taught at least three of the 
last five years in the school district, is eligible for a continuing contract from that 
school district in accordance with R.C. 3319.11(B). 
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      June 19, 2007 
 
 
OPINION NO. 2007-015 
 
 
The Honorable Kevin J. Baxter 
Erie County Prosecuting Attorney 
247 Columbus Avenue, Suite 319 
Sandusky, Ohio 44870-2636 
 
 
Dear Prosecutor Baxter: 
 
 You have requested an opinion concerning R.C. 3319.11(B)(2), which establishes certain 
criteria with respect to a teacher’s eligibility for a continuing contract of employment.1  You 
specifically ask: 

Whether a teacher who has earned a Master’s Degree after the issuance of 
an initial provisional teaching license but who has completed less than thirty 
semester hours of applicable graduate credit since that initial issuance is eligible 
for a continuing teacher contract. 

 Let us begin with a brief discussion of the statutory requirements governing contracts of 
employment between boards of education and teachers.  As creatures of statute, boards of 
education possess only those powers and duties expressly or impliedly granted them by statute.  
Hall v. Lakeview Local School Dist. Bd. of Educ., 63 Ohio St. 3d 380, 588 N.E.2d 785 (1992).  
R.C. 3319.07 requires the board of education of each city, exempted village, local, and joint 

                                                 

1  Because you have not indicated that the teachers you describe are subject to a collective 
bargaining agreement, this opinion will not address the potential effect of a collective bargaining 
agreement upon a teacher’s eligibility for a continuing contract.  See, e.g., State ex rel. Brown v. 
Milton-Union Exempted Village Bd. of Educ., 40 Ohio St. 3d 21, 531 N.E.2d 1297 (1988) (in 
part, discussing the effect of a collective bargaining agreement entered into under R.C. Chapter 
4117 upon a teacher’s eligibility for a continuing contract under R.C. 3319.11).  Instead, this 
opinion will address only the statutory requirements established by R.C. 3319.11. 
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to enter into written contracts for 
the employment and reemployment of all teachers it employs.3

ion 3307.37 of the Revised Code, or until it is terminated or 
suspended.”  R.C. 3319.08(B). 

 As further described in R.C. 3319.08(B), a continuing contract: 

                       

vocational school district to employ the teachers for its district.2  Under R.C. 3319.08, the board 
of education of each city, exempted village, local, or joint vocational school district and the 
governing board of each educational service center has a duty 

 Teachers’ contracts are either limited contracts or continuing contracts.4  R.C. 3319.08.  
A limited contract for teachers, not including superintendents or other administrators, is a 
contract for a period of no more than five years.  R.C. 3319.08(A)(3).  See R.C. 3319.01 
(employment of superintendents); R.C. 3319.02 (employment of various administrators).  In 
contrast, a continuing contract “remains in effect until the teacher resigns, elects to retire, or is 
retired pursuant to former sect

                          

2  R.C. 3319.07(A) also authorizes educational service centers to employ certain teachers. 
See generally R.C. 3311.05(A) (defining the term “educational service center” as meaning “[t]he 
territory within the territorial limits of a county, or the territory included in a district formed 
under either section 3311.053 or 3311.059 of the Revised Code, exclusive of the territory 
embraced in any city school district or exempted village school district, and excluding the 
territory detached therefrom for school purposes and including the territory attached thereto for 
school purposes”).  Because your question concerns teachers employed by a school district, this 
opinion will not address situations in which teachers are employed by educational service 
centers. 

3  As used in R.C. 3319.08, the word “teacher” means: 

all persons licensed to teach and who are employed in the public schools of this 
state as instructors, principals, supervisors, superintendents, or in any other 
educational position for which the state board of education requires licensure 
under sections 3319.22 to 3319.31 of the Revised Code including persons having 
a license issued pursuant to sections 3319.22 to 3319.31 of the Revised Code and 
employed in an educational position, as determined by the state board of 
education, under programs provided for by federal acts or regulations and 
financed in whole or in part from federal funds, but for which no licensure 
requirements for the position can be made under the provisions of such federal 
acts or regulations. 

R.C. 3319.09(A). 

4  Boards of education must also enter into a supplemental contract “for the performance of 
duties by a teacher that are in addition to the teacher’s regular teaching duties.”  R.C. 3319.08.  
Supplemental contracts are limited contracts.  Id. 
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shall be
al, permanent, or life teacher’s 

certific

n educator license, thirty 
semeste

 hours 
of graduate coursework in the area of licensure or in an area related to the 

R.C. 3319.08(B) thus restricts the categories of teachers to whom a board of education may 

 Similar provisions are found in R.C. 3319.11(B), which describes the criteria a teacher 
must meet in o t part, 
as follo

ars in the district or 
center, but the board, upon the recommendation of the superintendent, may at the 

                                                

 granted only to the following: 
(1) Any teacher holding a profession
ate; 
(2) Any teacher holding a professional educator license who has 

completed the applicable one of the following: 
(a) If the teacher did not hold a masters degree at the time of initially 

receiving a teacher’s certificate under former law or a
r hours of coursework in the area of licensure or in an area related to the 

teaching field since the initial issuance of such certificate or license, as specified 
in rules which the state board of education shall adopt; 

(b) If the teacher held a masters degree at the time of initially receiving a 
teacher’s certificate under former law or an educator license, six semester

teaching field since the initial issuance of such certificate or license, as specified 
in rules which the state board of education shall adopt.  (Emphasis added.)5

award a continuing contract to the three categories listed in divisions (B)(1), (B)(2)(a), and 
B(2)(b) of that statute. 

