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OPINION NO.  2006-009       
 
 
The Honorable C. David Warren    
Athens County Prosecuting Attorney 
Athens County Court House, First Floor 
Athens, Ohio  45701 
 
Dear Prosecutor Warren: 
 
 We have received your request for an opinion regarding the disposition of administrative 
fees retained by the county auditor pursuant to R.C. 319.63.  You have asked for advice with 
respect to a disagreement that has arisen within your county, as follows: 

The Recorder believes that the funds are to be placed in the general fund for use 
by the Recorder’s office and the Board believes that the funds are to be placed in 
the general fund to be used the same as other funds placed in the general fund.  
Therefore we are requesting a clarification from your office as to this matter.   
 
Your question, thus, is whether administrative fees retained by the county auditor and 

deposited in the county general fund pursuant to R.C. 319.63(C) are for the exclusive use of the 
county recorder.  For the reasons discussed below, we conclude that administrative fees retained 
by the county auditor and deposited into the county general fund pursuant to R.C. 319.63(C) are 
restricted to use by the county recorder for the administration of the housing trust fund fee. 

History of R.C. 319.63 
 

 R.C. 319.63 was initially enacted in 2003 as part of legislation that established forty-five 
new fees for county recorders to collect to fund the Low- and Moderate-Income Housing Trust 
Fund.  See Am. Sub. H.B. 95, 125th Gen. A. (2003) (eff. June 26, 2003, with some provisions 
eff. other dates) (sec. 200, uncodified; R.C. 319.63, eff. Aug. 1, 2003); Ohio Legisl. Serv. 
Comm’n, Final Analysis at 129, 125th Gen. A., Am. Sub. H.B. 95 (As Passed by the General 
Assembly).  The Low- and Moderate-Income Housing Trust Fund is created and administered 
pursuant to R.C. Chapter 174.  See, e.g., R.C. 174.02.  It provides a source of revenue for various 
programs of the Department of Development and the Ohio Housing Finance Agency.  See, e.g., 
R.C. 122.63(D); R.C. 174.02(A); R.C. 174.03; R.C. 175.02. 
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The fees established by the 2003 legislation are called “housing trust fund fees” and are 
charged for various services that county recorders perform, such as filing maps, zoning 
resolutions, deeds, mortgages, and liens, and photocopying documents and records.  Each 
housing trust fund fee is equal to the amount charged as a service fee (referred to as the base fee), 
so that the effect of the legislation enacting the housing trust fund fees was to double the amount 
of the various fees charged by the county recorder.  R.C. 317.36(A); see R.C. 317.32; R.C. 
1563.42; R.C. 1702.59; R.C. 2505.13; R.C. 4141.23; R.C. 4509.60; R.C. 5111.022; R.C. 
5310.15; R.C. 5719.07; R.C. 5727.56; R.C. 5733.18; R.C. 5733.22; R.C. 6101.09; R.C. 6115.09; 
Ohio Legisl. Serv. Comm’n, Final Analysis at 129, 125th Gen. A., Am. Sub. H.B. 95 (As Passed 
by the General Assembly).   

The county recorder is required to collect the housing trust fund fees as prescribed by 
statute and to certify them into the county treasury as housing trust fund fees to be paid to the 
Treasurer of State.  R.C. 317.36; see also R.C. 325.31(A) (in general, the county recorder, 
auditor, treasurer, and certain other county officers are required to pay collected fees into the 
county treasury, to the credit of the general county fund).1  During the first thirty days of each 
calendar quarter, the county auditor “shall pay” to the Treasurer of State the amounts that the 
county recorder collected as housing trust fund fees during the previous calendar quarter.  R.C. 
319.63(A).  If payment is made to the Treasurer of State within that thirty-day period, “the 
county auditor may retain an administrative fee of one percent of the amount of the trust fund 
fees collected during the previous calendar quarter.”  R.C. 319.63(A).  The county auditor is 
directed by statute to deposit that administrative fee “into the county general fund for the county 
recorder to use in administering the trust fund fee.”  R.C. 319.63(C).  The Treasurer of State is 
required to deposit into the Low- and Moderate-Income Housing Trust Fund the first fifty 
million dollars of housing trust fund fees received, and to deposit any additional amounts into the 
state general revenue fund.  R.C. 319.63(B). 

                                                 
 
      1  R.C. 325.31(A) states: 

 
 (A) On the first business day of each month, and at the end of the 
officer’s term of office, each officer named in section 325.27 of the Revised Code 
[including the county recorder and the county auditor] shall pay into the county 
treasury, to the credit of the general county fund, on the warrant of the county 
auditor, all fees, costs, penalties, percentages, allowances, and perquisites 
collected by the officer’s office during the preceding month or part thereof for 
official services, except the fees allowed the county auditor by division (B) of 
section 319.54, which shall be paid into the county treasury to the credit of the 
real estate assessment fund hereby created. 
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Construction of R.C. 319.63 
 

Your question concerns the proper disposition of administrative fees that, in accordance 
with R.C. 319.63, are retained by the county auditor from housing trust fund fees.  With regard to 
amounts retained as administrative fees, the Revised Code states:  

(C) The county auditor shall deposit the administrative fee that the 
auditor is permitted to retain pursuant to division (A) of this section into the 
county general fund for the county recorder to use in administering the trust fund 
fee. 

