
 
 
 
 
 
 
 
 
 

July 7, 2010 

The Honorable Charles S. Howland 
Morrow County Prosecuting Attorney 
60 East High Street 
Mt. Gilead, Ohio 43338 
 
 
SYLLABUS:                 2010-018 

1. Except as provided in R.C. 2949.08(A), a county sheriff is not responsible 
for transporting between the county jail and a municipal court within the 
county a person arrested for a misdemeanor and confined in the county 
jail.  (1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091 (syllabus, paragraph 1) and 1978 
Op. Att’y Gen. No. 78-019 (syllabus, paragraph 2), approved and 
followed.) 

2. Pursuant to R.C. 1901.32(A)(6), a person arrested for a misdemeanor and 
confined in the county jail is to be transported between the county jail and 
a municipal court within the county by a bailiff or deputy bailiff of the 
court unless R.C. 2949.08(A) applies.  (1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091 
(syllabus, paragraph 2) and 1962 Op. Att’y Gen. No. 3420, p. 925, 
approved and followed.) 

3. Pursuant to R.C. 1901.32(A)(5), when a municipal court requires it, a 
person arrested for a misdemeanor and confined in the county jail may be 
transported between the county jail and the court by a police officer of a 
municipal corporation or constable of a township located within the 
territory of the court, as an ex officio deputy bailiff of the court, unless 
R.C. 2949.08(A) applies.  (1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091 (syllabus, 
paragraph 3) and 1962 Op. Att’y Gen. No. 3420, p. 925, approved and 
followed.) 
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July 7, 2010 

OPINION NO. 2010-018 

The Honorable Charles S. Howland 
Morrow County Prosecuting Attorney 
60 East High Street 
Mt. Gilead, Ohio 43338 
 
 
Dear Prosecutor Howland: 

You have requested an opinion whether a county sheriff is responsible for transporting 
between the county jail and a municipal court within the county a person arrested for a 
misdemeanor and confined in the county jail. 

Three prior opinions of the Attorney General have concluded that, except as provided in 
R.C. 2949.08(A), which requires a county sheriff to transport to a jail a person who is convicted 
of, or pleads guilty to, a misdemeanor,1 a county sheriff is not required to transport between the 
county jail and a municipal court within the county a person arrested for a misdemeanor and 
confined in the county jail.  First, the second syllabus paragraph of 1978 Op. Att’y Gen. No. 78-
019 advised that “[a] county sheriff does not have a duty to accompany municipal court prisoners 
to court during trials and hearings prior to conviction.”  Next, the first syllabus paragraph of 
1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091, which approved and followed 1978 Op. Att’y Gen. No. 78-019 
(syllabus, paragraph 2), advised that “[a] county sheriff has no duty to transport prisoners from 

 

1  R.C. 2949.08(A), provides, in part: 

[W]hen a person who is convicted of or pleads guilty to … a misdemeanor is 
sentenced to a term of imprisonment in a jail, the judge or magistrate shall order 
the person into the custody of the sheriff or constable, and the sheriff or constable 
shall deliver the person with the record of the person’s conviction to the jailer, 
administrator, or keeper, in whose custody the person shall remain until the term 
of imprisonment expires or the person is otherwise legally discharged. 



The Honorable Charles S. Howland  - 2 - 

the jail to the municipal court before the prisoners have been convicted and sentenced.”  And, 
finally, 1962 Op. Att’y Gen. No. 3420, p. 925 at 928 stated: 

It appears to me that the responsibility of transporting prisoners has less to 
do with the arresting agency or the place of arrest or incarceration as suggested by 
your question, than with the court under whose jurisdiction the prisoner is held.  
Where the common pleas court has jurisdiction or orders the transfer, the 
responsibility lies with the criminal bailiff under the control of the sheriff.  Where 
the prisoner to be transferred is held under the jurisdiction of a municipal court, 
and with the exception as to convicted prisoners previously noted, the 
responsibility falls on such bailiff or deputy bailiff as that court shall prescribe. 

In rendering their advice, these opinions found that, except as provided in R.C. 
2949.08(A), a bailiff or deputy bailiff of a municipal court or a police officer of a municipal 
corporation or constable of a township located within the territory of the court, as an ex officio 
deputy bailiff of the court, is required by R.C. 1901.32 to transport between the county jail and a 
municipal court within the county a person arrested for a misdemeanor and confined in the 
county jail.  As explained in these opinions, R.C. 1901.32(A)(6) requires a bailiff or deputy 
bailiff of a municipal court to perform for the court services similar to those performed by the 
county sheriff for the court of common pleas.2  R.C. 311.07(A) and R.C. 2301.15, in turn, 
require the county sheriff to attend upon the court of common pleas and transport prisoners 
between the county jail and the court of common pleas.3  In light of the clear and unequivocal 
language of R.C. 311.07(A), R.C. 1901.32(A)(6), and R.C. 2301.15, these opinions concluded 
that, insofar as the county sheriff is responsible for transporting a prisoner between the county 
jail and the court of common pleas and a municipal court bailiff or deputy bailiff performs for 
the municipal court services similar to those performed by the county sheriff for the court of 
common pleas, the duties of a municipal court bailiff or deputy bailiff must be construed to 

                                                 

2  R.C. 1901.32(A)(6) provides that “[t]he bailiff and deputy bailiffs [of a municipal court] 
shall perform for the court services similar to those performed by the sheriff for the court of 
common pleas.” 