rder to be eligible for employment under a continuing contract, in pertinen
ws: 

(B) Teachers eligible for continuing service status6 in any city, exempted 
village, local, or joint vocational school district or educational service center shall 
be those teachers qualified as described in division (B)(1) or (2) of section 
3319.08 of the Revised Code, who within the last five years have taught for at 
least three years in the district or center, and those teachers who, having attained 
continuing contract status elsewhere, have served two ye

 

5  R.C. 3319.08 uses both the terms “certificate” and “license” to refer to the authority 
granted by the state to practice the profession of teaching within this state.  Prior to the 
enactment of 1995-1996 Ohio Laws, Part VI, 10257 (Am. Sub. S.B. 230, eff., in part, Oct. 29, 
1996), the State Board of Education issued “certificates” to teachers.  Since the enactment of 
Am. Sub. S.B. 230, the Board of Education issues “licenses.”  See generally R.C. 3319.222(E) 
(“[o]n and after the effective date of this section, any reference in the Revised Code to educator 
licensing is hereby deemed to refer also to teacher certification under divisions (A), (B), and (C) 
of this section”). 

6  See generally R.C. 3319.09(C) (as used in R.C. 3319.08-.18, “continuing service status” 
for a teacher means “employment under a continuing contract”). 



The Honorable Kevin J. Baxter  - 4 - 

described in division 
(B)(1) or division (B)(2) of R.C. 3319.08 and who, within the past five years, have taught at least 

ard their master’s degrees both before and after their initial licensure, but none 
completed at least thirty hours of graduate credit during the time following their initial licensure.  

R.C. 3319.08(B)(2)(a) language 
that indicated such intention.  See generally State ex rel. Cuyahoga County v. State Personnel 

time of employment or at any time within such two-year period, declare any of 
the latter teachers eligible.  (Emphasis and footnote added.) 

R.C. 3319.11(B) thus establishes two categories of teachers who are eligible for employment 
under a continuing contract:  1) teachers who possess the qualifications 

three years in the district, and 2) teachers who have attained continuing contract status elsewhere 
and who have served, with certain exceptions, for two years in the district. 

 In the situation you describe, the board of education has in its employ three teachers, all 
of whom possess five-year professional educator licenses.  All have been employed by the board 
of education for at least three of the last five years, and have received their master’s degrees after 
the issuance of their initial provisional licenses.  You also state that all of these teachers earned 
credit hours tow

You question whether any of these teachers possesses the qualifications described in R.C. 
3319.08(B)(2). 

 In order to meet the requirements set forth in R.C. 3319.08(B)(2)(a), a teacher who did 
not hold a master’s degree at the time of initial certification or licensure, but who currently holds 
“a professional educator license,” must have “completed . . . thirty semester hours of coursework 
in the area of licensure or in an area related to the teaching field since the initial issuance of such 
certificate or license, as specified in rules which the state board of education shall adopt.”  
(Emphasis added.)  As defined in Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary 254 (11th ed. 2005), 
the transitive verb “complete” means, in part, “to bring to an end and esp. into a perfected state 
<~ a painting> . . . to mark the end of <a rousing chorus ~s the show>.”  The preposition “since” 
means, in part, “in the period after a specified time in the past.”  Merriam-Webster’s Collegiate 
Dictionary at 1163 (emphasis added).  Thus, R.C. 3319.08(B)(2)(a) requires that the teacher 
finish the applicable thirty semester hours after the initial issuance of the teacher’s certificate or 
license, regardless when the first of those hours commenced.  Nothing in R.C. 3319.08(B)(2)(a) 
indicates that a teacher must have both started and finished thirty hours of applicable coursework 
after the issuance of the initial certificate or license, only that the teacher must have finished 
those thirty hours after receiving the initial certificate or license.  Had the General Assembly 
intended that a teacher both start and finish thirty hours of coursework in the period following 
the teacher’s initial licensure, it could easily have included in 

Bd. of Review, 82 Ohio St. 3d 496, 499, 696 N.E.2d 1054 (1998) (“[i]t is the duty of the court to 
give effect to the words used and not to insert words not used”). 

 The conclusion that, for purposes of the continuing service status requirements set forth 
in R.C. 3319.11(B), the thirty hours of coursework mentioned in R.C. 3319.08(B)(2)(a) includes 
hours commenced either before or after the teacher’s initial licensure is further supported by the 
principle that R.C. 3319.11 is a “remedial [statute] that must be liberally construed in favor of 
teachers.”  Naylor v. Cardinal Local School Dist. Bd. of Educ., 69 Ohio St. 3d 162, 630 N.E.2d 
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e status requirements set forth in 
R.C. 3319.11(B), the thirty hours of coursework mentioned in R.C. 3319.08(B)(2)(a) includes 

in an area related to the 
teaching field” during the time following the teacher’s initial certification or licensure, and who 
as taught at least three of the last five years in the school district, is eligible for a continuing 

(B). 

 
espectfully, 

725 (1994) (syllabus, paragraph one) (emphasis added).  In accordance with this rule of 
construction, we find that, for purposes of the continuing servic

hours of coursework a teacher earned before or after the teacher’s initial licensure, so long as the 
final of the thirty hours are completed after the initial licensure.

 Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that a teacher 
who did not hold a master’s degree at the time of initial certification or licensure, but who has 
completed thirty hours of coursework “in the area of licensure or 

h
contract from that school district in accordance with R.C. 3319.11

      R

       
 
      MARC DANN 
      Attorney General 
 