 
R.C. 319.63 (emphasis added). 

 As your request indicates, R.C. 319.63(C) requires the county auditor to deposit the 
administrative fees into the county general fund.  See R.C. 325.31; R.C. 5705.09 (each 
subdivision shall establish various funds, including the general fund).  In addition, R.C. 
319.63(C) specifies that the administrative fee moneys shall be deposited into the county general 
fund “for the county recorder to use in administering the trust fund fee.”  R.C. 319.63(C).   

R.C. 319.63(C) thus states clearly that the administrative fees retained by the county 
auditor from the housing trust fund fees “shall” be deposited by the county auditor into the 
county general fund “for the county recorder to use in administering the trust fund fee.”  Use of 
the word “shall” indicates that the statutory directive is mandatory.  See Dep’t of Liquor Control 
v. Sons of Italy Lodge 0917, 65 Ohio St. 3d 532, 534, 605 N.E.2d 368 (1992) (“when it is used in 
a statute, the word ‘shall’ denotes that compliance with the commands of that statute is 
mandatory” unless there appears a clear and unequivocal legislative intent that it receive a 
construction other than its ordinary usage); Dorrian v. Scioto Conservancy Dist., 27 Ohio St. 2d 
102, 271 N.E.2d 834 (1971) (syllabus, paragraph 1); State ex rel. Justice v. Thomas, 35 Ohio 
App. 250, 258, 172 N.E. 397 (Marion County 1930) (the county auditor, as a ministerial officer, 
is strictly limited by statutory requirements); 2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-022 at 2-190.   

The plain language of the statute specifies that administrative fee money is to be used by 
the county recorder in administering the trust fund fee, and a straightforward reading of the 
statute compels the conclusion that this language restricts the purpose for which the money may 
be used.  See, e.g., R.C. 1.47 (“[i]n enacting a statute, it is presumed that: . . . [t]he entire statute 
is intended to be effective”); Provident Bank v. Wood, 36 Ohio St. 2d 101, 105-06, 304 N.E.2d 
378 (1973) (“[i]t is a cardinal rule that a court must first look to the language of the statute itself 
to determine the legislative intent.  If that inquiry reveals that the statute conveys a meaning 
which is clear, unequivocal and definite, at that point the interpretative effort is at an end, and the 
statute must be applied accordingly” (citations omitted)).  The administrative fee is thus limited 
to the purpose prescribed by statute – that is, use by the county recorder in administering the trust 
fund fee.   
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 The conclusion that administrative fees may be used only by the county recorder and only 
for the purpose of administering the housing trust fund fee is consistent with the name of the fee.  
It is designated as the “administrative fee,” and it is reasonable to conclude that it should be used 
for the costs of administration of the housing trust fund fee, from which it is derived.  R.C. 
319.63; see State ex rel. Lee v. Karnes, 103 Ohio St. 3d 559, 2004-Ohio-5718, 817 N.E.2d 76, at 
¶27 (a basic principle of statutory construction requires the presumption that, in enacting a 
statute, the legislature says what it means and means what it says). 

 The conclusion that the statutory language restricts the use of administrative fee money, 
even though the money is deposited into the general fund, is consistent with the manner in which 
the general fund is administered.  The term “general fund” suggests that moneys in the fund may 
be used for general expenses of the county, and many of the moneys in the county general fund 
are available for those purposes  See, e.g., R.C. 5705.05 (general levy for current expenses); R.C. 
5705.10 (general fund); see also, e.g., R.C. 325.14(A) and R.C. 325.31 (in general, fees collected 
by certain county officers are paid into the county treasury to the credit of the general county 
fund); 2000 Op. Att’y Gen. No. 2000-044 at 2-266; 1988 Op. Att’y Gen. No. 88-101 at 2-497 to 
2-498 n.1; 1986 Op. Att’y Gen. No. 86-081 at 2-458 to 2-459; 1981 Op. Att’y Gen. No. 81-035.   

