
 
 
 
 
 
 
 March 28, 1995 
 
 
OPINION NO.  95-003 
 
 
The Honorable Kevin J. Baxter 
Erie County Prosecuting Attorney 
2900 Columbus Avenue 
Sandusky, Ohio 44870 
 
 
Dear Prosecutor Baxter: 
 
 You have submitted a request for an opinion on the following question:  "Whether §124.38 
of the Ohio Revised Code permits transfer of prior accrued sick leave in an out of state public 
employer to a public employee in county service?"  According to your letter, certain county 
employees have asked that sick leave that they accumulated during prior public employment in other 
states be placed to their credit in their current employment with Erie County.  Your letter also states 
that the Erie County Board of Commissioners has no policy concerning the crediting of sick leave 
earned in another state.  This opinion will assume that you are asking only about the operation of 
R.C. 124.38 with respect to credit for sick leave benefits accumulated during service with another 
state, and not whether a particular county employee may be entitled to receive credit for such sick 
leave in accordance with the terms of an applicable collective bargaining agreement. 
 
 Statutory Right to Credit for Previously Accumulated Sick Leave 
 
 R.C. 124.38, which creates a statutory entitlement to sick leave for certain public employees, 
states in pertinent part: 
 
 Each of the following shall be entitled for each completed eighty hours of service to 

sick leave of four and six-tenths hours with pay: 
 (A) Employees in the various offices of the county, municipal, and civil service 

township service, other than superintendents and management employees, as defined 
in [R.C. 5126.20], of county boards of mental retardation and developmental 
disabilities; 

 (B) Employees of any state college or university; 
 (C) Employees of any board of education for whom sick leave is not provided by 

[R.C. 3319.141].  (Emphasis added.) 
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County employees are, therefore, entitled to receive sick leave benefits in accordance with R.C. 
124.38.  Ebert v. Stark County Bd. of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N.E.2d 1098 
(1980); 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-079. 
 
 Pursuant to R.C. 124.38(C), "[a]n employee who transfers from one public agency to 
another shall be credited with the unused balance of his accumulated sick leave up to the maximum 
of the sick leave accumulation permitted in the public agency to which the employee transfers."  
(Emphasis added.)  As recently stated in 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-078 at 2-391:  "Based upon the 
legislative history of R.C. 124.38, ... it is clear that _public agency,_ as used in R.C. 124.38, refers to 
those agencies named in R.C. 124.38 or R.C. 124.382, i.e., agencies of the state, counties, 
municipalities, civil service townships, and boards of education."  Op. No. 94-078 relied upon the 
analysis set forth in 1985 Op. Att'y Gen. No. 85 -075, which traced the legislative history of R.C. 
124.38 and R.C. 124.382,1 and concluded that only those public employers whose employees 
accumulate sick leave under either of those statutes constitute public agencies for purposes of R.C. 
124.38 and R.C. 124.382.  Because no other states' employees receive sick leave benefits under 
either R.C. 124.38 or R.C. 124.382, an agency of a state other than Ohio does not constitute a 
"public agency" for purposes of R.C. 124.38 or R.C. 124.382. 
 
 Accordingly, employment by a state other than Ohio is not employment by a "public 
agency" for purposes of R.C. 124.38.  Thus, although the county employees about whom you ask are 
currently employed in a "public agency" for purposes of R.C. 124.38, they were not employed by a 
"public agency" within the meaning of R.C. 124.38 while they were employed by other states.  Upon 
leaving employment with another state to become a county employee, the persons you describe were 
not transferring from one "public agency" to another within the meaning of R.C. 124.38(C).  Thus, 
the transfer provision of R.C. 124.38(C) does not entitle county employees to receive credit in their 
county employment for sick leave benefits that they accumulated during prior employment with a 
state other than Ohio. 
 
 In addition to the transfer provision of R.C. 124.38(C), there is also a provision for the 
crediting of previously accumulated sick leave upon reemployment in the public service.  In this 
regard, R.C. 124.38(C) states:  "The previously accumulated sick leave of an employee who has 
been separated from the public service shall be placed to his credit upon his re-employment in the 

 
    1 In 1981-1982 Ohio Laws, Part II, 3460 (Am. Sub. H.B. 694, eff., in part, Nov. 15, 1981), the 
General Assembly removed from the coverage of R.C. 124.38 an "employee, whose salary or wage 
is paid in whole or in part by the state," and added "each employee of any state college or 
university."  In the same bill the General Assembly enacted R.C. 124.382 to provide sick leave 
benefits for "all employees whose salary or wage is paid directly by warrant of the auditor of state."  
Based upon the legislative origin of R.C. 124.382 in R.C. 124.38 and the parallel provisions in both 
statutes concerning the transfer of unused sick leave from one public agency to another, 1985 Op. 
Att'y Gen. No. 85-075 concluded that the term "public agency" has the same meaning in both 
statutes and "refers to agencies of the state, the counties, municipalities, civil service townships, and 
boards of education."  Id. at 2-294 to 2-295. 
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public service, provided that such re-employment takes place within ten years of the date on which 
the employee was last terminated from public service."  (Emphasis added.)  As concluded in Op. No. 
94-078 at 2-391: 
 
[T]he references in R.C. 124.38(C) to separation from, and reemployment in, the "public 

service" clearly refer to service with those entities that constitute "public agencies" 
for purposes of that statute.  Included within the meaning of "public service," as that 
term is used in R.C. 124.38(C), therefore, is service with the state, counties, 
municipalities, civil service townships, or boards of education. 

 
Thus, under the terms of R.C. 124.38(C), in order for a county employee to receive credit in his 
current employment for previously accumulated sick leave benefits, the employee must have been 
previously separated from service with a public agency in which he accumulated the sick leave for 
which he seeks credit, and his reemployment with a public agency must occur within ten years of the 
date on which he last terminated public service.  The employees about whom you ask, however, seek 
credit in their current county employment for sick leave benefits accumulated during employment by 
another state.  Again, because employment by another state does not constitute service with a 
"public agency" for purposes of R.C. 124.38(C), such prior service does not constitute "public 
service" for purposes of that statute.  Thus, the portion of R.C. 124.38(C) that allows for the 
crediting of previously accumulated sick leave upon "re-employment in the public service" does not 
entitle a county employee to receive credit for sick leave benefits accumulated while employed by a 
state other than Ohio. 
 
 As an aside, I would observe that interpreting R.C. 124.38(C) to require Ohio agencies to 
credit employees with sick leave accumulated in another state would have the effect of requiring the 
taxpayers of Ohio to fund employment benefits for employees of other states.  Such an absurd result 
could not have been intended by the General Assembly.  See generally R.C. 1.47(C) (it is presumed 
that the General Assembly, in enacting a statute, intended a just and reasonable result). 
 
Conclusion 
 
 It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that, R.C. 124.38 does not entitle a 
county employee to receive credit for sick leave benefits that were earned in employment with a 
state other than Ohio. 
 
      Respectfully, 
 
 
 
      BETTY D. MONTGOMERY 
      Attorney General 
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The Honorable Kevin J. Baxter 
Erie County Prosecuting Attorney 
2900 Columbus Avenue 
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SYLLABUS:           95-003 
 
 
R.C. 124.38 does not entitle a county employee to receive credit for sick leave benefits that 

were earned in employment with a state other than Ohio. 