3  R.C. 311.07(A) states that “[t]he sheriff shall attend upon the court of common pleas.”  
R.C. 2301.15 provides, in relevant part: 

The criminal bailiff shall act for the sheriff in criminal cases and matters 
of a criminal nature in the court of common pleas and the probate court of the 
county.  Under the direction of the sheriff, he shall be present during trials of 
criminal cases in those courts and during such trials perform all the duties as are 
performed by the sheriff.  The criminal bailiff shall conduct prisoners to and from 
the jail of the county and for that purpose shall have access to the jail and to the 
courtroom, whenever ordered by such courts, and have care and charge of such 
prisoners when so doing. 
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include the transportation of a prisoner between the county jail and a municipal court within the 
county unless R.C. 2949.08(A) applies. 

In addition, the third syllabus paragraph of 1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091, which 
approved and followed 1962 Op. Att’y Gen. No. 3420, p. 925, further advised that R.C. 
1901.32(A)(5) requires the police officers of municipal corporations and the constables of 
townships located within the territory of a municipal court to serve as ex officio deputy bailiffs 
of the court and authorizes municipal court judges, clerks, bailiffs, and deputy bailiffs to require 
ex officio deputy bailiffs to transport prisoners between the county jail and a municipal court 
within the county unless R.C. 2949.08(A) applies.4  Again, the prior opinions of the Attorney 
General found that, under the plain language of R.C. 1901.32(A)(5), a municipal court may 
require police officers of municipal corporations and constables of townships located within the 
territory of the court, as ex officio deputy bailiffs of the court, to transport a prisoner between the 
county jail and a municipal court within the county unless R.C. 2949.08(A) applies. 

The current language of R.C. 311.07(A), R.C. 1901.32(A)(5), (6), and R.C. 2301.15 is 
similar to the language of these statutes interpreted in the prior opinions addressing the 
transportation of a prisoner between the county jail and a municipal court within the county.  
Moreover, we are not aware of any statute or court decision requiring us to alter or reconsider the 
advice rendered in these opinions.  We therefore believe that the analysis and conclusions set 
forth in these prior opinions remain a correct statement of the law. 

Accordingly, except as provided in R.C. 2949.08(A), a county sheriff is not responsible 
for transporting between the county jail and a municipal court within the county a person 
arrested for a misdemeanor and confined in the county jail.  Instead, pursuant to R.C. 
1901.32(A)(6), a person arrested for a misdemeanor and confined in the county jail is to be 
transported between the county jail and a municipal court within the county by a bailiff or deputy 
bailiff of the court unless R.C. 2949.08(A) applies.  Or, pursuant to R.C. 1901.32(A)(5), when a 
municipal court requires it, a person arrested for a misdemeanor and confined in the county jail 
may be transported between the county jail and the court by a police officer of a municipal 
corporation or constable of a township located within the territory of the court, as an ex officio 
deputy bailiff of the court, unless R.C. 2949.08(A) applies. 

                                                 

4  R.C. 1901.32(A)(5) reads as follows: 

Every police officer of any municipal corporation and police constable of 
a township within the territory of the court is ex officio a deputy bailiff of the 
court in and for the municipal corporation or township in which commissioned as 
a police officer or police constable, and shall perform any duties in respect to 
cases within the officer or constable’s jurisdiction that are required by a judge of 
the court, or by the clerk or a bailiff or deputy bailiff of the court, without 
additional compensation. 
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In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised as follows: 

1. Except as provided in R.C. 2949.08(A), a county sheriff is not responsible 
for transporting between the county jail and a municipal court within the 
county a person arrested for a misdemeanor and confined in the county 
jail.  (1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091 (syllabus, paragraph 1) and 1978 
Op. Att’y Gen. No. 78-019 (syllabus, paragraph 2), approved and 
followed.) 

2. Pursuant to R.C. 1901.32(A)(6), a person arrested for a misdemeanor and 
confined in the county jail is to be transported between the county jail and 
a municipal court within the county by a bailiff or deputy bailiff of the 
court unless R.C. 2949.08(A) applies.  (1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091 
(syllabus, paragraph 2) and 1962 Op. Att’y Gen. No. 3420, p. 925, 
approved and followed.) 

3. Pursuant to R.C. 1901.32(A)(5), when a municipal court requires it, a 
person arrested for a misdemeanor and confined in the county jail may be 
transported between the county jail and the court by a police officer of a 
municipal corporation or constable of a township located within the 
territory of the court, as an ex officio deputy bailiff of the court, unless 
R.C. 2949.08(A) applies.  (1987 Op. Att’y Gen. No. 87-091 (syllabus, 
paragraph 3) and 1962 Op. Att’y Gen. No. 3420, p. 925, approved and 
followed.) 

      Respectfully, 

       
      RICHARD CORDRAY 

     Ohio Attorney General 