In some instances, however, moneys in the county general fund are restricted to certain 
purposes.  See, e.g., R.C. 311.171(F) (“[a]ll fees paid to a sheriff under this section shall be paid 
into the county treasury to the credit of the county general fund and shall be allocated to the 
sheriff to be used to defray the costs of registering sex offenders and child-victim offenders and 
providing community notification under Chapter 2950. of the Revised Code”); R.C. 
2929.28(C)(1) (reimbursements paid by an offender pursuant to court order under R.C. 2929.28 
are paid into the county’s general fund, and the county “shall use the amounts deposited in the 
fund” to pay the costs incurred pursuant to certain sanctions or in operating a facility to confine 
certain offenders); 2000 Op. Att’y Gen. No. 2000-039 at 2-239 to 2-240.2   

                                                 
 
      2  The Revised Code provides for certain moneys that are restricted to particular purposes to 
be placed in special funds for those purposes.  See R.C. 5705.09 (each subdivision shall establish 
various funds, including the general fund and including also “[a] special fund for each class of 
revenues derived from a source other than the general property tax which the law requires to be 
used for a particular purpose”); R.C. 5705.10 (“[a]ll revenue derived . . . from sources other than 
the general property tax, unless its use for a particular purpose is prescribed by law, shall be paid 
into the general fund”; except as provided in R.C. 3315.01, “all revenue derived from a source 
other than the general property tax and which the law prescribes shall be used for a particular 
purpose, shall be paid into a special fund for such purpose”); R.C. 5705.12 (approval of 
additional special funds).  To the extent of any conflict, the specific language of R.C. 319.63(C) 
stating that the administrative fees are to be deposited into the county general fund and used as 
directed prevails over more general statutory provisions.  See R.C. 1.51.   
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It has been recognized that, when particular moneys in the county general fund are 
collected for specified purposes, their expenditure is restricted to those purposes.  See, e.g., 2000 
Op. Att’y Gen. No. 2000-039 at 2-240 (“[i]t is a long-established principle that where the 
expenditure of public moneys is limited by statute, the moneys may only be spent in accordance 
with the statutory provisions”).  For example, R.C. 5301.691(B)(1) authorizes the legislative 
authority of a municipal corporation, board of commissioners of a county, or board of trustees of 
a township to purchase agricultural easements with certain moneys, including “moneys in the 
political subdivision’s general fund not required by law or charter to be used for other specified 
purposes.”  See also, e.g., 1999 Op. Att’y Gen. No. 99-022 at 2-148 (“revenues from the sales 
and use taxes have been placed in the [county] general fund and earmarked, at least in part, for 
the operation of the jail”); 1981 Op. Att’y Gen. No. 81-035 at 2-135 (discussing various moneys 
in the county general fund that are restricted to particular uses and stating that, “where the use of 
money paid into the general fund is not restricted to a specific use, the use is limited only to a 
proper county purpose”).3  See generally 2 Ohio Admin. Code 117-5-01 (county accounting); 
2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-017 at 2-141 (“it is appropriate for funds and accounts to be 
structured to enable public officials to expend public moneys in accordance with the provisions 
of law governing the expenditure of those moneys”); 1997 Op. Att’y Gen. No. 97-017 at 2-260 
n.5.  Therefore, in accordance with its plain language, R.C. 319.63(C) must be construed as 
imposing the requirement that administrative fee moneys be deposited into the county general 
fund and used for the restricted purpose specified by statute. 

                                                 
 
     3  The ability of a public body to earmark moneys for particular uses was discussed in 2004 
Op. Att’y Gen. No. 2004-017, at 2-139 n.3, as follows: 
 

[O]ur research has disclosed instances in which moneys are identified by their 
source for indefinite periods of time to earmark the moneys for particular uses.  
See, e.g., 1981 Op. Att’y Gen. No. 81-022 (tax revenue may remain earmarked for 
a particular use for an indefinite period of time, and may not be diverted to any 
other use).  See generally 1999 Op. Att’y Gen. No. 99-002, at 2-14 (amounts 
within a fund may be earmarked for particular purposes); 1983 Op. Att’y Gen. 
No. 83-055, at 2-224 (“even though interest derived from a gift to a county 
children services board or department of welfare may be credited to the county 
general fund, if that interest has lawfully been made subject to restricted use, it 
may not be expended in violation of such restriction”). 
 

See also, e.g., R.C. 503.49 (township trustees shall deposit fees from massage establishment 
permits and masseur and masseuse licenses “in the township general fund and first use the fees 
for the cost of administering and enforcing” regulations dealing with that subject); R.C. 503.58 
(same, adult cabaret permits). R.C. 2929.28(C)(2) (reimbursements paid by an offender pursuant 
to court order under R.C. 2929.28 are paid into the municipality’s general fund, and the 
municipality “shall use the amounts deposited in the fund” to pay the costs incurred pursuant to 
certain sanctions or in operating a facility to confine certain offenders). 
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Conclusion 

 For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, that 
administrative fees retained by the county auditor and deposited into the county general fund 
pursuant to R.C. 319.63(C) are restricted to use by the county recorder for the administration of 
the housing trust fund fee. 

      Respectfully, 
 
       
 
      JIM PETRO 
      Attorney General 
 
 
 
 


